2020. szeptember 18. péntek Diána

Ezen is múlhat a magyar iskolák újranyitása: biztató eredményeket közöltek


A fővárosban is eltörölték a kijárási korlátozásokat, nyitnak az üzletek, és lassan visszatér az élet a megszokott kerékvágásba. Sokan éppen ezért már azt találgatják, mikor nyitnak ki ismét az iskolák. Egyelőre azonban erről még nincsnek frissebb hírek azóta, mióta Orbán Viktor pénteken bejelentette, hogy előszőr a bölcsődék és az óvodák ügyét rendezné. Aggasztó a sokat emlegetett második hullám, ám egy frissen publikált tanulmányból kiderül, hogy a a koronavírus terjedésének kockázata az iskolákban rendkívül alacsony.

A koronavírus egyáltalán nem terjed gyorsan az iskolások körében - legalább is egy friss tanulmány szerint, melyet Ausztrália Nemzeti Immunizációs Kutatási és Felügyeleti Központja végzett el. Új-Dél-Wales 15 iskolájában (tíz közép- és öt általánosban) 18 főnél, kilenc tanár és kilenc diák esetében igazolták a koronavírus jelenlétét. A 735 diák és 128 alkalmazott között, akik szoros kapcsolatban voltak a vírushordozókkal, mindössze ketten kapták el a vírust.

E szerint tehát a kór csak korlátozott mértékben terjedt az osztálytermekben.

Korábban már bebizonyosodott, hogy a gyermekek nem játszanak jelentős szerepet a vírus terjedésében. Dr. Soumya Swaminathan, az Egészségügyi Világszervezet vezető tudósa is elmondta, hogy az iskolák nem számítanak gócpontnak, és a tanulmányok korai eredményei megnyugtatóak. Hozzátette, 

a fertőzés rendkívül alacsony a gyermekek körében, és sok olyan esetet nem tartanak számon, amely során gyermekek adták volna át másoknak a vírust, pláne nem iskolai közegben. 

Tehát a Covid-19 sokkal lassabban terjed iskolai közegben mint egyéb vírusok, például az influenza. Az adatok arra utalnak tehát, hogy a gyermekek nem az elsődleges motorjai a Covid-19 terjedésének az iskolákban vagy egyéb közösségben. Ez összhangban áll a nemzetközi tanulmányok adataival, amelyek szintén azt mutatják, hogy a gyermekek körében alacsony a megbetegedések száma, és tőlük a felnőttek irányába csak korlátozottan terjed a vírus.

Jelenleg úgy tűnik, ez az egyetlen tanulmány, mely a terjedést vizsgálja iskolai közegben, hiszen az osztálytermeket minden országban szinte a legelső intézkedések között bezárták, így a legfiatalabb közösségekben történő vírusterjedést vizsgálatára alig volt lehetőség.

Így fontos hangsúlyozni, hogy a fent leírtak csak egyetlen kutatás eredményeit tartalmazzák, ha a szakemberek biztosra akarnak menni, ennél átfogóbb képet kell kapniuk.

Menjenek vagy maradjanak?

Azért is fontosak ezek az adatok, mivel az Egyesült Királyságban azt tervezik, hogy június 1-vel az 1-6. évfolyamot visszaengedik a közoktatásba, ám sokan ellenzik ezt a lépést, sőt, úgy tűnik a szakszervezetek meg is tagadják. Hazánkban egyelőre nincs szó az iskolák újranyitásáról, sőt, Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádiós interjújában azt mondta, elsőként az óvodák és a bölcsődék "ügyét kell rendezni", azaz azok kinyitását kell elvégezni, és csak utának térnek rá az általános és középiskolákra. 

Ellenben a hazai egyetemek most már nyitva lehetnek, de mindenhol a rektor jogosult dönteni erről. Kollégiumok látogatása továbbra is tilos. Amennyiben a nyitás mellett dönt a rektor, akkor a védőtávolság megtartásának biztosítottnak kell lennie.

(Telegraph)

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.