21 °C Budapest
Hungary Currency

Új forintérmét dob piacra az MNB: ezért olyan különleges az emlékérem

2022. július 8. 20:01

Milton Friedman születésének 110. évfordulója alkalmából 15000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank2022. július 11-én hétfőn. Az emlékérmék a magyar származású Nobel-emlékdíjasokat bemutató tematikai sorozat második részeként jelennek meg –követve a 2020-ban kibocsátott Harsányi János emlékérméket. Az emlékpénzeket Soltra E. Tamás szobrászművész tervezte.

Milton Friedman (1912 –2006) a 20. század egyik legnagyobb hatású közgazdásza New Yorkban született magyarországi zsidó bevándorlók gyermekeként. Elméleti és alkalmazott kutatási területeken egyaránt dolgozott, a monetarista mozgalom elindítója, valamint a chicagói iskola megalapítója volt. Milton Friedman hitt a szabadpiac jólétteremtő képességében. Friedman renegát volt: az 1940-60-as években uralkodó, az aktív keresletoldali gazdaságpolitika fontosságát hirdető keynesiánus gazdaságpolitikával szembenálló nézeteket fogalmazott meg, amelyek később, az 1970-es évek olajválsága idején váltak a tudományos főáram részévé, paradigmaváltást kényszerítve ki mind a közgazdaságtudományban, mind a gazdaságpolitika gyakorlatában. Azóta Friedman a közgazdaságtan főáramának egyik legelismertebb alakja.1976-ban a fogyasztáselemzéshez, a pénztörténethez és -elmélethez való hozzájárulásáért, valamint a stabilizációs politika összetettségének bemutatásáért kapott Nobel-emlékdíjat.

A Magyar Nemzeti Bank 15 000Ft névértékű ezüst emlékérmét, és annak 2000 Ft névértékű színesfém változatát bocsátja ki Milton Friedman megnevezéssel. A megjelenőemlékérmék elsődleges szerepe a figyelemfelhívás, ismeretterjesztés, a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el.

Az emlékérme előlapjának központi motívuma egy ceruzát egyensúlyozó kezet ábrázol. A ceruza Milton Friedman előadásain rendszeresen megjelenő eszköz volt, amelyet szemléltető példaként használt a szabadpiaci hatások és a társadalmi együttműködés összefüggéseinek a megismertetésére. A ceruza ábrázolása fölött a mennyiségi pénzelmélet friedmani újra értelmezésében központi szerepet játszó, a pénz forgalmi egyenletét leíró képlet – „M×v=P×Q” – látható. Azaz a pénzmennyiség és a pénz forgási sebességének szorzata megegyezik az árszínvonal és a reál GDP szorzatával, feltételezve, hogy a tranzakciók száma arányos a reál GDP-vel. A forgalmi egyenlet képletét eredetileg Irving Fisher amerikai közgazdász és statisztikus fogalmazta meg a 20. század elején, melyet Friedman újrafogalmazott és visszaemelt a közgazdaságtan főáramába.

A ceruza ábrázolása alatti három sorban a „MAGYARORSZÁG” felirat, a „15000”, valamint „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat, kissé lejjebb, két egymás alatti sorban a „2022” verési évszám, valamint a „BP.” verdejel olvasható.

Az emlékérme hátlapján Milton Friedman félalakos portréja látható. A portrétól balra, két egymás alatti sorban a „MILTON FRIEDMAN” felirat, valamint a Nobel-emlékdíjas közgazdászszületésének és halálának évét jelölő „1912-2006” felirat olvasható. A hátlap jobb oldali szélén, középen az emlékérmét tervező Soltra E. Tamás szobrászművész mesterjegye látható.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 mm, szélük recézett. A 15 000forintosnévértékű emlékérme 925 ‰ finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A2000 Ft névértékű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 30,80 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 4-4000 darab készíthető.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdeké-ben a „Milton Friedman” ezüst emlékérme -a rendelkezésre álló készlet függvényében -a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg 2022. július11-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?