Rendkívüli bejelentést tett Ferenc pápa: megtervezte saját temetését, mégsem vonul nyugdíjba

Rendkívüli bejelentést tett Ferenc pápa: megtervezte saját temetését, mégsem vonul nyugdíjba

2023. december 13. 13:45

A jelenleg 86 éves Ferenc pápa elárulta, hogy a Vatikánon kívül már előkészítették a sírját, és folyamatban vannak az egyszerűsített temetés tervei. több mint száz év óta ő lehet az első pápa, akit a Vatikánon kívül temetnek el. Nyugdíjba vonulását azonban nem tervezi - írja a DailyMail.

Vasárnap ünnepli 87. születésnapját Ferenc pápa, aki nemrég interjút adott a mexikói N+ televíziónak. A Valentina Alazrakinak, a csatorna vatikáni tudósítójának adott interjú során Ferenc pápa úgy tűnt, hogy felépült a hörghurutból. Különböző témákról beszélt, többek között az egészségéről, a migrációs kérdésekről, a néhai XVI. Benedek pápával való kapcsolatáról és az utazási tervekről. Jó egészsége ellenére imákat kért, mivel időskora őt is korlátok közé kényszeríti.

Ferenc pápa beszélt arról is, hogy mivel egész életében kerülte a Vatikán nyújtotta pompát és kiváltságokat, így úgy döntött, saját temetése is visszafogott lesz. Elárulta, hogy együttműködik Diego Ravelli érsekkel, a vatikáni ceremóniamesterrel, hogy egyszerűsítsék a pápák esetében hagyományosan alkalmazott bonyolult temetési szertartásokat.

A cikkben felidézik, hogy Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta elutasította a hagyományos szimbólumokat, mint a bíborvörös "mozzetta" vagy köpeny és az arany kereszt. Ehelyett egy megfakult, ezüstözött keresztet visel, amelyet még Buenos Aires-i érsekként viselt, és egyszerű fekete cipőt a korábbi pápák által viselt plüss vörös helyett.

Az interjúból kiderült, hogy Ferenc pápa Mária, az Istenanya iránti tiszteletének köszönhetően a római Santa Maria Maggiore-bazilikában kívánja magát eltemetni. Ezt a bazilikát külföldi útjai előtt és után gyakran felkeresi, hogy imádkozzon a Salus populi Romani ("Róma népének üdvössége") előtt, egy bizánci stílusú festmény előtt, amelyen Mária a csecsemő Jézust tartja. A cikkben kiemelik, hogy az utolsó pápa, akit a Vatikánon kívül temettek el, XIII. Leó volt 1903-ban.

Ferenc pápa kifejezte, hogy hajlandó lemondani, ha egészségi állapota jelentősen megromlik, de úgy véli, hogy a pápai lemondásoknak nem szabadna rendszeressé válniuk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ferenc pápa a közelmúlt egészségügyi problémái, köztük a hörghurut és egy júniusi hasi sérvműtét ellenére reméli, hogy jövőre három alkalommal is elutazhat Polinéziába, Belgiumba és Argentínába. Azt is kifejezte, hogy nyugdíjazása esetén a Vatikánon kívül szeretne élni egy nyugdíjas papok számára kialakított rezidencián.

Ferenc pápa szerdai audienciáján "azonnali" tűzszünetre szólított fel a Gázai övezetben, és az izraeliek és a palesztinok szenvedésének véget vételéért könyörgött.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem