26 °C Budapest
Family fun afternoon. Playing a board game with cards and dice. Hand moving the pieces on the game board.

Egyetlen játék is gyökeresen megváltoztathatja, amit a pénzről eddig hittél: sosem késő belevágni

2023. december 9. 13:01

A társasjátékok ma reneszánszukat élik, ezrével jelennek meg minden évben újabb termékek a legváltozatosabb témákban, mechanizmusokkal. Ezek közt stratégiai játék van, melynek szerves része pénz, vagy valamilyen más erőforrás gyűjtése, a vásárlás vagy csere, azonban kifejezetten üzleti témájú kevés van. Egyre népszerűbbek és elterjedtebbek az edukációs célú játékok, amelyek képesek fejleszteni a játékosok készségeit, akár a pénzügyek, üzleti élet, beruházások terén. Pedig játszva is rengeteget lehet tanulni, amelyet sosem éső elkezdeni. A Pénzcentrum most Rácz Csabával, a MiniCRM vezérigazgatójával kérdezte arról, hogy mekkora az érdeklődés a magyar társasjátékos körökben az üzleti témájú játékok iránt, mit adhat egy ilyen játék azoknak, akik kipróbálnák magukat az üzleti életben.

Pénzcentrum: Most jelent meg az első magyar tervezésű üzleti, stratégiai, vállalkozásépítő társasjátékotok, a Cégépítők. Hogy látjátok, van érdeklődés a piacon az ehhez a kategóriához tartozó, üzleti témájú játékok iránt?

Rácz Csaba: Minden várakozásunkat felülmúlta az érdeklődés. Az eredetileg legyártott 1000 darab lassan el is fogy, januárban indul az újranyomás. Ismereteink szerint évente 2-3000 társasjáték jelenik meg a hazai piacon, ezért elég nehéz kitűnni. A Cégépítők sikerét minden bizonnyal annak köszönheti, hogy az első magyar stratégiai-üzleti játék, és emellett rendkívül könnyen megtanulható és szórakoztató.

A társasjátékok amellett, hogy szórakoztatóak, rengeteget lehet tanulni is belőlük, akár pénzügyekről, gazdálkodásról, üzleti stratégiáról. Szerintetek felnőtt korban is lehetséges, ha valaki nem konyít a pénzügyekhez, nincs affinitása az üzlethez, fejlődni ebben a játékokon keresztül?

Tanulással bármelyik életkorban lehet fejlődni, manapság pedig a tanulás egyre terjedőbb formája a gamifikáció. A pénzügyi készségek is jó eséllyel fejleszthetők játékos módon, de ahhoz, hogy valaki sikeres vállalkozó legyen, biztosan kell egyfajta „alapvéna”. Ez nem feltétlenül olyan, mint a biciklizés.

Ebben a játékban kockázat nélkül próbálhatja ki bárki, hol tart tudásban, stratégiában, illetve milyen következményei lehetnek a döntéseinek. A játék egy üzleti évet fed le, és csak a játékosok döntésein és azok kölcsönhatásán múlik, milyen lesz a játék. Szándékosan nincs benne tuti recept a nyerésre: olyan játékmenetet szerettünk volna kialakítani, amelyet a játékostársak határoznak meg – ezért is építettük bele azt a tapasztalatot, amelyet a megoldásaink fejlesztése során szereztünk több mint 2000 KKV-ügyfelünktől. A társasjátékunk minden alkalom új kihívást tartogat, amikor leülünk a családdal, gyerekekkel, barátokkal, hogy megnézzük, ki hogyan szerepel, ha stratégiáról van szó.

Miben lehet fejlődni például a társasjátékozás közben, ami a való életben is hasznos lehet, akár pénzügyekben vagy az üzletben?

Jelentős és kevéssé érdemi információk szelektálásában, fontossági sorrendek felállításában, a tervezésben és az újratervezésben. Például hogyan használom fel a meglévő erőforrásokat? Kellőképpen tudok-e figyelni a hatékonyságra? A céljaim érdekébe tudom-e rendelni a rendelkezésemre álló eszközöket vagy elveszek a játékban?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ebben segítenek a játékosoknak a CRM kártyák, amelyek valójában szuperképességek, hiszen mi döntjük el az adott játékban hogyan használjuk és mire fordítjuk őket. Ezeket jól felhasználva versenyelőnybe kerülhetünk. Ahogy a való életben egy vállalkozás számára a MiniCRM rendszer átláthatóságot ad, javítja a hatékonyságot, a játékban is sokat lendíthet az előmenetelen. Még stratégiát is adhat egy olyan helyzetben, amelyre nincs jó stratégiánk.

Megjelent már ez az igény szerintetek a társasjáték piacon, hogy valaki önfejlesztési céllal vásároljon játékot, nem elsősorban szórakozásra?

Az önfejlesztés egyre relevánsabb igény a társasjátékok piacán is. Győri Zoltánnak, akit felkértünk a Cégépítők megtervezésére, nemrég jelent meg egy önfejlesztő társasjátéka, de trénerek és coachok is jöttek már elő ilyenekkel. Ahogy említettem, mind gyakoribb, hogy a gamifikációra építenek képzéseket, gondoljunk csak a gyerekek élményalapú oktatására! Nem kivétel ez alól az önfejlesztés sem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem