2020. november 29. vasárnap Taksony

A legfinomabb kókuszgolyó készítése: kókuszgolyó meggyel, kókuszgolyó recept


A meggyes kókuszgolyó készítése egyszerűen: mutatjuk, mi a kókuszgolyó receptje! A kókuszgolyó meggyel igazán finom, ám a sima kokuszgolyo is mindenki nagy kedvence!

A kókuszgolyó a családi rendezvények slágerdesszertje: egyetlen karácsony, születésnap vagy esküvő sem megy végbe anélkül, hogy ezt az ínycsiklandó, ám mégis egyszerű finomságot fel ne szolgálnánk. A kókuszgolyó készítése minden családnál más és más: van, aki szerint a kókuszgolyó meggyel a legfinomabb, mások szerint a sima kókuszgolyó recept elkészítése az igazi. Cikkünkben mutatjuk, mi a kókuszgolyó receptje, melyek a kokuszgolyo hozzávalói és hogy mennyire egyszerű elkészíteni azt!


Kókuszgolyó

A kókuszgolyó eredete

Gondoltad volna, hogy a kókuszgolyó Svédországból származik? Pedig igen! A kókuszgolyó a svédek egyik kedvenc desszertje, amelynek elnevezése (chockladboll, negerboll) azokra az időkre eredeztethető vissza, amikor Svédországban még nem éltek színesbőrű emberek. Ma a "negerboll" kifejezést már a cukrászmesterek is kerülik, ugyanis a szó értelmezése az elmúlt évtizedek során elvesztette létjogosultságát. A kókuszgolyó hagyományosan zabkásából, kávéból, kakaóból és cukorból készített édesség, amely a vaj felhasználásának köszönhetően ölt tömör, golflabdánál kisebb gömbalakot. A kész kókuszgolyó desszerteket végül kókuszreszelékbe forgatják. A kókuszgolyó recept több variációban is elkészíthető, mi ezek közül a meggyes kókuszgolyó alternatíváját kínáljuk!

A kókuszgolyó recept hozzávalói

  • 500 g darált háztartási keksz
  • 250 g sütőmargarin (vaníliás)
  • 8 ek kakaópor
  • 8 ek porcukor
  • 1 befőtt meggy (a leve is)
  • 1 cs kókuszreszelék
  • 2 dl tej
  • 1 ek rumaroma

Kókuszgolyó

A kókuszgolyó recept lépései

  • 1. A kókuszgolyó készítése rendkívül egyszerű: keverjük össze a kekszmorzsát a kakaóval és a porcukorral, majd dolgozzuk hozzá a felolvasztott sütőmargarint és a tejet.
  • 2. Ízesítsük a kókuszgolyó masszáját rumaroma felhasználásával, majd kézzel gyúrjuk alaposan össze, hogy jól elkeveredjenek a hozzávalók, felolvadjon a cukor.
  • 3. Válasszuk külön a meggybefőttet a levétől: a léből adagoljunk annyit a kokuszgolyo tésztájához, hogy megkapjuk a kívánt állagot (van, aki morzsásabban, van, aki egészen nedvesen szereti.
  • 4. Szórjuk a kókuszreszeléket egy mély tálkába.
  • 5. Kezünkkel a meggyes kókuszgolyó készítése során vegyünk kisebb darabokat a tésztából; lapítsuk azt ki, majd csomagoljunk a közepébe egy-egy szem meggybefőttet (aki nem szereti a meggyet, nyugodtan hagyja ki). Gyúrjuk kerekre, a mérete lehetőleg ne legyen nagyobb egy golflabdáénál!
  • 6. A golyókat forgassuk kókuszreszelékbe, hogy elnyerjék végső alakjukat. Tálalás előtt tegyük egy órára a hűtőbe!

A kókuszgolyó milyen alkalomra illik?

A kókuszgolyó leginkább ünnepi vagy vendégváró desszert. Készíthetjük baráti összejövetelekre, közös születésnap vagy házasság ünneplésére, de adhatjuk ajándékba is, ha mások látnak minket vendégül. A kókuszgolyó a hideg idő kedvelt desszertje: karácsonykor, újévkor az ünnepi asztal egyik legfinomabb szezonális kiegészítője. Elkészítése rendkívül egyszerű, könnyű variálni, így gyerekek számára is jó móka a meggyes kókuszgolyó készítése.

Címlapkép: Getty Images

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fontos változás a sárga csekkeknél: hamarosan véget érhet egy korszak Magyarországon?
Aki ragaszkodik a csekkes megoldáshoz, az is sokszor már telefonon fizeti be.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS