11 °C Budapest

A legjobb gyümölcskenyér receptek: karácsonyi gyümölcskenyér recept, gyümölcskenyér egyszerűen

2020. október 18. 20:02

Íme a legfinomabb gyümölcskenyér recept, azaz a legizgalmasabb karácsonyi gyümölcskenyér recept, amit mind kezdőknek, mind haladóknak bátran merünk ajánlani. A legjobb gyümölcskenyér receptek egy helyen: mutatjuk, hogyan készül az aszaltgyümölcsös karácsonyi gyümölcskenyér egyszerűen, igazi ünnepi finomságok használatával!

A gyümölcskenyér az ősz és a tél egyik kedvenc csemegéje, karácsonykor pedig a karácsonyi gyümölcskenyér az ünnepi asztal elengedhetetlen tartozéka. Mindegy, hogy reggelire fogyasztjuk egy kis vajjal, lekvárral, vagy egy kiadós lakoma után édes desszertként, a gyümölcskenyér recept mindenképp telitalálat. A gyümölcskenyér előnye amellett, hogy hihetetlenül finom és energiában gazdag, az, hogy sokáig eláll: akár több, mint egy hétig is fogyaszthatja a család, a jó gyümölcskenyér nem lesz penészes.

Ha a megfelelő arányokat eltaláljuk, a gyümölcskenyér tésztájában túlsúlyban vannak az aszalt gyümölcsök és az olajos magvak, így a tészta a benne található, cukros, zsíros textúrájú alapanyagoknak köszönhetően a kiszáradásra is kevésbé hajlamos. Cikkünkben leírjuk, hogyan készül az epikus, eredeti gyümölcskenyér, mi a karácsonyi gyümölcskenyér recept titka, illetve milyen arányban adjuk hozzá a puha, édes és a roppanós hozzávalókat! 

Karácsonyi gyümölcskenyér

Eredeti gyümölcskenyér recept

A tökéletes gyümölcskenyér lényege, hogy minél többféle hozzávalót használjunk, hogy a gyümölcskenyér íze lehetőleg a leggazdagabb, legváltozatosabb legyen! Nézzük, milyen hozzávalók kellenek a gyümölcskenyér receptek elkészítéséhez!

A gyümölcskenyér hozzávalói

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 5 db tojás
  • 2 dl tej
  • ½ cs sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg vegyes aszaltgyümölcs (barack, szilva, papaya stb.)
  • 10 dkg mazsola
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg mandula
  • 5 dkg darabolt étcsokoládé
  • 2 ek rum vagy rumaroma
  • 1 citrom reszelt héja
Gyümölcskenyér

A gyümölcskenyér recept elkészítése

  1. Egy tálban keverjük össze a mazsolát és a szabadon kiválasztott más aszaltgyümölcsöket a dióval és a mandulával, amelyeket használhatunk egészben, darabolva, vagy akár finomra zúzva is, attól függően, hogyan szeretjük.
  2. Locsoljuk meg a magvakat és a gyümölcsöket a rumaromával és a tejjel, majd hagyjuk állni néhány órán át, hogy jól megszívják magukat.
  3. A vajat robotgép segítségével keverjük habosra a tojással, a cukorral, végül reszeljük bele egy citrom héját és szitáljuk bele a lisztet és a sütőport. Keverjük őket össze alaposan, adjuk hozzá a csokoládét is!
  4. A magvakat és a gyümölcsöket, amik ez idő alatt átvették a rumos ízt és megduzzadtak a tejtől, forgassuk egy kevés lisztbe, majd keverjük a tésztához (ha maradt alatta lé, azt öntsük le). A lisztezés célja, hogy a hozzávalók ne süllyedjenek le a gyümölcskenyér aljára.
  5. A sütőformát vajazzuk és lisztezzük ki, majd öntsük bele a gyümölcskenyér nyers masszáját. 180°-on süssük pirosra körülbelül 45 perc alatt. Villapróbával teszteljük!
  6. Borítsuk ki egy tálcára a gyümölcskenyeret, takarjuk le konyharuhával, így hagyjuk kihűlni.
  7. Tálalás előtt a gyümölcskenyér külsejét forgassuk porcukorba, hogy igazán ünnepi külsőt kapjon!

A gyümölcskenyér receptek variálhatósága

A gyümölcskenyér receptek sajátossága, hogy teljes mértékben ízlésünkre formálhatjuk azt. Van, aki azt szereti, ha szinte tömény gyümölcsbe és dióba harap, míg vannak, akik szerint az igazi gyümölcskenyér recept a tésztát hangsúlyozza. A gyümölcskenyér recept természetesen elkészíthető kalácsosabb, kelt tésztával is, mi pusztán egy egyszerű, ám mégis ínycsiklandó gyümölcskenyér recept alternatívát kínálunk azok számára, akik a télies, ünnepi hangulatot egy eredeti édességgel szeretnék teljessé tenni. Jó étvágyat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem