13 °C Budapest

Indul a januári bírság-dömping: akár 300 ezret is fizethetsz, ha erre nem figyelsz

2021. január 3. 13:02

A hagyomány szerint január 6-án, vízkereszt napján bontjuk le a karácsonyfát. Az azonban korántsem mindegy, hogy szabadulunk meg a leselejtezett fenyőtől. A kellemetlenségek és az esetleges, akár több tízezres-százezres büntetések elkerülése végett a Pénzcentrum utána járt, mi a teendő a feleslegessé vált karácsonyfákkal, valamint hogy milyen alternatív felhasználási módok közül választhat az, aki maga hasznosítaná újra a fáját.

A karácsony vízkereszt napjával ér véget, hagyományosan tehát ezen a napon szokás lebontani a karácsonyfákat. Attól azonban óvva intenénk mindenkit, hogy még ezen a napon is csillagszórózzon valaki a fán vagy az ünnep emlékére alágyújtson egy gyertyát, vagy hasonló, hiszen az akár már novemberben kivágott fenyő mostanra egészen biztosan csontszárazak. Nem véletlen, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is figyelmeztet, a karácsonyfák jellemzően januárban emelik meg a lakásokban keletkezett tűzesetek számát, mivel sokan még ilyenkor is, csillagszóróznak, gyertyát gyújtanak a fánál, ami viszint már igencsak kiszáradt - ez pedig könnyen vezethet katasztrófákhoz.

Ezért is fontos, hogy a karácsonyfánkat a lehető legtudatosabban, a szabályokat betartva dobjuk ki az ünnepek után. Mutatjuk, mire kell figyelni a karácsonyfa kidobásakor, illetve miként lehet elkerülni az akár 300 000 forintos büntetést.

Nehogy az ablakon dobd ki!

Évről-évre hallani olyan eseteket, hogy lakóházakból hajigálják ki a karácsonyfákat. Ez szörnyen veszélyes, elég egy véletlenül arra tévedő járókelő, és akár tragédia is lehet a lustaság végkimenetele - amiért ráadásul minket terhel a felelősség. Ha felvinni sikerült a fát, vegyük a fáradtságot arra is, hogy levisszük, nem lehajítjuk.. 

Nem mindegy tehát, ki, miként szabadul meg a karácsonyfájától, az ajánlásokra érdemes figyelni, hiszen a nem megfelelően kihelyezett fákért adott esetben büntetés is kiszabható. Az a személy ugyanis, aki az előírtaknak nem megfelelően dobja ki a karácsonyfát, tetten érés esetén

köztisztasági szabálysértési eljárásba fogható, aminek a helyszíni bírsága 5 - 50 ezer forint között lehet. Feljelentés esetén azonban a hatóság akár 300 ezer forintra is büntethet.

Köztisztasági szabályt (196. §473) sért, aki

  • a) a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi,
  • b) a felügyelete alatt lévő állat által az a) pontban megjelölt helyen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik, szabálysértést követ el.
  • (2) Aki települési hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le vagy helyez el, szabálysértést követ el.
  • (2a)474 Köztisztasági szabálysértés miatt nem vonható felelősségre az a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékos személynek minősülő személy, aki az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott cselekményt a felügyelete alatt lévő vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutyára vonatkozóan követi el.
  • (3) Az (1) és (2) bekezdésekben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr, az önkormányzat közigazgatási területéhez tartozó termőföldeken a mezőőr is szabhat ki helyszíni bírságot.

Így szabadulj meg tőle

Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően az FKF szervezetten gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat. Minden évben mintegy 500 000-600 000 darab kerül kidobásra, ezt a mennyiséget kell kezelni, illetve a hasznosításukat megoldani.

A társaság tapasztalatai szerint egyébként Vízkeresztet, azaz január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában 1-1,5 hónapig tart. Ilyenkor úgynevezett fenyőfa járatok szállítják el a már feleslegessé vált karácsonyfákat. Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket. A társaság minden évben arra is felhívja a figyelmet, hogy

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

a lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, vagy a kijelölt gyűjtőhelyek egyikére teheti ki a fákat. Az első esetben azonban figyelni kell arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.

A lakosok egyébként kijelölt gyűjtőhelyekre is elvihetik a fáikat, az ilyen helyek listáját a társaság honlapján közlik.A gyakorlat szerint a kiszolgált tűlevelűeket először aprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt ugyanis kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési hőt, és villamos áramot. 

Otthon ugyanakkor nem ajánlatos elégetni a fenyőfát, mert a lakossági kályhákat, kazánokat és a kéményeket is károsíthatja a gyanta - ráadásul még a környezetet is szennyezi a füstje. A szemétégetőben speciális eljárással égetik el a hulladékot, így ők nem károsítják a környezetet.

Bárki újrahasznosíthatja

Ahogy erről az eddigiekben írtunk, sokan egyszerűen csak a szemétbe vetik a fenyőfát, így karácsony után rengeteg fa landol a kukák mellett. Azoknak, akiknek kertjük vagy kisebb földjük van, éppen ezért érdemesebb lenne újrahasznosítani a fenyőt. Elsőre talán ez furának tűnhet, pedig elég sok hasznos dologot készíthetünk az ünnepi fából - szedte össze tavaly a HelloVidék:

  • 1. Használd az ágakat talajtakaráshoz. Vágd le a hosszú ágakat és takard be velük például az évelő növények ágyásait. Ez különösen akkor hasznos, ha az évelők érzékenyek a fagyos időre
  • 2. Készíts egy új komposzt rakást. Az új komposzthalom legjobb alapja lehet a vékony ágak rétege - beleértve az örökzöld ágakat is. Ez enged egy kis légáramlást a halom alján, és az ágak idővel lebomlanak. Vágd össze a fenyő ágait, majd helyezd őket a komposztláda aljára. Ezután jöhetnek a konyhai maradékok, növények, levelek.
  • 3. Egy másik hasznos megolás a kertben: tedd bele az ágakat a mulcsba! Vágd kisebb darabokra az ágakat és szórd szét a kertben vagy az ágyásaid között. Nem csak a talaj lesz érte hálás, ahogy szép lassan lebomlanak a fenyőágak, de te is érezheted még egy kis ideig a fa illatát.
  • 4. Darabold fel és tedd el az ágakat. Veteményezéskor viszont jusson eszedbe, hiszen a megásott lyukakba érdemes egy-két szál fenyőt elrejteni - a borsó kifejezetten kedvelni fogja, ha fenyővel dúsított földbe vetjük el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem