18 °C Budapest
Happy family with child moving with boxes in a new apartment house.Family unpacking boxes in new home.

Napok kérdése és indul az őrület: januártól megváltoznak az otthonteremtési támogatások

2023. december 14. 19:33

2024. januárjátótól jelentősen megváltozik a családok otthonteremtési támogatásának rendszere. Az OTP Bank szakértői az elmúlt nyolc év tapasztalatai és eredményei mellett azt is összefoglalták, hogy milyen határidők betartására, feltételek teljesítésére kell fokozottan figyelniük azoknak az ügyfeleknek, akik még az év végig érvényes szabályok szerint szeretnék igénybe venni a kedvezményeket, illetve hogyan érdemes felkészülni azoknak, akik a CSOK Plusz kedvezményes hitelkonstrukcióra pályáznak.

Budapest, 2023. december 14. –A januártól változó szabályok, feltételek között nem könnyű eligazodni, de a hitelintézet szakértői az átmeneti időszakban is minden támogatást megadnak ügyfeleiknek ahhoz, hogy a lehető legjobb megoldást válasszák otthonteremtési céljaik megvalósításához, feloldják a CSOK vagy a CSOK Plusz dilemmát.

Az OTP Bank az elmúlt nyolc évben több mint 100 ezer családnak segített új otthont vásárolni vagy építeni az államilag támogatott konstrukciókkal, így bőséges tapasztalatokat szerzett a különlegesnek számító élethelyzetek, igénylések kezelésében is. Az OTP Bank a támogatott hiteleknél 50 százalékot megközelítő, az állami támogatási konstrukcióknál pedig szintén meghatározó piaci részesedéssel rendelkezik. A hitelintézet tapasztalatai szerint a CSOK 2015. januári indulása óta eltelt időszakban a Falusi CSOK 2019-es bevezetése adott nagy lendületet a támogatásoknak: 2020-ban az elmúlt nyolc évben megítélt összeg ötödét, 2021-ben csaknem 19 százalékát folyósították az ügyfeleknek.

Érdekesen alakult a hazai régiók rangsora. A Falusi CSOK-nál mind darabszámban, mind összegben az igénylések több mint fele, 53 százaléka Kelet-Magyarországról érkezett. A Városi CSOK-nál az összeget tekintve 38,5 százalékos aránnyal Budapest és Pest megye az első, de darabszámban (40 százalékos részesedéssel) ebben a szegmensben is Kelet-Magyarország áll az élen. A CSOK hitelt igénylők számában Kelet- Magyarország, értékében a Dunántúl vezet.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény és a Családi Otthonteremtési Lakáshitel (a köznyelvben városi CSOK és városi CSOK Hitel) 2023. december 31-ig igényelhető, de a munkanapok év végi rendjének változásai miatt az erre vonatkozó igénylést legkésőbb 2023. december 29-én lehet benyújtani, méghozzá hiánytalanul.

A legfontosabb dokumentumok:

  • a TB igazolás
  • a NAV igazolás
  • a földhivatal által érkeztetett adás-vételi szerződés
  • az adószámra vonatkozó igazolások gyermekek esetén is
  • a várandósság igazolása,
  • a hiteles energetikai tanúsítvány
  • a költségvetés

Az év végén közigazgatási szünet lesz, vagyis 2023. december 27-29. között nehézségekbe ütközhet a felsorolt dokumentumok beszerzése. Ráadásul a folyamat hosszabb időt is igénybe vehet.

Nagyon fontos, hogy azok az ügyfelek, akik még a jelenleg érvényes szabályok szerint szeretnék igénybe venni az elérhető támogatásokat, minél előbb foglaljanak időpontot valamelyik bankfiókunkba, vagy a telefonos ügyfélszolgálaton kérjen visszahívást, hogy szakértő kollégáink segítségével áttekinthessék a lehetőségeket teendőket, elkerüljék a buktatókat. A hajrára készülve mobilbankáraink a fióki nyitvatartási időn kívül is akár házhoz mennek, hogy segítsék a döntéshozatalt

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– mondja Kasziba Erika, az OTP Bank lakáshiteleinek üzletfejlesztését végző csapat szakmai vezetője.

A CSOK Plusz januártól érvényes új szabályai szerint a gyermekvállalás feltétele, hogy a házaspár hölgy tagja ne legyen több, mint 41. éves. Átmenetileg, 2025. december 31-ig az ennél idősebb nők esetében is benyújtható az igénylés, ha igazolják a legalább 12 hetes várandósságot. Szintén átmeneti szabály, hogy a 2024. január 1. és 2024. március 31. között benyújtott hiteligénylésnél a 2024. január 1. és a kérelem benyújtása között megszületett, valamint az ebben az időszakban gyámhatósági határozattal örökbefogadott gyermeket is vállalt gyermekként kell figyelembe venni a kölcsön elbírálásakor. Az OTP Bank CSOK Plusz jogosultság kalkulátorával az ügyfelek megnézhetik, hogy megfelelnek-e az új CSOK Plusz feltételeinek.

Az OTP Bank a feltételek változása miatt azoknak az ügyfeleknek mindenképpen a „városi” CSOK-ot ajánlja, akik az életkoruk miatt kiesnek a kedvezményezetti körből. Sokan nem tudják, hogy egy 25 éves fiatal még gyermeknek számíthat, így az idősebb korosztályok képviselőinek is elérhetők a jelenleg érvényes támogatási formák, valamint az elvált szülők is benyújthatják az igénylést.

A fiatalabb, gyermekvállalás előtt állóknak viszont érdemes megvárni a CSOK Plusz Hitelprogramot, mert az új családtagok érkezését követően, a 2. és minden további gyermek megszületése után jogosultak lesznek gyermekenként 10 millió forintos támogatásra, amivel csökkenthetik a CSOK Plusz lakáshitel tartozásukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm