20 °C Budapest
Police car stobes in front of the Hungarian Parliament

Megjelent az országos bűntérkép: itt a legveszélyesebb most élni Magyarországon

2023. december 19. 08:13

Hiába mondható el, hogy az elmúlt években némileg mérséklődött a regisztrált bűncselekmények száma, a legfrissebb adatok alapján újra egy felfutás tapasztalható.

Tavaly ismét jelentősen megemelkedett a regisztrált bűncselekmények száma: 2020-ban 157 974 esetet regisztráltak, addig 2022-re ez a szám 160 820-ra nőtt – számolt be a HelloVidék, kiemelve, hogy azt viszont már nem lehet tudni, hogy a mutató mögött a bűnözés tényleges növekedése, vagy az eredményesebb felderítés áll.

Az elmúlt évek tapasztalatai ugyanis azt mutatják, hogy a hatóságok prevenciós munkája sikeres, a lakosság önvédelmi reflexei javultak, valamint nőtt a feljelentési hajlandóság, amely lényegesen hatékonyabb felderítést tesz lehetővé a bűnüldöző szervek számára.

A HelloVidék birtokába jutott rendőrségi összesítés alapján egyes esetekben nőtt a bűncselekmények száma, míg máshol stagnált, de vannak olyann bűnelkövetési formák, ahol javulás volt tetten érhető. A következő számok a 2022. I-X. és a 2023. I-X közötti időszakban vizsgált statisztikai adatokat mutatják.

  • a gyilkosságok száma tavaly 175 volt, míg idén ugyanebben az időszakban már „csak” 143.
  • markánsan megugrott a lopások száma ugyanebben az időszakban tavaly 33 181 esetet regisztráltak, idén ez a szám viszont már elérte a 37 381-et.
  • a testi sértések esetében nem volt nagy változás, 5517-ről 5471-re csökkent ez a szám.
  • közúti baleset okozása miatt tavaly 2 451 ilyen cselekményt, idén eddig 2 276 esetet rögzítettek.
  • némiképp nőtt az embercsempészések száma: míg 2022-ban 1 192 ilyen bűncselekményt regisztráltak, addig idén már 1 398-at.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm