13 °C Budapest
Male adults using online dating apps

Megint ősi módszerrel támadnak a netes csalók Magyarországon: ez trükk, be ne dőlj nekik!

2024. február 12. 13:31

Mielőtt belevetnénk magunkat egy új kalandba valamelyik társkereső oldalon vagy közösségi média felületen, jó, ha tudjuk, hogy ezeket a lehetőségeket a csalók is előszeretettel használják, de ők nem igazán romantikus megfontolásból. A romantikus csalásra hívják fel a figyelmet, amellyel bűnözők évről évre egyre nagyobb kárt okoznak.

Az úgynevezett nigériai típusú csalás az átverések egyik legrégebbi, ma is használt változata. Lényege, hogy a bűnözők valamilyen megtévesztő történettel, például egy mesés örökségből ígért részesedésért pénz utalására veszik rá áldozatukat. A nigériai átverés egyik verziója a romantikus vagy szerelmi csalás, amely elsősorban az online térben, emailen, közösségi média oldalakon, online társkereső portálokon terjedt el az utóbbi években.

A bűnözők romantikus kapcsolatot igyekeznek kialakítani a kiszemelt áldozattal, mindent megtesznek, hogy elnyerjék a bizalmát és meggyőzzék arról, valódi szerelmi viszony alakult ki közöttük. A romantikus csalások károsultjai vagy maguk utalnak pénzt "szerelmüknek", vagy óvatlanul hozzáférést biztosítanak banki adataikhoz, netbankjukhoz.

A szerelmi csalások nem csak hatalmas anyagi, de érzelmi károkat is okozhatnak, amivel foglalkozni kell. Az áldozatok ráadásul a legtöbb esetben szégyellik, ami velük történt, így segítséget sem mernek kérni. Pedig fontos, hogy ezekről az esetekről a bankok és a hatóságok is tudomást szerezzenek, hiszen így akár meg is lehet akadályozni egy-egy esetet, esetleg csökkenteni a kár összegét. A Valentin-nap közeledtével még inkább megszaporodhatnak az ilyen csalások

 – mondta el Kósa Anna, az Erste compliance vezetője. Szerinte a környezet, a rokonok a barátok sokat tehetnek azért, hogy megóvják az áldozatokat: ahogyan óriási érzelmi megterhelést jelent egy szakítás, vagy akár egy rosszul sikerült randi is, úgy még nagyobb traumát jelenthet egy csalás áldozatává válni. Ez óriási fájdalommal járhat, fontos, hogy ne bagatellizáljuk el az áldozatok érzéseit és empátiával forduljunk feléjük.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nagy-Britanniában évről évre nő az ilyen jellegű visszaélések száma. Az elmúlt évben az NFIB (Nemzeti Csalási Hírszerző Iroda) több mint nyolcezer bejelentést kapott romantikus csalásokról, a károsultaknak okozott veszteség meghaladta a 92 millió fontot. Az Egyesült Államokban az FBI internetes bűnözéssel kapcsolatos panaszközpontjához (IC3) 2022-ben több mint 19 ezer bejelentés érkezett romantikus csalások miatt, az érintettek összesen közel 740 millió dollárt utaltak át a bűnözőknek. A csalóktól a magyarországi ügyfelek sincsenek biztonságban. A szerelmi csalásokról nem készül hazánkban statisztika, de a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a tavalyi harmadik negyedévben a bűnözők több mint 9 milliárd forint kárt okoztak az átutalásokhoz kötődő visszaélésekkel, többet, mint 2022-ben egész évben. A visszaélések között sok a valamilyen pszichológiai manipulációt alkalmazó csalás.

Az Erste tapasztalatai szerint egyre több ügyfélnél próbálkoznak a romantikus csalók. A visszajelzések alapján a bűnözők elsősorban az egyedülálló középkorú, negyvenes, illetve ötvenes éveikben járó nőkre utaznak. Ugyanakkor egyre több magányos férfi is áldozatul esik a csalóknak. A bank egyik hölgy ügyfele például már a közös életet és házvásárlást tervezgetett a tengerentúlon élő, személyesen soha nem látott „szerelmével”, akinek hozzáférést adott saját bankszámlájához, hogy a férfi az ingatlanvásárláshoz szükséges pénzt arra utalhassa. Másik esetben a bank egyik férfi ügyfele munkahelyet váltott és másik városba költözött, mert külföldön élő, magyarul nem beszélő „barátnője” elhitette vele, hogy Magyarországra költözik és abban a városban akar letelepedni. Ám addig is, míg a nagy találkozás összejön, a hölgy különféle indokokkal csalt ki pénzt áldozatától, akinek az sem volt furcsa, hogy általa nem ismert emberek számlájára utal, akikről „kedvese” azt állította, hogy a kollégái.

Így védekezz a csalók ellen! 

  • Ismerkedés közben is légy résen! Ha bárki banki adatokat vagy pénzt, átutalást kér tőled, gyanakodj és fordulj a bankodhoz! Személyesen sem adnád oda a pénzedet csak úgy, mert arra kérnek, miért tennéd meg ezt egy idegennek, akit sohasem láttál?
  • A bankkártya adataidat, a PIN-kódodat és az online bankoláshoz szükséges belépési kódjaidat soha ne add meg senkinek, hiszen így hozzáférést adsz a pénzedhez!
  • Ha valaki hihetetlennek és túl filmbeillőnek tűnő történettel áll elő, fogj gyanút!
  • A társkereső oldalakon érkező üzenetekkel is légy óvatos, mert nem mindig tudhatod, hogy ki van a profil mögött. Ha valakit nem ismersz személyesen, mindig légy szkeptikus!
  • Ha teheted, keress rá az illetőre a közösségi oldalakon és az interneten, hogy lásd, ott is ugyanazok az információk szerepelnek róla, mint amiket neked mondott!
  • Ha ellentmondásba keveredik a beszélgetések során, többször érinti ugyanazt a témát, de mindig máshogy mondja el, gyanakodj!

Mit tegyél, ha mégis csalás áldozata lettél?

  • Azonnal hívd a bankod ügyfélszolgálatát!
  • Miután egyeztettél az ügyfélszolgálattal, javasoljuk, hogy tegyél rendőrségi feljelentést is, amit a banknak is továbbíthatsz, hogy segíthesd az ottani kivizsgálást!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm