2018. november 20. kedd Jolán

Így játsszák ki a kukakrízist az élelmes magyarok: legális, és szinte ingyen van


Bár egy időre megoldódott a szemétszállítás Pest és Nógrád megyében, a kialakult helyzet jól mutatta, hogy bőven van gond a felépített modellel, így a jövőben szinte bárhol előfordulhat hasoló eset, és nem viszik el a hulladékot akár napokig, hetekig. Alábbi cikkünkben összeszedtünk néhány tippet: így akadályozhatod meg, hogy krízishelyzetben teljesen elöntsön a szemét!

A napokban több mint száz település maradt hoppon a Zöld Híd Kft. csődközeli helyzete miatt. A cég egy időre fel is függesztette a szemétszállítást, így pedig Pest és Nógrád megye jelentős részén gyakorlatilag leálltak a kukásautók, és több százezer háztartásban gyűlt a hulladék. A helyzet végül nagynehezen megoldódott, a kormány átcsoportosított több mint 26 milliárd forintot a szemétszállítási gondok kezelésére. Ez "tűzoltásnak jó", de több helyen is döcög a szemétszállítási rendszer, még Budapesten is előfordult, hogy sokáig gyűlt a hulladék egyes területeken a forrás- és munkaerőhiány miatt.

A krach tehát bármikor beüthet, ami elég aggasztó, főképpen így a tél közeledtével: ilyenkor a rágcsálók gyakrabban fészkelnek be a házakba, garázsokba, az ott gyűlő szemét pedig kiváló táplálékforrást jelent nekik. Komoly kárt tudnak okozni a háztartásokban, a fertőzésveszélyről nem is beszélve! Jobb lenne megelőzni, hogy tartósan beköltözzenek.

A többi között ezért is készült el a Pénzcentrum túlélési kézikönyve Kukapokalipszis esetére!

Az első és legfontosabb!

Kézenfekvőnek tűnhet, de akkor se égess el semmilyen hulladékot, ha történetesen erre van is megfelelő, vegyes tüzelésű kazánod. Na jó, a papír, vagy a száraz felevél még határeset, de a műanyagot, gumit, vagy hungarocellt tényleg semmiképp ne tüzeld el. Nemcsak azért, mert nagyon büdös, hanem a környezetre is rendkívül káros.

Gondolj a környezetre

Nagyjából ugyanannyi erőfeszítéssel jár, mint a szemét eltüzelése, de sokkal környezetkímélőbb, ha szelektíven kezded el gyűjteni a hulladékot, így később elviheted ezeket például egy szelektív hulladkégyűjtő szigetre, ahonnan nagyobb valószínűséggel viszik el a szemetet. Ezek rendszerint áruházak, bevásárlóközpontok mellett állnak, tereken, útkereszteződésekben is találhatsz belőlük, hiszen általában könnyen megközelíthető helyeken vannak.

Általában ötféle konténert találsz egy ilyen szigeten: műanyag, fehér üveg, színes üveg, papír és fém. Értelemszerűen otthon is így kell szétválogatni a szemetet, hogy egyszerűen el tudd helyezni a szelektívben. A legcélszerűbb öt külön zsákot rendszerbe állítani a különféle típusú szemeteknek.

Érdemes megérdeklődni, hogy az adott területen ki felel a szelektív szigetek ürítéséért. Ha a helyi (a Zöld Híd esetében csődközeli) szemétszállító cég végzi ezt is, akkor sincs akkora baj: egyfelől ezek a konténerek viszonylag nagyok, sokára telnek meg, addig pedig hátha megoldódik a helyzet. Sokat segít a helytakarékosságban, ha mindent, amit csak lehet (PET-palack, alumínium doboz, papírdoboz) kilapítasz, mielőtt a kukába dobod!

Máshova is viheted

Másik megoldásként ott vannak a hulladékudvarok is, ahol bárki leadhatja a szemetét. Magyarországon jelenleg több mint 50 ilyen üzemel, az interneten könnyen megtalálhatod a hozzád legközelebbi telepet.

Az FKF például 17 ilyet üzemeltet, ezek listáját itt találod. Ha itt akarod leadni a szemetedet, ahhoz kelleni fog egy budapesti lakcímkártya: ha neked nincs, akkor szükséged lesz valakire a családból, ismerősök közül, aki a fővárosba van bejelentve, és elkísér.

Fontos, hogy a hulladékudvarok csak hulladékfajtánként különválogatott, nem szennyezett hulladékokat vesznek át!

A szelektíven kívül az ilyenekbe hungarocellt is vihetsz, emellett veszélyesnek minősülő hulladékot, elektronikai szemetet is kezelnek, és pár helyen zöldhulladékot is átvesznek bizonyos mennyiségben - itt egy összesítő táblázat! Az FKF-nél ingyenesen leadható kvótákat pedig itt találod.

Így kezeld a lebomló hulladékot

Nem muszáj feltétlenül elégetni a zöldhulladékot! Annak elásásával, komposztálásával sokat segíthetsz a kerted talaján is. A komposztáláshoz már a boltokban is lehet kapni gyűjtőládákat, de akár otthon is ácsolhatsz egyet a zöldhulladéknak! Fontos, hogy javarészt a kupac aljára kerüljenek a barna hulladékok (gallyak, faágak és a többi) feldarabolva, kívülre pedig a zöld növényi maradékok. Egy jobb, műanyag komposztáló ládát már 10-15 ezer forintért tudsz venni a barkácsáruházakban, de ha nem akarsz ennyit költeni, akkor akár az otthon fellelhető faanyagokból is készíthetsz egy kellően nagyot! Bármelyik opciót is választod, fontos felmérni, hogy mekkora a kerted, mennyi hulladékot kellene elhelyezni a ládában. Egy 3-400 négyzetméteres, fás kertre például már ajánlatos legalább egy 1-1,5 köbméteres komposztálót beszerezni, vagy építeni.

Ételmaradékot semmiképp se tegyél a komposztba! Sokan azt is szimplán elássák - ha ebben gondolkodsz, érdemes mély gödröt ásni a szagok elkerülése végett -, de kereshetsz a közelben olyat, aki állatokat tart, és tudja hasznosítani a megmaradt ételeket. Esetleg a rászorulóknak is segíthetsz a fölösleges étellel ahelyett, hogy kidobnád!

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 7 millió forintot, 15 éves futamidő mellett már 2,04 százalékos THM-el, és havi 44 981 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: a Budapest Banknál például 47606 forintos törlesztőt ígér a 2,13 százalékos THM; míg az OTP Banknál némileg magasabb, 2,23 százalékos THM is alacsonyabb, 44949 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS