8 °C Budapest

A legfinomabb kókuszgolyó készítése: kókuszgolyó meggyel, kókuszgolyó recept

2020. november 15. 19:02

A meggyes kókuszgolyó készítése egyszerűen: mutatjuk, honnan származik a kókuszgolyó készítés hagyománya, és hogy mi a kókuszgolyó receptje! A kókuszgolyó meggyel igazán finom, ám a sima kokuszgolyo is mindenki nagy kedvence!

A kókuszgolyó a családi rendezvények slágerdesszertje: egyetlen karácsony, születésnap vagy esküvő sem megy végbe anélkül, hogy ezt az ínycsiklandó, ám mégis egyszerű finomságot fel ne szolgálnánk. A kókuszgolyó készítése minden családnál más és más: van, aki szerint a kókuszgolyó meggyel a legfinomabb, mások szerint a sima kókuszgolyó recept elkészítése az igazi. Cikkünkben mutatjuk, mi a kókuszgolyó receptje, melyek a kokuszgolyo hozzávalói és hogy mennyire egyszerű elkészíteni azt!

Kókuszgolyó

A kókuszgolyó eredete

Gondoltad volna, hogy a kókuszgolyó Svédországból származik? Pedig igen! A kókuszgolyó a svédek egyik kedvenc desszertje, amelynek elnevezése (chockladboll, negerboll) azokra az időkre eredeztethető vissza, amikor Svédországban még nem éltek színesbőrű emberek. Ma a "negerboll" kifejezést már a cukrászmesterek is kerülik, ugyanis a szó értelmezése az elmúlt évtizedek során elvesztette létjogosultságát. A kókuszgolyó hagyományosan zabkásából, kávéból, kakaóból és cukorból készített édesség, amely a vaj felhasználásának köszönhetően ölt tömör, golflabdánál kisebb gömbalakot. A kész kókuszgolyó desszerteket végül kókuszreszelékbe forgatják. A kókuszgolyó recept több variációban is elkészíthető, mi ezek közül a meggyes kókuszgolyó alternatíváját kínáljuk!

A legfinomabb kókuszgolyó recept meggyel

A legjobb kókuszgolyó recept lényege, hogy ne sajnáljuk ki a kókuszgolyó masszájából az olyan ínycsiklandó hozzávalókat, mint például a meggybefőtt leve, ami a rumaromával elkeveredve igazán intenzív, édes-savanyú karácsonyi ízvilágot hoz létre. A kókuszgolyó meggyel recept készítése során nyugodtan adhatuk a tésztához egy kis lekvárt is, ami még inkább kiemeli a sok kakaó és keksz közepette a gyümölcsös ízt - mi javasoljuk az egyszerű baracklekvárt, azonban eperrel, meggyel, sőt, szilvával is isteni. Nézzük, hogyan készül a mennyei finom kókuszgolyó a mi receptünk alapján!

A kókuszgolyó hozzávalói

  • 500 g darált háztartási keksz
  • 250 g sütőmargarin (vaníliás)
  • 1 ek barakclekvár
  • 8 ek kakaópor
  • 8 ek porcukor
  • 1 befőtt meggy (a leve is)
  • 1 cs kókuszreszelék
  • 2 dl tej
  • 1 ek rumaroma
Kókuszgolyó

A kókuszgolyó recept lépései

  1. A kókuszgolyó készítése rendkívül egyszerű: keverjük össze a kekszmorzsát a kakaóval és a porcukorral, majd dolgozzuk hozzá a felolvasztott sütőmargarint és a tejet, illetve a lekvárt.
  2. Ízesítsük a kókuszgolyó masszáját rumaroma felhasználásával, majd kézzel gyúrjuk alaposan össze, hogy jól elkeveredjenek a hozzávalók, felolvadjon a cukor.
  3. Válasszuk külön a meggybefőttet a levétől: a léből adagoljunk annyit a kokuszgolyo tésztájához, hogy megkapjuk a kívánt állagot (van, aki morzsásabban, van, aki egészen nedvesen szereti.
  4. Szórjuk a kókuszreszeléket egy mély tálkába.
  5. Kezünkkel a meggyes kókuszgolyó készítése során vegyünk kisebb darabokat a tésztából; lapítsuk azt ki, majd csomagoljunk a közepébe egy-egy szem meggybefőttet (aki nem szereti a meggyet, nyugodtan hagyja ki). Gyúrjuk kerekre, a mérete lehetőleg ne legyen nagyobb egy golflabdáénál!
  6. A golyókat forgassuk kókuszreszelékbe, hogy elnyerjék végső alakjukat. Tálalás előtt tegyük egy órára a hűtőbe!

A kókuszgolyó milyen alkalomra illik?

A kókuszgolyó leginkább ünnepi vagy vendégváró desszert. Készíthetjük baráti összejövetelekre, közös születésnap vagy házasság ünneplésére, de adhatjuk ajándékba is, ha mások látnak minket vendégül. A kokuszgolyo meggyel recept a hideg idő kedvelt desszertjének elkészítésében segít: karácsonykor, újévkor az ünnepi asztal egyik legfinomabb szezonális kiegészítője. A kókuszgolyó elkészítése rendkívül egyszerű, könnyű variálni, így gyerekek számára is jó móka a meggyes kókuszgolyó készítése. Ha a család szereti a kókuszgolyót, ajánljuk a retro kókusztekercs, illetve a mézes kókuszkocka elkészítését is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem