13 °C Budapest

Az egyszerű grízes tészta készítése: grízes tészta recept lekvárral és porcukorral

2020. november 15. 14:01

Hogyan készül a grizes tészta? Egyszerű grízes tészta recept lekvárral, grizes teszta porcukorral. Mutatjuk, mik a grízes tészta recept hozzávalói, hogyan készül a grízes tészta!

A grízes tészta recept elkészítése mérhetetlenül egyszerű, ám a kapott étel annál finomabb. A grízes tészta sokak számára a gyermekkor finom ízeit, emlékeit eleveníti föl, amelyet egyszerű és ráadásul nagyon olcsó is elkészíteni. A grizes tészta mellé a legtöbben egy kis porcukrot és lekvárt eszünk, hogy a natúr ízeket kellemes, édes, gyümölcsös aromával egészíthessük ki. Cikkünkben leírjuk, hogyan készül a grizes teszta, milyen arányokat kell eltalálnunk és a grízes tészta mellé mi illik!

Egyszerű grízes tészta recept

A grízes tészta elkészítése számos szempontból előnyös: a grízes tészta egyszerű fogás, amit a kezdő szakácsok is könnyen, gyorsan meg tudnak főzni, emellett a grízes tészta egyike a legolcsóbb magyar ételeknek is, igazi filléres fogásról van szó. Nézzük, hogyan készül a grizes teszta lekvarral és sok-sok porcukorral!

A grízes tészta hozzávalói

  • 250 g rövidmetélt tészta
  • 750 g gríz (étkezési búzadara)
  • 1 cs só
  • olaj

A grízes tészta mellé

  • porcukor
  • lekvár

A grízes tészta recept elkészítése

  1. A grizes teszta elkészítéséhez helyezzük a tésztát a már forrásban lévő vízbe egy csipet sóval és 2 ek olajjal, majd főzzük készre kb. 2 perc alatt.
  2. Egy serpenyőben egy kevés olajon pirítsuk a grízt addig, míg aranybarna nem lesz.
  3. Öntsük fel a pirított grízt 1-1,5 dl langyos vízzel, keverjük össze, majd zárjuk el a hőt - a gríz fel fogja szívni a vizet.
  4. A főtt tésztát szűrjük le, majd forgassuk a pirított grízbe addig, míg a gríz be nem vonja azt teljesen, és kész is a grízes tészta recept!
  5. A grízes tészta tálalásához kínáljunk lekvárt és porcukrot.

Mennyi a grízes tészta gríz víz arány?

750 g grízhez 1-1,5 dl víz szükséges.

A grízes tészta mi mellé illik?

A grízes tészta főétel és desszert egyben, a recept lényege annak egyszerűségében rejlik. Tálaljuk bonyolultabb, fűszeres, magyaros ételek mellé: a grízes tészta nagyszerű kiegészítője például a palóclevesnek, vagy a krumpligombóc levesnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem