18 °C Budapest
Pusztító szélre figyelmeztet a katasztrófavédelem: ezzel jobb, ha tisztában van a magyar lakosság

Pusztító szélre figyelmeztet a katasztrófavédelem: ezzel jobb, ha tisztában van a magyar lakosság

2024. április 12. 18:02

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy most a szélcsendes időben mérjék fel a ház körül található fák állapotát. Ha van letört, meggyengült ág rajtuk, akkor azokat távolítsák el! A száraz, korhadt fákat vágják ki! A háztetőn elmozdult cserepet, palát helyezzük vissza a helyére, megelőzve, hogy ha a szél feltámad, az balesetet okozzon - javasolják.

A szeles idő az elmúlt héten is nagy pusztítást végzet az ország különböző pontjain. Sok esetben az ilyen szél okozta károk megelőzhetők lennének, ha szélcsendes időben átvizsgáljuk a házak, ingatlanok állapotát, a telkeken álló fákat. Ha közterületen veszélyes fát látunk, szintén tehetünk bejelentést. Ne várjuk meg, amíg ismét szelesre vált az idő és fákat csavar ki, tetőket visz el. Cselekedjünk szélcsendben!

Hét műszaki mentés miatt riasztották csütörtökön a somogyi tűzoltókat: motorfűrészek bőgtek fel több településen, míg másutt rosszul lett és magatehetetlen betegekhez segítettek a mentőknek bejutni az egységek - közölte az OKF.

A hajnali órákban egy 20 méteres fa ága hasadt le Ádánd Árpád utcájában és forgalmi akadályt képezett. A siófoki hivatásos tűzoltók fűrészelték le az ágat, megelőzve egy esetleges balesetet.

Böhönyén, a Dr. Forbáth Imre utcai játszótéren szintén egy letört faág rémisztette meg a szülőket, akik a tűzoltók segítségét kérték. Az ág lehasadt, de fennakadt egy másik fán. A helyiek attól tartottak, hogy a magasban lógó ág bármikor a gyerekekre zuhanhat, ezért tárcsázták a 112-t. A helyi önkormányzati tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően nem történt baj.

Marcali Kaposvári utcájában is egy letört faág veszélyeztette a járókelőket. A város hivatásos tűzoltói elébe mentek a problémának és ledarabolták az ágat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos időben felkészülni az erős szél okozta károk megelőzésére.

Ezek nem egyedi esetek, minden szelesebb idő szül hasonló problémákat, ad feladatokat a katasztrófavédelemnek. Ezért javasolják, hogy most a szélcsendes időben mérjék fel a ház körül található fák állapotát. Ha van letört, meggyengült ág rajtuk, akkor azokat távolítsák el! A száraz, korhadt fákat vágják ki! A háztetőn elmozdult cserepet, palát helyezzük vissza a helyére, megelőzve, hogy ha a szél feltámad, az balesetet okozzon.

Címlapkép: BM OKF - Kaposvár HTP

NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem