15 °C Budapest
Szomorú, mennyire kevés nyugdíjat kap Demjén Ferenc

Szomorú, mennyire kevés nyugdíjat kap Demjén Ferenc

2017. március 13. 17:33

Havonta mindösszesen 48 500 forint nyugdíjat kap Demjén Ferenc, a Kossuth-díjas magyar énekes. Ez pedig még a felét sem éri el a jelenlegi: 111 314 forintos öregségi átlagnyugdíjnak.


Demjén Ferenc még ma is dolgozik, ezzel tudja kiegészíteni rendkívül alacsony nyugdíját.

Havonta 48 500 forint nyugdíjat kapok. Hát, mit mondjak? Nagyon beosztom

- mesélte a Blikknek Demjén Ferenc.

Mikor meglátja a számláján az összeget az énekes, akkor mindig a korabeliekre gondol, akiknek ennyi pénzből kell kijönniük egy hónapban. A dalszövegírót nagyon bántja, hogy azok, akik egykor az életüket tették fel arra, hogy másoknak muzsikálással örömet szerezzenek, ma nyomorognak.

A nyugdíjasok fele 100 ezer forintnál is kevesebből él

50 ezer forint alatti ellátást ma Magyarországon azonban nem csak Demjén Ferenc kap. A 2015 decemberi adatok alapján hazánkban több mint 2 millió nyugdíjas él, a részükre kifizetett összegek pedig a következőképpen alakultak:

A fenti ábrán is jól látszik, hogy hiába mozog 111 ezer forint körül az átlagnyugdíj, hazánkban jelenleg a nyugdíjasoknak több mint a fele 100 ezer forintnál is kevesebből él.

Sőt, 2 500 főnél is többre tehető azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek 25-30 ezer forint közötti összegből kell megélnie.

Miért ilyen kevés?

Demjén Ferenc mellett már számos híresség mesélt rekord alacsony ellátásáról. Ezzel kapcsolatban azonban egy dolog biztos: csak olyan jövedelmek után kapnak nyugdíjat, ami után fizettek társadalombiztosítási (TB) járulékot. 

Igazán nehéz helyzetbe azok vannak, akik a minimálbér szintjén kerestek, és esélyük sem volt a takarékoskodásra, ráadásul egyéb jövedelmük sem volt. Ez a probléma pedig sokakat érint (ma is), ennek gyökerei a nagyon alacsony bérekre és a feketegazdaságra vezethetők vissza.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mekkora nyugdíjra számíthatunk?

  • Ha minimálbérre vagyunk bejelentve:

Ez attól is függ, hogy mennyi az elismert szolgálati időnk (ennek ma az átlagos értéke nyugdíjba lépéskor megközelítőleg 38 év). Amennyiben pedig 40 évvel számolunk, akkor körülbelül 60-70 ezer forintos nyugdíjra számíthatunk.

  • Ha a keresetünk megegyezik az átlagkeresettel:

Abban az esetben, ha mindig az átlagkereset után (40 évig) fizetünk járulékot, akkor ma körülbelül 140 ezer forintos induló nyugdíjra számíthatunk.

A nyugdíjkülönbség pótlásához, körülbelül 25-30 millió forinttal kellene rendelkeznie annak, aki szándékosan a tényleges átlag körüli jövedelme helyett csak a minimálbér után fizetett.

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére korábban Matits Ágnes nyugdíjszakértő.

Hányan tesznek félre?

Friss felmérsek szerint a magyarok 60 százaléka már tudja, hogy fontos lenne a takarékoskodás, mégis a 18-59 év közötti korosztálynak mindössze 44 százaléka kezdett el már most félretenni a nyugdíjas éveire, 21 százalék pedig tervezi, hogy megtakarításba kezd majd. Vagyis az emberek 31 százaléka még csak nem is tervezi, hogy takarékoskodni fog.

{{EMBED:infogram_nyugdijcelu_takarekoskodas_tervezett_formai_szazalek}}

Áltagosan 36 évesen kezdünk el takarékoskodni és 11 800 forintot teszünk féle havonta a nyugdíjas éveinkre.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/ Mohai Balázs

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?