12 °C Budapest
Aerial view residential area Hungarian Budapest with apartment buildings

Milliókat bukhat, aki nem vigyáz: egyre feszültebb a helyzet, csodára várnak a magyarok

2023. december 18. 20:33

Lassabban döntenek a vásárlók, az ingatlanok minden lakástípus esetében a korábbinál hosszabb időt töltenek a piacon, derült ki az Otthon Centrum országos felméréséből.

„Az előző év harmadik negyedévéhez képest érezhetően lassult a piac és valamennyi ingatlantípus esetében hosszabb idő kell az értékesítéséhez” – kommentálta az Otthon Centrum elemzési vezetője a legfrissebb ingatlanpiaci felmérést. Soóki-Tóth Gábor elmondta, az idei év harmadik negyedévében panellakást átlagosan 99, téglalakást 100, családi házat pedig 157 nap alatt lehetett értékesíteni. A szakember ugyanakkor megjegyezte, hogy az állapottól és elhelyezkedéstől függően továbbra is jelentős különbségekkel lehet találkozni, s mivel az ingatlan minősége felértékelődött a vásárlók szemében, ezért a rosszabb állapotú ingatlanok eladási ideje érezhetően megnőtt.

Jelentős változás, hogy a panellakás 99 napos, átlagos értékesítési ideje lényegében már megegyezik a téglalakások átlagával. Abszolút értékben és arányait tekintve is a házgyári technológiával épült lakások esetében nőtt a legnagyobb mértékben az eladáshoz szükséges idő, hiszen a tavalyi év harmadik negyedévében mért, 55 napos átlagos értékesítési idő idén 44 nappal tovább tart. Ez alól egyedül Budapest belvárosa a kivétel, az itt mért, 60 napos átlag megegyezik a tavalyi értékkel. A főváros egyéb városrészeiben azonban már átlagosan 90 nap szükséges egy panellakás eladásához, míg a megyei jogú városokban 100, az agglomerációban 130, a kisebb városokban 160 nap az átlagérték.

Általánosságban elmondható, hogy a nagyvárosok központi lakótelepein kell a legkevesebb idő az üzletkötéshez, de a legtöbb térségben így is egy-másfél hónappal nőtt az eladási idő

– összegzett SoókiTóth Gábor.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A téglalakások 100 napos, átlagos értékesítési ideje 26 nappal több, mint egy évvel korábban, ugyanakkor a három használt típus közül itt volt a legkisebb változás. Némi meglepetésre a külső pesti kerületekben és a fővárosi agglomerációban kelnek el leggyorsabban a lakások, átlagosan 83 nap alatt. Budán és a megyei jogú városok többségében valamivel több időt tölt az ingatlan a piacon, átlagosan 90 napot, míg a főváros belvárosi kerületeiben és a hat régióközpontban 115, valamint 120 nap a középérték. A kisebb településeken azonban ennél kevesebb, kereken 100 nap a mértékadó átlag. A legtöbb térségben megközelítőleg 30 nappal nőtt a forgási idő, a legkedvezőbb értéket mutató térségekben csak két héttel, míg a leghosszabb értékesítési idejű országrészek esetében másfél hónappal.

Hagyományosan a használt házak értékesítése tart a legtovább és ez a harmadik negyedévre sem változott, ebben az ingatlanpiaci kategóriában 157 nap az átlag, ami 27 nappal több a tavalyi év ugyanezen időszakában mért átlagértéknél. Ebben a szegmensben a budai kerületeké a legkedvezőbb érték 131 nappal, de még a régióközpontok és a külső pesti kerületek 140 napja is átlag alattinak számít. A fővárosi agglomerációban az átlaggal megegyező, a kisebb településeken, városokban viszont már az átlagnál hosszabb idő, 170 nap szükséges az ingatlan eladásához. Számottevő, 30-60 napos növekedés elsősorban Budapesten, a megyei jogú városokban és az agglomerációk esetében tapasztalható, elsősorban azért, mert a kisebb lélekszámú településeken már tavaly jelentősen hosszabbodott az értékesítési idő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm