2020. december 2. szerda Melinda, Vivien

A piskóta készítés fortélyai: meggyes piskóta, kakaós piskóta és vizes piskóta recept


A piskóta hány fokon sül és miért esik össze a piskóta sütés után? Mutatjuk, hogy a meggyes piskóta, a vizes piskóta és a kakaós piskóta hogyan készül, milyen a jó piskóta recept!

A piskóta recept oszlopos tagja az alap desszertek csoportjának: az egész világon népszerű, hozzávalói egyszerűek, emellett a piskóta tészta könnyen variálható: bármilyen ízt, gyümölcsöt, extra hozzávalót adhatunk hozzá. Azonban a piskóta recept elkészítése sokszor fullad kudarcba annak ellenére is, hogy látszólag mindent szakszerűen csináltunk. Miért esik össze a piskóta sütés után? A piskóta sütése villanysütőben hány fokon történik? Azt, hogy a piskóta hány fokon sül, befolyásolja, ha meggyes piskóta receptet készítünk? Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a piskóta recept elkészítésével kapcsolatban!

A piskóta eredete

Habár a piskóta népszerűsége Amerikától Ázsiáig töretlen, az eredeti piskóta recept Európából származik. A piskóta receptet az egyszerűsége teszi olyan naggyá: az eredeti piskóta mindössze tojásból, lisztből és cukorból készül, könnyed, ruganyos állagát pedig a felvert tojásfehérje adja. A piskóta felhasználása sokszínű: készülhet belőle torta, piskótatekercs, összekeverhetjük bármilyen adalékkal, például gyümölccsel, kakaóval, dióval. A piskóta száraz változata is közkedvelt, ez pedig a babapiskóta. A piskóta recept titka a liszt, a cukor és a tojás 1:1:1 arányban való elkészítése. A piskóta recept a reneszánsz kori Spanyolországig, Portugáliáig vezethető vissza.


Vizes piskóta

1. Vizes piskóta recept

Hozzávalók

  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek víz
  • 8 ek búza finomliszt

Elkészítés

  • 1. Válasszuk szét a tojás fehérjét és a sárgáját. A sárgákat robotgép segítségével verjük habosra a cukorral, közben apránként adagoljuk hozzá a vizet (10-15 perc).
  • 2. Verjük a fehérjét kemény habbá, majd óvatosan, keverőlapáttal, keverjük a cukros tojáshoz.
  • 3. Apránként keverjük a piskóta masszához az átszitált lisztet, vigyázva, ne törjük össze a habot!
  • 4. Süssük ki tetszőleges, sütőpapírral bélelt sütőformában, előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel, 180°-on, 15 percen keresztül.
  • 5. Sütés után 10 percig ne nyissuk ki a sütőt, különben összeeshet a piskóta!
  • 6. Villapróbával ellenőrizzük. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni!

2. Kakaós piskóta

Hozzávalók

  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 1 ek kakaópor
  • 5 ek búza finomliszt
  • 1 cs vaníliáscukor
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 1 csipet só

Kakaós piskóta

Elkészítés

  • 1. Válasszuk külön a tojásokat, a fehérjét a csipet sóval verjük kemény habbá.
  • 2. A sárgákat a cukorral verjük habosra, majd adagoljuk hozzá apránként a lisztet, a sütőport és a kakaót.
  • 3. Óvatosan, keverőlapáttal keverjük hozzá a habot, ne törjük össze!
  • 4. Süssük ki tetszőleges, sütőpapírral bélelt sütőformában, előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel, 180°-on, 15 percen keresztül.
  • 5. Sütés után 10 percig ne nyissuk ki a sütőt, különben összeeshet a piskóta!
  • 6. Villapróbával ellenőrizzük. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni!

3. Meggyes piskóta

Hozzávalók

  • 4 db tojás
  • 150 g porcukor
  • 200 g finomliszt
  • 400 g meggy (befőtt vagy sima)
  • ½ cs sütőpor
  • 10 ek víz

Elkészítés

  • 1. A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgákat habverővel habosra dolgozzuk a cukorral (10-15 perc).
  • 2. Részletekben adagoljuk hozzá a vizet és a sütőporral elkevert lisztet, folyamatosan, alaposan kevergetve.
  • 3. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd keverőlapáttal óvatosan a lisztes, cukros tojássárgájához forgatjuk. Ne törjön össze a hab!
  • 4. A tésztát öntsük sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd az előzőleg lisztbe forgatott meggyekkel szórjuk meg egyenletesen a piskóta tetejét. A lisztnek köszönhetően a meggyek nem süllyednek a piskóta aljára.
  • 5. Előmelegített sütőben, hőlégkeveréssel, 160°-on süssük készre, kb. 30 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük! Tálalás előtt hagyjuk kihűlni!

Meggyes piskóta

A piskóta hány fokon sül?

Azt, hogy a piskóta sütése hány fokon javallott, a piskóta tartalma befolyásolhatja, de általában 160-180°-on készítjük. Minél egyszerűbb piskótáról van szó (vizes piskóta), annál hamarabb elkészül.

Miért esik össze a piskóta sütés után?

A piskóta érzékeny a hirtelen hőváltozásra, ezért sütés után ne nyitogassuk a sütő ajtaját! Hagyjuk, hogy a piskóta bent, lassan hűljön egy darabig, a lekapcsolt sütőben, mielőtt kivesszük!

A piskóta mi mellé illik?

A piskóta nagyszerűen illik a zsíros, magyaros egytálételekhez desszertként. Ajánljuk egy tál gulyásleves mellé, vagy egy kiadós pörkölt után!

Címlapkép: Getty Images

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Videó: bejutottunk az ALDI raktáraiba, ahol több ezer tonna papírt hasznosítanak újra
2025-re minden saját márkás termék csomagolása újrahasznosítható lesz az áruházláncnál.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

12.03-12.09
Országos

Spar

12.03-12.09
Országos

Lidl

12.03-12.09
Országos

Aldi

12.03-12.09
Országos

Tesco

12.03-12.09
Országos

Auchan

Prémium termékkatalógus
11.26-12.24
Országos

Aldi

11.26-12.02
Országos

Auchan

11.26-12.02
Országos

  Ajánlatunk