7 °C Budapest
Microphone. Microphone on stage. Microphone close-up. A pub. Bar. A restaurant. Classical music. Music

Így segítenének a jogvédők az ukrán művészeken: zenehallgatással bárki támogathatja őket

MTI
2022. március 9. 20:21

Songs for Ukraine néven segélyakciót indít az Artisjus az ukrán dalszerzők megsegítésére. A kezdeményezés keretében arra kérik a rádiós-televíziós szerkesztőket és más zeneszolgáltatókat, hogy válogassanak be ukrán dalokat csatornáik zenei kínálatába.  A kezdeményezés célja a szolidaritás kifejezése mellett az anyagi segítségnyújtás: a lejátszások után jogdíj keletkezik, ami a helyi jogkezelő szervezeten keresztül eljut az ukrán dalok szerzőihez - közölte az Artisjus szerdán.

A felhívásra a szerzői egyesület médiapartnerek, egyéb szervezetek, zenei szerkesztők, zenészek csatlakozását várja. A zenerajongókat pedig arra buzdítja, hogy ezekben a napokban minél több ukrán zenét hallgassanak a streamingszolgáltatóknál, és osszanak meg legalább egy ukrán dalt a #SongsForUkraine hashtag használatával.

Az Artisjus - az ukrán jogkezelő UACRR-rel együttműködve, Both Miklós zeneszerző, folklorista ajánlásai alapján, valamint az ukrán zenei exportiroda, a SeeKyiv válogatásai, különböző online szolgáltatók toplistáinak felhasználásával - olyan playlisteket állított össze, amelyek ukrán dalokat tartalmaznak és műfajilag sokszínűek. A listák a népszerűbb és undergroundabb műfajokból, a hiphopból, az elektronikus és rockzenéből egyaránt válogatnak. Mint írták, az alkotók nemzetközi szervezetei szolidaritást vállalnak az ukrán néppel, azon belül is különösen a szerzőkkel és a kulturális szektorral.

Az Artisjus kezdeményezéséhez a közös jogkezelők nemzetközi ernyőszervezete, a CISAC is csatlakozott, amely a segélyakció nemzetközi kommunikációját végzi. A szolidaritás kifejezése mellett a kezdeményezés kiemelt célja, hogy segítsen bevételhez juttatni a zenei alkotókat. A Songs for Ukraine segélyakció mellett az Artisjus 10 millió forint összegű pénzadománnyal támogatja az ukrán menekülteket segítő Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkáját. Emellett az Artisjus Egyesület munkavállalói és szerzői felajánlásaiból tárgyi adományokat is szállítanak a segélyszervezetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 12. héten

Kihúzták az Ötöslottó 12. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki a 650 milliós főnyereményt?

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm