17 °C Budapest
Beautiful pussy willow branches in glass vase on window sill indoors, space for text

Húshagyókedd, hamvazószerda dátuma 2024: mutatjuk, mikor ér véget a farsang, kezdődik a böjt

2024. február 13. 15:46

2024-ben egészen korán, március 31-én kezdődik majd a húsvét. Addig azonban számos jeles nap következik még a naptárban. A mai napra, február 13-ra esik idén a húshagyókedd, a hamvazószerda pedig holnap lesz. Hagyományosan a húshagyó kedd a farsangi időszak utolsó napja, a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap a keresztény egyházi évben. Az elenevezés is a böjt kezdetére utal, azaz ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani.

Mind Magyarországon, mind világszerte különféle hagyományok, népszokások kapcsolódnak húshagyókedd napjához. Sok helyen e napon rendezik a karneválokat vagy fesztiválokat. Francia neve a Mardi gras jelentése szó szerint 'kövér kedd'. Angol elnevezése a Shrove Tuesday (gyóntató kedd), inkább a böjt előtti megtisztulásra utal.

A húshagyókedd mozgó dátumú ünnep, időpontja a húsvét időpontjától függ, a húsvéttól visszafelé számított hetedik vasárnap utáni kedd, azaz a húsvétvasárnap előtti negyvenhetedik nap. Legkorábbi lehetséges dátuma: február 3., a legkésőbbi pedig március 9. Idén viszonylag korai dátumra esik: február 13-ra. A hamvazószerda pedig így február 14-én lesz.

Húshagyókeddi népszokások, hagyományok

Zala megyében több faluban, így például Reszneken, Csesztregen, Milejszegen húshagyókedden 'maskurázás' a szokás. Nappal, kora délután a gyerekek maskurának öltöznek, különféle házi készítésű jelmezeket öltenek magukra és járják a falu házait. Az őket fogadó házaktól apró ajándékokat, cukorkát, édességet, pénzt kapnak. Este a felnőttek öltöznek be, olyan módon, hogy függönydarabbal, ronggyal az arcukat eltakarják. A fogadó házaknál igyekeznek kitalálni, kit rejt a 'maskura', kérdezgetik, ugratják egymást némi alkoholfogyasztással oldva a hangulatot - írja a Wikipédia.

Mit ünneplünk hamvazószerdán?

Holnap veszi kezdetét a 40 napig tartó nagyböjt első napja. Míg korábban negyven napon át szigorúan tartották a böjtöt, addig a mai vallási előírások szerint a szigorú böjt csak hamvazószerdán és nagypénteken kötelező. Ezen a napon és a rákövetkező vasárnapon a hívek homlokát az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával hintik meg (vagy kis kereszt alakú hamujellel jelölik meg). A hamvazó pap közben figyelmeztet: “Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!” A hamu az elmúlás természetes jelképe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem