2020. április 7. kedd Herman

Csodaszer: a rettegett betegségre is jó a magyar konyhák legfőbb alapanyaga


A rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás 13 százalékkal csökkentheti az agyvérzés esélyét, míg napi egy joghurt 9 százalékkal, míg a tejtermékek átlagosan 5 százalékkal vetik vissza a végzetes betegség kialakulását - derül ki egy friss kutatás eredményeiből. A tojás viszont továbbra is a kérdéses élelmiszerek közé tartozik, pozitív hatásai mellett ugyanis jelentősen növeli a stroke kockázatát.

Magyarországon döbbenetesen sokan halnak meg valamilyen szív- vagy érrendszeri betegség következtében. A konkrét statisztikák szerint 2018-ban heveny szívizomelhalás okozta 5 833 ember halálát, valamint további 26 269 ember veszítette életét egyéb iszkémiás szívbetegségek (szívizom elégtelen vérellátásának betegsége) következtében. Ez az összes haláleset (a KSH adatai szerint 2018-ban 131045 magyar vsztette életét) majdnem 25 százaléka, amivel Európa éllovasai vagyunk - erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A betegség három leggyakoribb kiváltó oka a genetikai hajlam, egyes anyagcsere betegségek, de az esetek legnagyobb részében a helytelen táplálkozás okozza. Éppen erre jutott egy nemrég publikált felmérés is, amelyszerint a legtöbbet akkor tehetjük a betegség(ek) kialakulása ellen, ha tudatosan étkezünk a mindennapok során, és nagyon megválogatjuk, miből, mennyit is fogyasztunk.

A tejtermékek fogyasztása - köztük a tej, sajt, joghurt - jelentősen csökkentheti annak a valószínűségét, hogy valaki idősebb korában stroke-ot kapjon

- derül ki egy friss, 400 ezer ember bevonásával készült tanulmányból, melyet a European Heart Journal nemrég megjelent számában publikáltak. A tudósok ennél is részletesebb megállapítása szerint

napi egy extra pohár tej 5 százalékkal csökkentette az iszkémiás stroke és vérrög kialakulását a alanyok körében, míg egy kispohár joghurt rendszeres elfogyasztásával is 9 százalékkal csökkentek a veszélyek.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a tanulmány kétségessé teszi, hogy a tojás esetében is hasonló pozitív következmények lennének megfigyelhetőek, sőt, a több tojás fogyasztása egy ritkábban előforduló agyvérzést is elősegíthet.

Az oxfordi egyetem kutatói 9 európai ország lakosságát vették alapul, annak fényében, hogy hogyan néz ki az étrendjük egy átlagosnak mondható évben. A tanulmány legfontosabb következtetése, hogy akik több rostot visznek be gyümölcsökkel és zöldségekkel, jelentősen kisebb kockázattal kaphatnak stroke-ot. Ugyan a tanulmány rámutat, hogy fontos a tejtermékek fogyasztása, a szakvélemények eléggé megoszlanak a tudomány ezen területén. Főként a magas telített zsírtartalmuk miatt mondják, hogy a szívnek károsak hosszútávon.

Azoknak az embereknek, akik napi szinten több tejterméket fogyasztanak, alacsonyabb a kockázatuk iszkémiás stroke-ra

- emelte ki Dr. Tammy Tong, a tanulmány egyik szakértője. Mindeközben más megelőző tanulmányok rámutattak, hogy ennek a csoportnak általában alacsonyabb a vérnyomása, ami az egyik fő okozója az agyvérzésnek.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a tanulmány eredményei az étrendszintű rost, gyümölcs és zöldség fogyasztása mellett mutatták a legjelentősebb eredményeket. A tanulmány rámutat, hogy

napi 200 gramm gyümölcs és zöldség elfogyasztása 13 százalékkal csökkentette az iszkémiás stroke előfordulását!

A vita a tojás egészségre gyakorolt hatásairól tovább folytatódik, tekintettel arra, hogy már napi 20 gramm tojás is - ami nagyjából egy egész tojás harmada - akár 25 százalékkal növelheti az iszkémiás stroke kialakulásának valószínűségét.

Azt már tudjuk, hogy a rost nagymértékben csökkenti a stroke kockázatait, azonban a bizonyíték a tejtermékek esetében továbbra is korlátozott

 - emelte ki Naveed Sattar a glasgow-i egyetem professzora.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

02.20-04.23
Országos

  Ajánlatunk