7 °C Budapest
Person Putting Coin In Piggy Bank At Table

Nem hiszed el, hogyan spórol Nagy Feró: erre egy fillért sem hajlandó költeni a nemzet csótánya

2022. május 14. 16:05

Nagy Feró, Judy, Nyertes Zsuzsa - csak pár magyar híresség azok közül, akik megosztották a spórolás tuti tippjeiket. Van, aki a használt termékekre esküszik, és akad olyan celeb is, aki nagyobb léptékben törekszik a spórolásra. Szükség is van arra, hogy megfogják a költségeket, hiszen régen látott drágulást tapasztalni a magyar boltokban.

A KSH legfrissebb jelentése szerint a fogyasztói árak átlagosan 9,5 százalékkal haladták meg idén áprilisban az egy évvel korábbit. Azt is tudjuk, hogy az elmúlt egy évben főleg az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett legjobban. Érdemes persze észben tartani, hogy a benzinárstop, az élelmiszerárstop, illetve az energiaárstop még a 9,5 százalékos általános infláció ellenére is keményen érezteti hatását. Legalábbis a fogyasztók részére, máshol azonban már nem ilyen rózsás a helyzet.

Bár a KSH mérése alapján fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,6 százalékkal nőttek országosan, azért ezalatt a rövid időintervallum alatt is bőven találni gigadrágulásokat. A legdurvábban például a rövidkaraj kilója, és a 10 darabos tojás átlagára lőtt ki, előbbi átlagosan 15,2, utóbbi 15,1 százalékkal lett drágább áprilisra, márciushoz képest - számolta ki korábban a Pénzcentrum.

A két havi csúcsdrágulótól nem sokkal marad el a harmadik, illetve negyedik helyen lévő falburkoló csempe négyzetmétere és a csirkeszárny kilója sem, kerekítve mind a két termék szintén 15 százalékos emelkedésen ment keresztül pusztán egyetlen hónap alatt.  A bemutatott 4 terméken túl a csirkecomb kilós átlagára is 14,3 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban, de 10 százalék feletti átlagos árnövekedésen ment át a sertészsír, a marha rostélyos, a fejes káposzta és a bontott csirke is. De a paradicsom kilós átlagára is megugrott 9,4 százalékkal.

A celebeket is elérte a drágulás

Nem csoda hát, hogy a magyarok jelentős része igyekszik valamin spórolni, és ez igaz a híres emberek is. Závodi János elárulta, hogy ő például autó helyett villamossal közlekedik. Mint mondta, a Fehérvári úti piaccal szemben él, ahol mindig tudnak friss árut vásárolni, de csak annyit, amennyire szükségük van.

Az ételekből többet főzök, és a maradékot lefagyasztju. Világéletemben dohányoztam, de a cigarettának is nagyon magas az ára, és mivel leszokni nem tudok, így próbálok kevesebbet dohányozni

- mesélte a Story magazinnak a zenész, aki elmondta, hogy a szórakozásnak is vége, drága mulatság.

Csak a saját bulijainkra megyek el. Autó helyett pedig villamossal, vagy metróval járok

- emelte ki Závodi. Nem ő az egyetlen, aki a közlekedésen spórolna. Judy, a GrooveHouse énekesnője szintén az üzemanyagon fogja meg a pénzt.

Rengeteget járunk autóval, és nagyon sok pénzt költöttünk üzemanyagra és parkolásra, ezért elektromos autóra váltottam

- mondta a lapnak Judy, aki víztisztítóval tisztítja otthon a vizet, ezt tölti az ásványvizes palackokba, ami szintén gazdaságosabb.

Nem csak Judy az, aki a vízen is spórol. Bay Éva ugyanis az esővizet gyűjti. Elmondása szerint jól beosztja a konyhapénzt, nyugdíjtól nyugdíjig van egy kerete, és azt igyekszik nem átlépni.

A vízzel is spórolok. Nekem elég öt perc zuhanyzás, és nem szeretem, amikor a férjem feleslegesen folyatja a vizet. Mosogatógépet használok, az gazdaságosabb, és az esővizet is gyűjtöm, azzal locsolom a növényeket

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- ecsetelte Bay Éva, aki sok ételt, többek között a pékárukat is lefagyasztja. Van, aki a sztárok közül arra esküszik, hogy nem feltétlen kell mindenből a legdrágábbat venni. Nyertes Zsuzsa elmondása szerint az olcsó tisztítószerek is jók.

Régebben könnyebb volt spórolni. Emlékszem, évekig félretettem a fizetésemből, hogy megvehessem életem első autóját

-emlékszik vissza Nyertes Zsuzsa, aki elmondta, hogy ruhákat már például nem vesz.

Annyi van a szekrényemben, hogy míg élek, kitart. A háztartás vezetésén úgy spórolunk, hogy előre összeállítom a heti menüt, és a maradékokból is új étel készül. Ha lehet, akciósan vásárolunk, és a drága tisztítószerek helyett előnyben részesítem a házi praktikákat

- mondta Nyertes Zsuzsa. Nagy Feró is beállt a spórolók közé, a rocksztár szerint felesleges midnenből a legújabbat venni.

Minden forintköltést meggondolok. Ha például van egy jó telefonom, nem cserélem le csak azért, mert lehet attól jobbat is kapni. Nem szeretem elszórni a pénzt. Ha valamire szükség van, azt viszont megveszem

- tette hozzá Nagy Feró.

A hollywood-i hírességeket sem kíméli az infláció

Bizony, a világsztárok körében is egyre többen spórolnak. Helen Mirrel méregdrága krémek helyett a ricinusolajra esküszik, míg Goldie Hawn az olivaolajra. Kate Moss is szeret spórolni, évek óta vásárol használtruha üzletekben, míg Liv Tyler otthonát rendezte be használt bútorokkal. Lady Gaga pedig a kuponos akciókra vadászik, csak úgy, mint Sarah Michelle Gellar, aki szintén szeret a leértékeléseken vadászni.

A Sex és New York sztárja, Sarah Jessica Parker is ritkán vesz gyermekeinek új ruhát, inkább a megörökölt darabokat részesíti előnybe. Ter Hatcher, a Született feleségek háziasszonya pedig 10 év után cserélte le autóját. Míg a brit királyi család tagjai szórhatnák a pénzt, addig Erzsébet királynő szintén nagy spórolós hírében áll, a királynő ugyanis utál pazarolni, és a karácsonyi csomagolópapírokat, szalagokat is szépen kisimítva elteszi későbbre. Károly herceg pedig követi példáját, nagyon kényes arra, hogy nem szabad kidobni a maradékot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem