24 °C Budapest
Blue bus at the stop in the city

Ezért mond sok magyar nemet a változásra: kitartó nép vagyunk irigységben, bunkóságban, sumákolásban

2021. június 12. 14:01

Életünk velejárója az állandó változás, amely sok esetben boldogságot okoz, de néha feszültséggel is jár. Az elmúlt bő egy évben tapasztalt nehézségek, a járványhelyzet okozta kihívások még inkább megtaníthattak bennünket arra, hogy elviseljük ezeket a változásokat. Egy friss kutatás azt mérte fel, vajon mi segíti, vagy éppen hátráltatja a magyarok kitartását. Hogyan viszonyulunk a változásokhoz, mennyire vagyunk elszántak, milyen célok mellett tudunk igazán elköteleződni?

Az OTP Bank által megrendelt kutatás a kitartás témáját járta körbe, amely szinte mindenhez szükséges, de különösen jó, ha a sportolók felvértezik magukat vele. A következő időszakban több olyan sportesemény várható, ahol sportolóink bizonyíthatják kitartásukat. A kérdés, hogy mi magyarok mennyire érezzük magunkban ezt az erőt.

Változás? Köszönöm, inkább nem!

A kutatásból kiderült, hogy a felnőtt lakosság alig több mint tizede gondol pozitívan arra, hogyha valamilyen jelentősebb változás történik az életében. Csaknem 20 százalékuk inkább tart tőle. A többség (62%) szerint helyzetfüggő, hogy örül-e neki vagy sem, ha megváltozik valami. A férfiak és nők között nincs nagy különbség, ha a változásról van szó, nagyjából ugyanúgy fogadják. A 40 éven aluliak még inkább örülnek az újnak, míg a tapasztalat növekedésével többen már az adott helyzethez kötik a hozzáállásukat - írja közleményében az OTP Bank.

A változások okozta aggodalmak egyik alapvető kiváltója az újtól, ismeretlentől való „félelem”, a megszokott biztonságérzet elveszítése. Minden második válaszadó (51%) említette ezt. Ez a gondolat az átlagosnál is erősebben van jelen a középkorúak körében, de kevésbé hangsúlyos az időseknél. A válaszadók közül sokan azért is félnek a változástól, mert gyökerestül felfordulhat az életük vagy tartanak attól, hogy majd nem ők irányítják a dolgokat.

Kitartóak vagyunk?

A megkérdezettek csaknem fele szerint a magyarok szinte mindent megtesznek azért, amit igazán szeretnének elérni. A válaszadók relatív többsége (42%) szerint a magyarok többnyire kitartóak a céljaik elérésében, sőt, 7% szerint teljes mértékben azok. A kutatásban résztvevők egytizede gondolja azt, hogy egyáltalán nem küzdünk meg a dolgokért. 

A válaszadók véleménye szerint természetesen a munka (34%) szerepel az első helyen, magasan verve mondjuk a sport és a tanulás (4%) területét. Az is kiderült, hogy a kutatásban résztvevők szerint inkább vagyunk kitartóak a pihenésben és szórakozásban (16%), valamint szeretteink támogatásában (15%), mint a tanulásban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kitartást befolyásoló tényezők

A válaszadók csaknem 60 százaléka jelölte meg a körülményeket, mint azt a változót, ami a saját kitartását befolyásolja, de nem sokkal maradt le a siker iránti vágy (41%), illetve a korábbi tapasztalatok (40%) említése sem. Tettrekészségünket ezen túl a változás iránti vágy (32%) és a maga a feladat nehézsége (32%) is tudja befolyásolni.

Pesszimizmus vs. hit?

Sokak szerint a pesszimizmusunk (54%) gátol bennünket leginkább a kitartásunkban, de ugyanennyien jelölték meg az önbizalomhiányt és a lustaságot vagy halogatást is. A megkérdezettek háromnegyede szerint a magunkba vetett hitünk, az egészséges önbizalom lehet az alapvető kulcsa a céljaink elérésének (72% említette). Emellett elengedhetetlen a környezet támogató hozzáállása (59%) is, számítunk egymásra, de jól jönnek a környezetünkből jövő pozitív példák (56%) is.

Szabad szavas válaszok is születtek arra a kérdésre, hogy mi az, amiben a magyarok a legkitartóbbak.

Blue bus at the stop in the city
Blue bus at the stop in the city

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?