13 °C Budapest
Young computer programmer is having a short break

Vásárolhatsz, de vigyázz: "ami tegnap még 147 ezer, az a jövő héten már lehet, hogy 177 ezer"

2021. december 31. 18:31

Amíg 2020-ban a pandémia miatt főként az egészség volt a fókuszban, addig 2021-re a járvány gazdasági hatásai miatt előtérbe kerültek az infláció, válság, megélhetés témái. Nem csak a médiában, hanem a kultúra területén is. A gazdasági helyzet a magyar zenészeket is megihlette, a pénzről, megélhetésről pedig számos film és sorozat szólt 2021-ben. A Pénzcentrum most ezekből szemezgetett. 

Évek múlva, ha visszatekintünk, mi jut eszünkbe 2021-ről, akkor feltehetően a rekordinfláció éveként emlegetjük majd. 2020 a járvány éve volt, az idei év egyik legfontosabb témája viszont a drágulás lett - legyen az építőanyag, benzin, élelmiszer, bútor, vagy ingatlanár - és emellett a magyar könnyűzenei élet szereplői sem mehettek már el szó nélkül. Három dalt is gyűjtöttünk, amiben a válság hatásai tetten érhető témát jelentenek.

A Bëlga idei Karnevál című lemezén az Árak című szám éppen azt a témát dolgozza fel, amelyről a Pénzcentrumon rendszeresen beszámolunk: a fogyasztói árak havi szintű folyamatos emelkedéséről. Valószínűleg a számban említett árak ("lemegyek a gyógyszertárba 12 ezer, hentes 7 ezer, zöldséges 4 ezer, drogéria 5500, és félig van a szatyor") már most jóval magasabbak lennének. Ahogy meg is állapítják az árszint "csak emelkedik, mint a vízszint ,aztán ellep".

A Polgár Peti feat. Balázsék Nem zabálsz című száma is a dolgok közepébe vágva kezdi a jelenlegi anyagi helyzet megjelenítését, amellyel a járványválság után feltehetően sok magyar tud azonosulni: "Minden drágul, a helyzet durva // Nem zabálsz, nem zabálsz // Jön az össznépi fogyókúra // Nem zabálsz, dolgozol." Ahogy azt lapunk is sokszor jósolta, hamarosan jöhet az igazi böjt, ha így emelkednek tovább az élelmiszerárak

Némiképp más oldalról fogja meg a magyar fiatalok jelenlegi életérzését a Lóci játszik Mikor lesznek gyerekeid? című dala. A vidám zene, és a keserű szöveg ("Otthon ülök és semmire se költök // Ha meghal a nagyi, ti mennyit örököltök?") jól kifejezi, milyen groteszk is a mai magyar valóság egy bizonyos szemszögből.

Természetesen nem csak a magyar zenészek kedvelt témája a pénz, megélhetés: volt idén sok külföldi szám is a témában. Ezek közül egyet emelnénk ki, Lisa Money című számát. Ez inkább a pénz elszórásáról, mint a spórolásról szól, de a nyitósor a magyarok többsége számára sem ismeretlen: "It's the end of the month and the weekend" - "Hó vége van és a hétvégének is vége"...

Sorozatok

Az idei év egyik nagy topikja volt a Netflix valaha volt legsikeresebb sorozata, a dél-koreai Nyerd meg az életed (Squid Game). Ebben a történet szerint kilátástalan helyzetbe került emberek küzdenek egy játékban a csaknem 12 milliárd forintos - 46,5 milliárd won - fődíjért. Az viszont már csak a játék kezdete után derül ki a játékosok számára, hogy a kiesők az életükkel fizetnek. Így válik a valóságshow valóságos rémálommá. Arról, hogy mennyire keveset ér egy emberélet a sorozat szerint forintban is, itt írtunk.

A sorozatok közül, ami még témába vág: A nagy pénzrablás című spanyol sorozatnak már az 5. évada futott 2021-ben, ez is bizonyítja a sikerességét. A lebilincselő bűnügyi sorozat egy bűnöző lángelmét és csapatát követi nyomon. Az Utódlásnak is már a 3. évadát követhették idén a nézők, melynek középpontjában az egyik legnagyobb médiavállalattal rendelkező család utódlási kérdése áll - mondani sem kell, hogy akár egy királydrámában, megy a manipuláció, a motiváció pedig nyilvánvalóan a vagyon.

Idei minisorozat A milliárd dolláros forráskód is, amely azt mutatja be: a 90-es években Berlinben egy művész és egy hekker feltalált egy újfajta látásmódot. Évekkel később újra összefogtak, és szabadalomsértésért beperelték a Google-t.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szintén idei A Fehér Lótusz minisorozatban pedig "gazdag fehérek" szenvednek egy paradicsomi üdülőhelyen. Lesznek nézők, akiket ez felbosszanthat, másokat viszont megelégedéssel tölthet el, hogy a szemtelenül gazdag VIP-vendégek képesek még egy luxusszállodában is boldogtalanok lenni.

Filmek

A filmek terén nem állíthatjuk, hogy a pénz központi téma lett volna idén, viszont a háttérben sokszor megjelent. Vegyük például az idei év két fontos musicaljét az In the Heights – New York peremént, illetve a West Side Storyt, mindkét filmben megjelennek a latin-amerikai bevándorlók pénzkeresésének nehézségei, valamint a dzsentrifikáció is. 

A pénz sok filmben adja meg az alap mozgatórugót, még ha nem is a pénz megszerzéséről szól a sztori. A Senki című akcióthrillerben például az indítja be a cselekményt, hogy ketten betörnek egy családi ház otthonába, a látszólag átlagos, kiégett családapának pedig elpattan ettől az agya. A CODA főszereplője egy siket családba született halló lány, aki szeretné követni saját álmait, viszont a családjának szüksége van rá, hogy fenn tudja tartani magát. Remélhetően hamarosan magyarul is látható lesz.

A Cry Machoban Clint Eastwoodnak egy régi adósságot kell törlesztenie, ezért elindul Mexikóba, hogy elhozzon onnan egy kamaszfiút. Csakhogy a dolgok nem éppen a terv szerint alakulnak. Bár a Különösen veszélyes bűnözők nem aratott túl nagy sikert a kritikusok körében, aki szeret a filmekben a tolvajoknak szurkolni, annak érdekes lehet: a történetben az FBI profilkészítője üldözése során vonakodva csatlakozik a világ legkeresettebb műkincstolvajához, hogy elkapják a csalót, aki mindig egy lépéssel előttük jár.

Bár a magyar mozikba egyelőre nem került, ami késik, nem múlik. A 2021-es Hive ('Méhkas') című valós események ihlette koszovói filmdrámában egy özvegy megpróbálja a falubeli patriarchális viszonyok ellenére fenntartani saját családját, és mezőgazdasági szövetkezetet alapít. A filmet ihlető nő, aki a 1999. március 25-én Krushë e Madhe faluban elkövetett mészárlást követően elvesztette férjét és akinek a háza a háborúban leégett, megpróbálta meggyőzni szomszédasszonyait, hogy közös erővel szerezzenek pénzt a házilag eltett uborka és ajvár eladásával.

Pénzcentrum podcast és vlog

Ha még több tartalomra vágynál a zenéken, filmeken, sorozatokon túl, amelyeknek témája a pénz, ajánljuk a Pénzcentrum podcastjét, az Első Yardot, illetve a vlogunkat, a CashTaget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 12. héten

Kihúzták az Ötöslottó 12. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki a 650 milliós főnyereményt?

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem