25 °C Budapest
Sunset Scenery of Budapest cityscape, Hungary

Brutális csúcsokat döntögetnek a fővárosi lakásárak: ezek most a legdrágább kerületek

2024. május 10. 15:33

Verhetetlen a téglaépítésűek népszerűsége Budapesten, ahol a használtingatlan-adásvételek 80%-ban ilyen típusú otthonok szerepeltek idén - olvasható a Duna House közleményében. A főváros egészét tekintve 992 ezer Ft/m2 az értékesített lakások átlagos négyzetméterára, azonban hét kerület millió feletti áron kínálja őket négyzetméterenként. A legdrágább a XII. kerület, itt jelenleg az 1,2 millió forintot is meghaladja az átlag, a legtöbb lakást Erzsébet- és Józsefvárosban vásárolták az ingatlaniroda ügyfelei.

„A gyereket tervező házaspároknak a CSOK Plusz adta lehetőség, az egyedülállók és a további családbővítésre nem vállalkozó párok számára a tavalyi évhez képest jóval kedvezőbb piaci hitelkamatok, az első lakásukat szerzőknek pedig ráadásként a 10%-os önerő teszi még vonzóbbá az otthonteremtést idén a fővárosban, ahol 74%-kal több használt lakás kelt el eddig, mint 2023 első négy hónapjában.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Az ingatlanközvetítő 2024-es értékesítési adatai alapján a használt lakások között bár kedvező alternatívát nyújtanak a házgyári lakások, de a téglaépítésűek népszerűsége még mindig kiemelkedő a fővárosban. Az összes értékesített használt ingatlan 80%-a volt téglalakás idén Budapesten, ahol a vevők a tavalyi évhez képest minimális, 2%-os áremelkedés után, átlagosan 992 ezer forintos négyzetméteráron, 56,7 millió forint ráfordításával juthattak saját, 57 négyzetméter alapterülettel rendelkező otthonhoz.

„2024-ben nyolc kerület kínálja a téglalakásokat a fővárosi átlagnál magasabb négyzetméteráron, köztük a befektetők által is kedvelt Terézváros az első négy hónap tranzakciói alapján egyelőre nem, azonban hét másik kerület már átlépte a milliós lélektani határ.” – folytatta a szakértő. A VI. kerületben ingatlant vásárlók 993 ezer forintos átlagos négyzetméteráron szerződtek, egy 64 négyzetméteres ingatlan így 64 millió forintos kiadást jelentett a kerületet választók számára.

A milliós kerületek között többségben vannak a budai lokációval rendelkező kerületek, olyannyira, hogy ezúttal mindössze két pesti, a XIII. és az V. tartozott csak ide. A legalacsonyabb költséggel a XIII. kerületben érdemes számolni, itt 1,1 millió forint az átlag. Kevéssel fölötte az I. kerület következik, 1,13 millió Ft/m2-rel. Szintén minimális az eltérés további két budai terület, a II. kerület és Óbuda között, ahol 1,16-1,17 millió forinttal kell számolni négyzetméterenként. A dobogó alsó fokán jelenleg az egyre népszerűbb XI. kerület áll, 1,18 millió forintos átlaggal. Az idei évben a második az V. kerület lett, ahol kevéssel kellett csak többet fizetni az idei évben négyzetméterenként, mint Újbudán. Végül a legdrágább kerület, a XII., ahol az átlagos négyzetméterár már meghaladta az 1,2 millió forintot is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legtöbb használt téglalakást – az összes fővárosban értékesített ilyen típusú ingatlan 12%-át –Erzsébetvárosban vásárolták idén az ingatlaniroda ügyfelei, de jelentős arányban, 10%-ban választották a vevők a VIII. kerületi lokációt is. Erzsébetvárosban 949 ezer forintot fizettek négyzetméterenként, míg Józsefváros 905 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálta a téglalakásokat. A szűkebb büdzsével rendelkező, de téglalakások mellett elkötelezett vevők számára sem lehetetlen azonban az otthonteremtés Budapesten, ugyanis Soroksár és Csepel téglaépítésű lakásai még mindig 600 ezer forint alatti átlagos négyzetméteráron érhetők el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem