15 °C Budapest

Olcsó kínai kütyük kémkednek otthonainkban: videóra vesznek mindent?

2017. december 13. 05:30

Az elektronikai cikkek évek óta slágerajándéknak számítanak karácsonykor. Ezeken belül külön népszerűségnek örvendenek a biztonságtechnikával kapcsolatos kütyük. A szerkezetek használatával kapcsolatban azonban megannyi aggasztó kérdés felmerül. Ezeket pedig nem árt tisztázni azelőtt, mielőtt valaki vásárlásra adja a fejét. Vajon ezek az eszközök az én biztonságomat szolgálják? Megfigyelhetnek engem a saját kamerámon keresztül? Elegendő egy rács és egy mozgásérzékelő ahhoz, hogy a betörők elkerüljék a házamat? Ezekre és ehhez hasonló kérdésre kerestük a válaszokat egy biztonságtechnikai szakértő segítségével.

Az elektronikai eszközök évtizedek óta slágerterméknek számítanak a karácsonyi hajrában. Az idei évben az Országos Kereskedelmi Szövetség például 100 milliárd karácsonyi ajándékra szánt forinttal számol, aminek az előző évi tendenciákból kiindulva egy tetemes (25-30 százalék) részét a háztartási, illetve elektronikai cikkek teszik ki. Ha pedig kütyükről van szó, akkor szinte biztosan kijelenthető, hogy a biztonságtechnikai eszközökkel lehetetlen mellélőni. Hiszen a biztonsági kamerák és mozgásérzékelők sokasága, nemcsak hogy biztonságosabbá teszik otthonunkat, hanem még villogni is lehet velük a szomszédok vagy a barátok előtt.

A megfelelő darabok kiválasztása és beszerelése ugyanakkor nem egyszerű feladat, ráadásul sok tévhit, félinformáció és megalapozatlan félelem lengi körül a témát. Éppen ezért a Pénzcentrum egy biztonságtechnikai szakértőt hívott segítségül, hogy tisztázza a félreértéseket és megpróbáljon eligazítást nyújtani az egyre csak bővülő technikai apparátusok között, szem előtt tartva elsődlegesen az árakat és a használhatóságot.

Reszkessetek betörők

Először is fontos leszögezni, hogy napjainkban a vagyonvédelemi lehetőségek jóformán végtelenek, ezért a legfontosabb az, hogy eldöntsük, mit szeretnénk védeni, hogyan és milyen eszközökkel. Kezdjük tehát a legeslegelejéről.

Elsődleges szempont, hogy milyen környéken élünk vagy milyen környékre szeretnénk költözni, hiszen minden régiónak vagy utcának megvan a maga kockázati foka, ami a betöréseket illeti. Ezután következik, hogy milyen a szomszédság, milyen emberek a körülöttünk élők, valamint fontos tudni azt is, hogy mennyi ezek közül az idős ember. Az idősek ugyanis rendkívül jó megfigyelők és a közvélekedéssel ellentétben nagyon pontosan emlékeznek dolgokra. Ezután jön csak az, hogy valójában milyen értékeket is szeretnénk otthon védeni és hogy kiktől

- kezdi a felvilágosítást Professzor Dr. Kovács Tibor, az Óbudai Egyetem Biztonságtechnikai Mérnöki karának tanszékvezetője. Aki hozzáteszi azt is, hogy a betörések elenyészően kis száma történik ad hoc, a legtöbb tudatos tervezés eredménye. Ennek ellenére fontos tisztázni azt, hogy

egy átlagos családi ház vagy lakás védelmét nem a világ csúcsbűnözői ellen kell felszerelni védelemmel.

Így már a legalapvetőbb védelem is elég lehet ahhoz, hogy megakadályozzuk a bűncselekményt vagy minimalizáljuk a károkat.

Minden reklám nélkül azt kell mondanom, hogy a legnagyobb biztonságot az értékre kiterjedő biztosítás adja. Fontos, hogy értékeinket (főleg a gyorsan értékesíthető eszközöket: informatikai eszközök, tévé, ékszer) valós adatok szerint biztosítsuk, így nem történhet nagymértékű anyagi kár. Ezek után, ha valaki nagyon olcsón akarja megúszni a védekezést az szerezzen be elriasztó matricákat. Harapós kutyákat, riasztókat, távfelügyelethez bekötött védelmet ábrázoló képek mind jöhetnek, de azért arra figyeljünk, hogy ezek ne legyenek ősrégi kiadások, mert azokkal nem sokra megyünk

- teszi hozzá Kovács. A szakember ezen felül saját tapasztalatokra hivatkozva felhívja a figyelmet arra is, hogy

ahol egy építkezés, főleg egy hosszabb ideig tartó munkálat megkezdődik, ott jobb lesz vigyázni. Ahol ugyanis az építőipar megjelenik, számos kétes egzisztenciájú ember is felbukkan(hat), akiknek bőven van idejük kifigyelni a környéken lakók szokásait és felhasználni ezeket az információkat akár közvetlenül betörés formájában vagy közvetetten az érzékeny információk harmadik félnek való átadásával.

Csak Sanyi volt az, a macska

Az otthonunk védelmére szolgáló alapvető biztonsági eszközök sorában elsőként a mozgásérzékelőket érdemes megemlíteni. Ezeknek azonban meglehetősen bizonytalan a működésük.

Azt hiszem nem túlzás azt állítanom, hogy 100-ból 99 riasztást maguk a tulajdonosok idéznek elő. Sokan hibás kódot adnak meg, elfelejtik a jelszavakat, élesítve marad a csendesriasztás, nagyobb termetű háziállatok garázdálkodnak "észrevétlenül" és a többi...

- emlékeztet Kovács Tibor. Ezeknek az eszközöknek az ára egyébként valahol 5 és 40 ezer forint körül mozog a szakember szerint. Ne feledjük azonban, hogy ezek csupán irányadó számok, mondjuk egy átlag felhasználó részére, hiszen mint tudjuk a határ szinte mindenhol a csillagos ég. Az árukeresőn végzett gyorskeresésen 1800 forinttól egészen 140 ezerig találunk eszközöket, míg az Aliexpress 3 dollártól (kb. 1000 forint) 3 ezerig (6-700 ezer forint) listáz szerkezeteket. Az Amazon.de pedig valahol 8 eurótól (kevesebb mint 3 ezer forint) indulnak és 2 ezer (kb. 660 ezer forint) környékén állnak meg az érzékelők. A külföldi oldalaktól való félelem bár táplálkozhat valós előfeltevésekből, a szakember szerint nincs ok az aggodalomra

Legyünk őszinték, a házak és lakások biztonsági védelmére szolgáló eszközök átlagos esetben gyerekjátékoknak minősülnek a szakmában, továbbá afelől se legyen kétségünk, hogy szinte mindent Kínában gyártanak, úgyhogy a nagy külföldi webshopok oldalain is érdemes mindig szétnézni, és ha lehet akciósan vásárolni eszközöket

- tanácsolja a biztonságtechnikai szakember.

Látszik az arca?

A mozgásérzékelők után elkezdhetünk gondolkodni azon, hogy milyen kamerákat célszerű beszerezni. Ezeknél az eszközöknél is elsődleges szempont az, hogy valójában mi a felhasználás célja. Más eszközök kellenek egy focipálya méretű terület megfigyeléséhez, mint például a bejárati ajtó előtti területhez. Általánosan elmondható, hogy hasonló szempontokra érdemes figyelni, mint a fényképezőgépeknél. Azaz minél nagyobb felbontásban képes rögzíteni a készülék, annál nagyobb az esélye annak, hogy használható felvételeket kapjunk. Az sem mindegy persze, hogy akarjuk-e a mobilunkon nézegetni a kameraképet vagy csupán egy otthoni merevlemezre rögzítjük vele a képet. Ezek ugyanis mind-mind súlyos tízezreket jelenthetnek a számlán.

A kamerákkal sokan vannak úgy, hogy azt hiszik egy darabbal minden megvan oldva, pedig korántsem. Ezért, ha egy szakember például azt javasolja, egy bizonyos terület lefedésére 4 darab kell belőlük, akkor fogadjuk meg a tanácsát és ne spóroljunk ezen, ha már biztonsági beruházásra adtuk a fejünket. Egy valamire való, megfelelő optikával ellátott kamera 70 - 100 ezer forint körüli áron már elérhető / darab. Persze lehet venni 10 ezerért is, de szögezzük le, hogy ezek ennyit is érnek

- érvel Kovács. Próbakeresésünkön egyébként az Árukereső már 5 ezer forint dobott ki beltéri kamerákat. Tovább kutakodva azonban hamar el lehet jutni például a Hikvision és Axis márkájú kamerákig, amiknek az alapkategóriás készülékeiért már 50 - 70 ezer forintot is elkérnek, nem beszélve a 300 - 400 ezer forintos felvevőkről. Félre értés ne essék előbbi márkából találunk 6 - 7, de akár 9 millió forintos készüléket is. Ha ugyanekkora elánnál belevágunk az Aliexpressen való kutakodásba, akkor 7 - 15 dollárért (2000 - 4000 forint) már bőven találunk készülékeket, amik simán besöpörték a rendelőktől az öt csillagot, ráadásul ingyen szállítják őket. Ha valaki kicsit komolyabb irány mozdulna, akkor a 'security camera' kereső szavakra főoldalon hirdetve találhat Techage készülékeket valahol 230 és 480 dollár (60-120 ezer forint).

Az Amazon.de felületen ugyanezekre a szavakra keresve 45 és 80 euro között találunk ajánlatot a nyitó oldalon. Ezért az árért, ami forintban megközelítőleg 14 és 24 ezer forint, Reoling és Leshp készülékeket rakhatunk a kosárba. Itt sem kell persze sok keresgélés a komolyabb ajánlatokért, a keresési főoldal ajánl például 285 euróért két kamerás, wifis Arlo szettet, ami átszámítva majd 90 ezer forint.

Ha nem tudjuk, mitévők legyünk

A biztonsági berendezéseket bár mindenki beszerelheti magának, aki érez magában egy kis affinitást az elektronika és hálózatépítés terén. Nem árthat azonban a segítség. A távfelügyelettel foglalkozó cégek ugyanis az eszközök beszerzésétől a telepítésen át a felügyeletig elvégzik a munkát. Ez ezért jó, mert szakértők bevonásával a lehető legnagyobb biztonság érhető el, ráadásul mindig lesz valaki, aki riasztás esetén a helyszínre siet. A távfelügyeleti cégek persze rengeteg szolgáltatást nyújtanak, legfontosabb ezek közül azonban mégis az élő erős jelenlét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezek a cégek havi juttatás ellenében vállalják ugyanis az általuk bekötött rendszerek felügyeletét, ami riasztás esetén például azt jelenti, hogy embereket küldenek a helyszín biztosítására. Ez pedig fontos, hiszen mindenki tegye fel magának a kérdést: valójában mit is kezdene akkor, ha mondjuk a telefonján látná, hogy valaki ólálkodik a háza körül, miközben mondjuk külföldön nyaral?

Ökölszabályként, annyi megfogalmazható, hogy egy 20 milliós ingatlan védelmére megéri évi 100 ezer forintot fordítani, úgy hogy ebbe a lehető legtöbb szolgáltatás férjen bele. Ezt persze az eszközök bekerülési értékén felül értem

- vallja Kovács Tibor. Ha azonban valaki mégis a saját kezű beszerelés mellett döntene (nem 100 százalékosan kizárva persze ezzel a távfelügyeleti szolgáltatásokat), az szívleljen meg néhány jó tanácsot.

Így telepíts magadnak:

  • Mozgásérzékelő elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy nagyobb testű háziállat ne keresztezhesse a megfigyelt területet, akkor, ha például a védelmi rendszer éles
  • Kamerák elhelyezésénél a legfontosabb az, hogy figyeljünk a fényviszonyokra. Sokan követik el például azt a hibát, hogy úgy szerelik fel a készüléket, hogy valamilyen, adott esetben akár visszaverődő fény teljesen elvakítja a képet, megakadályozva így az esetleges elkövető azonosítását
  • Fontos, hogy a kamera akár sötétben is jól lásson, ha erre önmagában a készülék nem képes, akkor érdemes mellé rakni egy reflektort, mozgásérzékelős kapcsolóval (sőt megjegyzendő, hogy bár az infra is jó megoldás, képe szemcsésebb lehet, ami megfelelő beállítások hiányában megnehezítheti az azonosítást)
  • A biztonsági kamerák látószögét érdemes úgy beállítani, hogy inkább egy szűkebb helyet fogjon be, mint egy focipályaméretűt (szintén az azonosíthatóság érdekében)
  • A szerelésnél mindenki készüljön fel a furás-faragásra, ugyanis sokszor még az újépítésű házakat, lakásokat sem készítik fel ethernet kábel "láthatatlan" vezetésére, úgyhogy ezt bizony sokszor magunknak kell megoldani. Abban pedig minden szakember egyetért, hogy a kábel a legbiztonságosabb adatátvivő egység, mert bár ezt is átlehet vágni adott esetben, ma már telepíthetők olyan eszközök, melyek ilyen beavatkozás esetén azonnal csendes jelzést adnak le például egy távfelügyeleti központnak
  • Ha valaki ódzkodik a kábelezéstől természetesen választhat rengeteg wifis készülék közül is, ám ezek használata során fel kell készülni arra, hogy a háztartásban fellelhető sok egyéb kütyü zavarhatja egymást, így kimaradhatnak adatcsomagok. Ennek következtében pedig szemcsés vagy szakadozott lehet például a biztonsági kamera képe, de akár másodpercek is kimaradhatnak egy-egy felvételből

A szentháromság

Otthonunk védelme tehát három alappilléren nyugszik: mechanikai, elektronikai és élő erős védelem. Az elsőt akár rácsokkal is elérhetjük. A Magyar Biztosítók Szövetsége 3 méternél alacsonyabban fekvő nyílászárókhoz például rácsok felszerelését javasolja. Pusztán ez az apróság már kellően riasztó tud lenni. A biztonsági rácsok mellé sok esetben elég néhány mozgásérzékelő és 1-2 kamera is annak érdekében, hogy kellő biztonságban érezhessük magunkat.

Ezen felül, ha valóban biztosra akarunk menni, akkor megéri kacérkodni a távfelügyelet gondolatával. Egy kellően gyors, mondjuk 15 perces helyszínre vonulási idővel akár már teljes bűncselekményeket is meglehet akadályozni, amire havi 5-7 ezer forintnál nem is szükséges többet áldozni. Mindezek mellett pedig a legfontosabb az, hogy

legyen valós értékeken alapuló biztosításunk, hogyha netán megtörténik a baj, az ne okozzon anyagi katasztrófát.

Egy átlagos lakás vagy kisebb ház védelmét ezek alapján a szempontok alapján megközelítőleg 50 - 400 ezer forintnyi egyszeri összegből le lehet tudni, úgy hogy ezért a pénzért már megfelelőnek mondható biztonságot tudunk kicsikarni ingatlanunk és családunk számára.

Erre megéri áldozni

A biztonság kérdése természetesen elsődleges az emberek mindennapjaiban, ráadásul az ezekhez szükséges technikai eszközök remek ajándéknak számítanak a karácsonyfa alatt. Éppen ezért ha valaki úgy dönt, hogy nem késlekedik tovább és személyi kölcsönből finanszírozna akár egy teljes biztonságtechnikai alapberuházást, annak a Pénzcentrum Kalkulátora óriási segítségnek bizonyul majd. Egy-egy jól megválasztott hitelkonstrukción ugyanis akár százezreket is meglehet takarítani a futamidő teljes hossza alatt, mindemellett pedig az alacsony kamatkörnyezetnek hála simán bele lehet futni egy-egy kiváló ajánlatba.

Példakalkulációnkban 400 000 forintnyi hitellel számoltunk 48 hónapos futamidőre, ebből ugyanis egy 3 kamerás, mozgásérzékelős, rácsos, megfelelőnek mondható beruházás már simán kijöhet. A THM-eket tekintve a három dobogós ajánlatot sorrendben a Sberbank (THM: 11,57%), a CIB Bank (THM: 11,73%) és az MKB Bank (THM: 13,40%) adta. Ezek esetében a havi törlesztők a következőképpen alakulnak ugyanebben a sorrendben: 19 163, 18 670, 18 415 forint. További lehetősségként érdemes még megemlíteni a K&H (THM: 15,48%), a Cetelem (THM: 17,25%), a Budapest Bank (THM: 24,90%), valamint a Provident (THM: 24,90%) ajánlatát is.

Betörők és hekkerek

Mint, ahogy azt említettük otthonunk egyik védelmi alappillére az elektronikai védelem. Ezeknek az eszközöknek, ugyanakkor egyre nagyobb aránya kapcsolódik valamilyen formában az internethez, amik következtében távolról feltörhetők és hekkelhetők. Az ilyen fajta támadásokkal szemben tradicionális informatikai védelmekkel tudunk hatékonyan fellépni. Ilyenek például a jelszavak, kódok, tűzfalak. Ezért, ha valakiben az a kérdés merül fel, hogy például a

hálószobájába vagy a kertbe felszerelt kamerát meglehet-e úgy hekkelni, hogy az eszköz által rögzített élő képet tetszőleges helyen, akár egy harmadik fél nézhesse, akkor bizony a válasz igen... minden további nélkül.

Ettől azonban egy átlagos háztartásban nem igen kell tartani, még akkor sem, ha ezek valójában potenciális veszélyfaktorként jelen is vannak életünkben.

A Kaspersky Lab kutatói például nem rég adtak ki hivatalos figyelmeztetést azok számára, akik otthonukban egyre nagyobb számú internethez csatlakoztatott (IoS) okoskütyüt használnak. Ezek ugyanis online csatlakozásuk révén biztonsági kockázattal járnak. A kutatók ezért azt javasolják, hogy mindig a lehető legkörültekintőbben érdemes utánajárni a kiszemelt eszköz biztonsági kockázatainak és olyat választani, amit már teszteltek szakemberek. Ebből következően pedig nem érdemes a legújabb termékeket megvenni, hiszen azok nem rendelkeznek kellő mértékű időarányos teszteléssel, sem pedig szoftverfrissítésekkel.

Ha pedig már beszereztük a legújabb okoskészüleket, érdemes olyan védelmi berendezéseken is gondolkozni, amik nem alkalmazásalapúak. Arról pedig senkinek se legyen kétsége, hogy

a babamonitortól kezdve, a wifis biztonsági kamerákig bármiből lehet potenciális -megfigyelt/megfigyelő- veszélyforrás.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem