18 °C Budapest
Water park slides.

Beindult az ellenőrzés: kalandparkok, csúszdaparkok berendezéseit tiltották le Magyarországon

2021. július 30. 13:01

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szezonális ellenőrzés-sorozatában országszerte több mint 350 helyszínen összesen közel 1250 aktív szórakozást biztosító eszközt vizsgáltak a fogyasztóvédelem munkatársai. A berendezések mintegy tizedénél kell a hiányzó dokumentációt beszerezniük, az elégtelen vagy pontatlan tájékoztatást kiigazítaniuk az üzemeltetőknek. Súlyosabb mulasztások miatt, azok rendezéséig 30 helyszínen 72 élményeszköz használatát tiltotta meg ideiglenesen a hatóság.

A nyári melegben sokan keresnek enyhülést a vízpartokon. Az élményelemek a kiépített fürdők megszokott tartozékai, ám ma már a természetes vizeknél működő strandokról sem hiányozhatnak. Használatuk fokozott veszéllyel járhat, ha szerkezeti kialakításuk, stabilitásuk, karbantartásuk nem felel meg a biztonsági követelményeknek.

A kormányhivatalok munkatársai idén nyáron 173 aquaparkban, strandon vizsgálták a vízicsúszdák, vízi ösvények, kötélpályák, vízi ugrálóvárak, vízi biciklik és vízi dodzsemek üzemeltetési körülményeit. A dokumentációk és adattáblák a 945 ellenőrzött eszköz 13 százalékánál nem feleltek meg teljes körűen az előírásoknak. A hatóság 17 helyszínen 51 berendezés üzemeltetését tiltotta meg ideiglenesen, a hiányosságok pótlása után ezek közül négy helyszínen 18 eszköz már újra működhet.

A szakemberek tavalyelőtthöz képest közel százzal több vízi élményeszközt vizsgáltak, és kevesebb, mint feleannyi jogsértést találtak. A fővárosban és hét megyében (Bács-Kiskun, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Zala) a berendezések biztonságosságát igazoló dokumentumok és az igénybe vevők informálását szolgáló adattáblák kivétel nélkül rendben voltak.

Július közepéig országszerte 37 kalandparkban összesen 163 eszköz ellenőrzése történt meg. A szezon végéig folytatódó vizsgálat részeredménye szerint a kötélpályák, kötélcsúszdák, függőhidak és mászófalak 11 százaléka nem felelt meg az előírásoknak. A lejárt megfelelőségi tanúsítványok miatt öt kalandparkban hét pálya használatát tiltották meg átmenetileg, teljes kalandparkot idén sem kellett bezárni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakemberek 141 szünidei gyermektábor több mint harmadában találtak trambulint, ugrálóvárat, vízicsúszdát, kaland- vagy gokartpályát. A 139 eszköz 13 százaléka nem felelt meg az üzemeltetési feltételeknek. Nyolc gyermektáborban 14 berendezés üzemeltetését kellett ideiglenesen megtiltani.

Az ITM folyamatos fogyasztóvédelmi jelenléttel és rendszeres ellenőrzésekkel tesz azért, hogy a családok gondtalanul tölthessék el együtt szabadidejüket, a szülők a nyári táborokban is biztonságban tudhassák gyermekeiket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 12. héten

Kihúzták az Ötöslottó 12. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki a 650 milliós főnyereményt?

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem