20 °C Budapest
Business people shaking hands in office, closeup

Mennyit lehet most alkudni egy lakás árából? Akár milliókat spórolhat, aki ezzel tisztában van

2023. december 21. 20:04

Idén szeptember-novemberben ismét nagyobb tér nyílt az alkuk előtt a lakáspiacon, ez tűnik ki friss értékesítési adatokból. Különösen a családi házaknál és a községekben élhettek szabadabban ezzel a lehetőséggel a vevők. Ezzel szemben a fővárosban és a nem panel lakások esetében inkább az eladók pozíciója erősödött.

A megelőző fél évben 6,5 százalékon látszott stabilizálódni az alkuval elérhető megtakarítások átlagos szintje. Szeptember-novemberre viszont már ismét 6,8 százalékon állt ez a mutató az OTP Ingatlanpont lakásértékesítési adatai alapján, ami 2020 ősze óta a második legmagasabb érték. A megelőző negyedév óta a legnagyobb, 0,8 százalékpontos bővülés a családi házaknál látszik (7,4% → 8,2%). Ennél csak kicsit alacsonyabb a növekedés a panelek esetében (4,2% → 4,9%), viszont a téglaépítésű lakásoknál hasonló mértékben, de csökkent a vevői alku lehetősége (5,2% → 4,5%).

Őszre – a fővárost leszámítva – minden településtípusnál javult a vevők pozíciója. Az átlagos alkuszint a községeknél lett a legmagasabb (8,5%), és az előző negyedévhez mért növekedés is itt volt a legszámottevőbb (0,7 százalékpont). A kisvárosokban regisztrált átlagos alkumérték 7% volt, a megyei jogú városoknál mért ugyan ennél alacsonyabb, 6,8%, de a maga kategóriájában 2020 óta a legmagasabb. A főváros összképe az eladók erősödését mutatja, az elérhető ármérséklés átlagértéke csökkent (4,6% → 4,1%). Ám ez csak a hagyományos építésű lakások iránti keresletnek köszönhető, mert míg azoknál látványosan szűkült az alku (4,6% → 3,7%), addig a budapesti házak (7,1% → 7,8%) és panellakások (2,9% → 4,6%) árából is jóval többet beszélhettek le a vevők.

Az alkulehetőségek ismételt megerősödése kapcsán Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője arra hívja fel a figyelmet, hogy az őszi hónapokban érzékelhető volt a kivárás a vevők részéről, miután bizonytalanná vált, hogy mi lesz a különféle támogatások sorsa. Ezt a községekben még az is erősíthette, amikor jöttek az első, de még nem konkrét hírek a CSOK Plusz várható bevezetéséről. Bár e bizonytalanság azóta elmúlhatott, ennek a hatása legfeljebb a következő negyedévek forgalmában válik majd láthatóvá.

Az idei ősz alkurekordját egy kis somogyi faluban érték el, ahol végül 43 százalékkal olcsóbban, 3,1 millió forintért szerzett meg a vevő egy ötven éve épült, mára felújítandóvá érett családi házat. A legnagyobb nominális megtakarítást azonban egy fővárosi, újbudai tranzakció hozta, amelyben 31 százalékos alku után, 40 millió forinttal olcsóbban jutottak hozzá egy átlagos állapotú, nyolcvan esztendős családi házhoz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legnagyobb, 20-30 százalékos alkuk jellemzően vidéki, felújítandó vagy legfeljebb átlagos állapotú családi házakhoz kötődtek az ősszel, ám ezúttal már arra is akadt egy-két példa, hogy újépítésű ingatlan talált gazdára ilyen jelentős kedvezménnyel. Az egyiket Székesfehérvár szomszédságában adták el 31 százalékos engedménnyel 44 millióért, a másikat Győr és Szombathely között nagyjából félúton, 25 százalékos alkuval, 36 millióért. Panellakás is csak egy szerepelt a nagy alkuk között, amely Csongrád vármegyében kelt el 18 millióért, 21 százalékos engedménnyel. A 20 százaléknál kisebb árcsökkenésekre tekintve már megjelennek a listában a nem paneles, illetve a fővárosi lakások is.

Bár az ősz inkább a vevőknek kedvezett, akadt olyan eladó is, akinek a végső alku inkább hozott, nem pedig vitt. Ám 5 százaléknál nagyobb nyereséget most csak városi vagy fővárosi családi házzal, vagy nem panel lakással lehetett elérni. Százalékban és nominálisan is egy budapesti lakás hozta tulajdonosának a legtöbb extrát: a végső alkuban a vevők 16 százalékkal hajtották fel az árát, így 20 millióval fizettek érte többet az eredetileg kértnél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem