17 °C Budapest

Gombamód nőnek ki a családi házak a földből

MTI
2017. augusztus 21. 09:30

Sok család kezdett házépítésbe az elmúlt időszakban, az adatok szerint folyamatosan nő a bejelentett és elkészülő családi otthonok száma - ismerteti hétfői számában a Magyar Idők.

A napilap cikke szerint nemcsak a nagyberuházások keretében épülő társasházfejlesztések vettek lendületet az elmúlt időszakban, hanem a családi házak is gombamód szaporodnak. Az ingatlanpiac idei élénküléséből a vidéki városok és községek is kivették a részüket. A kisebb településeken az építési telkek piacának alakulása alapján jobban nőtt az építési kedv, mint a nagyobb városokban - mondta a lap érdeklődésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Ennek okai között szerinte az is szerepet játszhat, hogy a kisebb településeken az alacsonyabb telekárak miatt sokkal többet érnek az állami támogatások egy családi ház felépítéséhez, mint a nagyvárosokban. Erre utalhat az is, hogy a használt házak árai a kisebb falvakban stagnáltak, a nagyobb városokban viszont csaknem 10 százalékkal emelkedtek egy év alatt.

A statisztikai hivatal első féléves adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest a családi házak aránya 43-ról 46 százalékra emelkedett az összes új lakáson belül. Kiegyenlítődött a természetes személyek által épített lakások és a vállalkozások által építettek aránya is. Szintén az egylakásos lakóingatlanok számának növekedésére utal, hogy az új ingatlanok átlagos alapterülete nőtt, az év első felében 95 négyzetmétert tett ki. Az adatok szerint 2017 első hat hónapjában a kiadott engedélyek és a bejelentések alapján 6841 lakóépület építését tervezték. Ezek közül 5271 az egylakásos, azaz a családi ház. A tavalyi év első felében még valamivel kevesebb, 4849 családi otthon építése kezdődhetett el, de a csok és az egyszerű bejelentés bevezetése előtt, 2015 első fél évében mindössze 2437 - írja a Magyar Idők.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm