16 °C Budapest

Ez komoly? Már 250 ezer forintból okosotthont csinálhatsz a lakásodból

2017. december 4. 05:32

A magyarok közel kétharmada élne szívesen okosotthonban egy tavalyi felmérés szerint. Sokakat az esetleges költségek tartanak vissza, pedig az épület automatizálási rendszerek kiépítése az egyik leggyorsabban megtérülő befektetés. Különösen igaz ez a fűtésre, amelynek korszerűsítése ma már nem kerül vagyonokba.

Egy tavaly ősszel készült reprezentatív kutatás szerint a hazai lakosság 63 százaléka költözne okosotthonba, csakhogy sokan úgy gondolják, az okos ház rendszerek kiépítése vagyonokba kerül.

Az, hogy pontosan mennyibe kerül például egy ház fűtésének korszerűsítése, sok mindentől függ. De a példa kedvéért: egy olyan házban, ahol 6 radiátor van és egy termosztát, az okos fűtési rendszer kiépítése nagyjából 200 ezer forintba kerül

 - mondta  a Pénzcentrumnak Nagy Zoltán, az okosotthon rendszerekkel foglalkozo Intherm Kft. ügyvezetője, hozzátéve, megéri ebbe befektetni, ugyanis hamar megtérül: az otthon elfogyasztott energia nagyjából 80 százalékát ugyanis a fűtés és a meleg víz előállítása emészti fel. Vagyis a ház működésére fordított minden 100 forintból 80-at erre költünk. Ha viszont egy jól beállított automata rendszert használunk, jó néhány százalékot lefaraghatunk ebből. Nagy azt mondja, egy komplexebb családi háznál, ahol például felületfűtés is van, ott sem kerül többe az okosrendszer kiépítése 350-400 ezer forintnál.

Arra a kérdésre, mennyibe kerül a rendszer beüzemelése, beépítése, azt válaszolta, náluk a vásárlók csak mintegy 8-10 százaléka kéri a cég segítségét ez ügyben.

Ezeket az eszközöket bárki be tudja szerelni és bárki be tudja állítani, akinek van egy kis műszaki beállítottsága

 - jegyezte meg Nagy, hozzátéve, az összes eszközhöz jár részletes magyar nyelvű útmutató és a menürendszer is magyar.

Persze az, hogy mennyi pénzt lehet megspórolni egy ilyen fűtési rendszerrel, az a z embereken múlik. Ha ugyanis például továbbra is minden szobában 22 fokra állítják a termosztátot, jelentős változást nem fognak tapasztalni. Ha viszont kihasználják a rendszer adta lehetőségeket, és például úgy állítják be a rendszert, hogy a hálót csak este 6-kor, a gyerekszobát pedig csak délután 3-tól fűtse, a vendégszobát pedig csak 17 fokra állítjuk be, akkor azért lényegi különbséget tapasztalhatunk a fűtésszámlán

- mondta Nagy. Arról is beszélt, hogy egyre nagyobb az érdeklődés az okosfűtés iránt, tavalyhoz képest idén megkétszereződött náluk az érdeklődők száma.

Okoseszközök bűvkörében

A karácsony közeledtével egyre többen vásárolnak különféle oksoeszközöket. Az eMag.hu megkeresésünkre közölte, az ünnep közeledtével változnak a keresési preferenciák:

a 46. héten a 45-höz képest azt látjuk, hogy többen keresnek az okos otthon kifejezésre és ez tovább fokozódik a 47. héten

- tudtuk meg a cégtől. Ugyanakkor a webáruházban leginkább az okosórákat, okostelefonokat és az okostévéket keresik.

Az Extreme Digital magyar vásárlóinak körében jelenleg a wifis és vezetékes biztonsági kamerák, illetve a wifin vezérelhető ledes izzók a legnépszerűbbek. Utóbbiakkal egyszerűen beállítható, hogy mondjuk este a nappali hangulatvilágítása egységesen egy adott színre és fényerőre váltson, de az okosledek akár a tévén látható film jeleneteihez is dinamikusan tudnak igazodni, ami jelentősen feldobja a házimozizást. Mivel egyre olcsóbban megvásárolhatók, egyre népszerűbbek a fitneszpántok is - írta megkeresésünkre a cég.

Náluk ugyanakkor a szofisztikáltabb okoseszközökből, például a lakás hűtését és fűtését vezérlő eszközök vagy multiroom hangrendszerekből a fentiekkel összehasonlítva jóval kevesebbet vásárolnak. Azonban például a klímaberendezések esetében már nagyon népszerűek a beépített wifis, vagy egy kiegészítő révén utólag felokosítható modellek.

Otthon automatizálás vagy okosotthon?

Egy okos otthon és egy automatizált otthon között van különbség - mondta a Pénzcentrumnak Nagy Zoltán. Egy okosotthonban ugyanis minden a tulajdonosoktól függ, ők bármikor képesek beavatkozni a lakás berendezéseinek működésébe, távolról tudják irányítani a rendszereket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy okosotthonban nem csak az épületgépészeti rendszerek (fűtés, szellőzés, árnyékolás, stb.) de a számítógépek és a biztonsági rendszerek is egy rendszerbe kapcsolódnak. Persze egy okosotthon alapja az automatizálás.

Csomagajánlatok közül is válogathatunk

Nagy Zoltán szerint ha okosotthonra vágyunk, érdemes a fűtéssel kezdeni. Sokan viszont egyből egy komplex rendszert szeretnének kiépíteni. Erre is van lehetőség, de nem olcsó mulatság. Több cég is foglalkozik Magyarországon a meglévő lakás vagy ház intelligens otthonná alakításával, a legtöbb vállalat pedig különböző csomagajánlatokkal várja az érdeklődőket.

Az árak változók. Egy 50-100 négyzetméteres alapterületű ház átalakítása az egyik cégnél 500 ezer forint, amiben a fűtésvezérlés, a világításvezérlés, illetve az árnyékolók mozgatásához szükséges elemek is benne vannak. E mellett biztonsági eszközök, mint például mozgásérzékelő, nyitásérzékelő valamint tűz és füst érzékelő is tartozik a csomaghoz, amit az igények szerint a tulajdonos bármikor további elemekkel bővíthet.

Egy másik cégnél közel ugyanennyit kell fizetni garzonlakások vagy kisebb 25-50 néhyzetméter alapterületű lakások rendszerének kiépítéséért. A csomag tartalmaz világításvezérlést (3 világítási kör vezérlését egészen pontosan), van árnyékolásvezérlés is, szintén 3 árnyékolókör vezérlésével, három fűtési zóna vezérlését teszi lehetővé úgy, hogy az internet segítségével a tulajdonos az épület funkcióit távolról elérhesse és vezérelhesse.

Találtunk olyan vállalatot is, amelynél egy intelligens központi egység, 3 radiátortermosztát, 3 helyiség/világítási kör vezérlése, 1 mozgásérzékelő, 1 nyitásérzékelő, 1 füstérzékelő, 1 vízfolyás érzékelő, 1 okosdugalj, 2 meglévő elektromos redőny vagy zsalúzia vezérlése nettó 250 ezer forintba kerül.

Érdemes tehát alaposan szétnézni is minél több helyről ajánlatot kérnie annak, aki arra vágyik, hogy a fűtést, árnyékolást, világítást az okostelefonjáról tudja vezérelni, mert hatalmas különbségek vannak a piacon. Érdemes átgondolni, pontosan mit szeretnénk, mi az, ami leginkább fontos számunkra: hogy a gyerekeknél mi tudjuk vezérelni a világítást, és lefekvés után szépen, fokozatosan kapcsolódjon le a villany? Csak egy helyiségben, vagy több helyiségben szeretnénk vezérelni a világítási kört? Az a legfontosabb, hogy a házban vagy lakásban minél több helyiség fűtését tudjuk távolról szabályozni? Hány radiátor van a lakásban, mennyi radiátorszelep vezérlőre lenne szükség? Mennyi beltéri hőmérséklet érzékelő kellene? Hány automatizált motoros redőnyre, reluxára van szükség a házban, lakásban? Van klíma? Szeretnénk ha lenne otthon klíma? Ezek mind fontos szempontok, ha valamilyen csomagajánlatot szeretnénk választani.

Hogy miért érdemes beruházni a lakás vagy ház automatizálásába? Az okos fűtési rendszer kiépítése mellett az automatizált redőny- vagy zsaruvezérlés is sokat segíthet abban, hogy hónapról hónapra több pénzt spóroljunk meg a fűtésen. Hiszen ha a zsaluziák mozgatását összekapcsoljuk okos otthonunk fűtési vagy hűtési rendszerével, akkor a kiépített központot be lehet úgy állítani, hogy úgy mozgassa az árnyékolókat, hogy azok elősegítsék a fűtési rendszer energiatakarékos működését. Vagyis, ha kint például hét ágra süt a nap, a az okos otthon rendszer leengedi a redőnyöket, így bent hűvösebb lesz, nem kell hazaérve bekapcsolni a klímát. Arról, hogy a fűtési rendszer kiépítésével mennyit spórolhatunk, pedig már fentebb írtunk. Az tehát nem kérdés, hogy aki jól kihasználja az okosotthon nyújtotta lehetőségeket, rengeteg pénzt takaríthat meg a fűtéssel vagy akár a világítással is. Épp ezért érdemes akár személyi kölcsönből finanszírozni a költségeket. A Pénzcentrum kalkulátrának segítségével megnéztük, ha 500 ezer forintot szeretnénk igényelni 60 hónapos futamidőre úgy, hogy a havi nettó jövedelmünk nem éri el a 250 ezer forintot, mely konstrukció lenne számunkra a legkedvezőbb.

A THM-et tekintve a Sberbank személyi kölcsöne jó választás lehet. A THM ugyanis 10,97 százalék, a havi törlesztőrészlet pedig a 2. hónaptól 10 736 forint. A CIB Bank ajánlata sem rossz, a THM 11,73 százalék, hvonta pedig 10 907 forint törlesztőrészletet kell fizetni. Az MKB Banknál a THM 12,46 százalék, a havi törlesztő 10 617forint, ha pedig a K&H Bankot választjuk, akkor 10 621 forintos törlesztővel és 12,54 százalékos THM-mel érdemes számolni. Az Erste Banknál 11 892 forintos törlesztő mellett 17,47 százalékos THM-re kell készülni, a Cetelemnél ugyanennyi a THM, a havi törlesztő pedig 11 892 forint.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm