2020. szeptember 18. péntek Diána

Így változnak a nappalok Magyarországon, miután kivégzik az óraátállítást


Ma reggel adtunk hírt arról, hogy Jean-Claude Juncker bejelentette, még ma intézkedik az Európai Bizottság arról, hogy megkezdjék az óraátállítás felszámolását az EU-ban, ugyanakkor a tagállamok választhatnak majd, hogy a jelenlegi téli vagy a nyári időre térnek át végleg. Lemodelleztük, hogy ez mit jelent majd a hazai napfelkelték és naplementék szempontjából. Bárhogy is dönt Magyarország, lesznek furcsaságok.

Hamarosan vége lehet az óraátállításnak Magyarországon és az egész EU-ben. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy elfogadják az augusztusi EU-s konzultáció eredményét, amelyen 4,6 millió EU-s polgár fejezte ki a véleményét, és elsöprő többségben voltak azok, akik szerint az óraátállítás rendszerének mennie kell. A Bizottság ma szavaz formálisan a kérdésről, utána pedig az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak kell lépniük az ügyben. Az EU azt nem fogja meghatározni, hogy az eddigi nyári vagy téli időt választják-e a különböző tagállamok.

Megnéztük, hogy változnának a napfelkelték és a naplementék időpontjai, attól függően, hogy hazánk a nyári vagy a téli időre áll át véglegesen. Nézzük először a télit:


Napfelkelte- és naplemente-időpontok minden hónap 15-én (forrás: timeanddate.com; Pénzcentrum)

Amennyiben a téli időszámításra állnánk át, a legfeltűnőbb változás az lenne, hogy nyáron (vagyis inkább áprilistól októberig) egy órával korábban sötétedne és természetesen egy órával korábban is kelne fel a nap. Emiatt június 15-én már háromnegyed négykor világos lenne.


Napfelkelte- és naplemente-időpontok minden hónap 15-e alapján (forrás: timeanddate.com; Pénzcentrum)

Ha Magyarország a nyári időszámítást választaná, akkor elbúcsúzhatnánk a délután négy előtti besötétedéstől, hisz még december közepén is körülbelül ötig világos lenne. Ennek viszont ára van. Októbertől márciusig hét előtt nem jönne fel a nap, decemberben és januárban ráadásul nem lennének ritkák a fél kilenc körüli napfelkelték sem. Most pedig természetesen szavazhatsz, hogy szerinted melyikre térjünk át:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.