6 °C Budapest
night sky over a field with moon in the spring

Csodálatos égi jelenség tanúi lehetünk ma éjjel: nem csak a teliholdban gyönyörködhetünk

MTI
2023. június 3. 08:17

Június 3-án különlegesen szép, szabad szemmel is látható ritka együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, a vörösen fénylő Antares közelébe kerül a telihold. A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményében azt írta: az Antares a nyári égbolt egyik legfényesebb és legszebb színű csillaga, a Skorpió csillagkép legfényesebb tagja. Egy vörös szuperóriás csillag, amely hatalmas méretű, majdnem 700-szor nagyobb átmérőjű, mint a Nap, tömege pedig 12-szer nagyobb. 

Június 3-án a telihold pereme és az Antares igen közel kerülnek az éjszakai égbolton. A Hold átmérője 30 ívperc, míg a távolságuk éjfél körül mindössze 19 ívperc lesz, ami igen nagy ritkaság. Bár szabad szemmel a két égitest egymáshoz közel fog látszani, a valóságban 13 milliárdszor távolabb van a Földtől a csillag, mint a Holdtól. A közlemény szerint a színek összjátéka is lenyűgöző lesz: a Hold kékesfehér-ezüstös fénye és az Antares gazdag, mélyvörös színe közötti éles kontraszt érdekes vizuális összjátékot hoz létre.

A páros szinte egész éjszaka megfigyelhető majd, napnyugta után nem sokkal a délkeleti horizont felett tűnik fel, és hajnali fél 4 körül tűnik el a délnyugati égbolton. A Svábhegyi Csillagvizsgálóban ebből az alkalomból interaktív programokkal és számos távcsővel várják a látogatókat, akik a telihold sugárkráterei mellett az Antares csillagspektrumát is megvizsgálhatják majd, emellett a kelő Hold vörös korongjában is gyönyörködhetnek.

A látványos együttállás megfigyelésén kívül számos interaktív családi programmal készülnek a szervezők. A pénteki pedagógusnap alkalmából a rendezvényre érkező tanárok ingyenesen látogathatják az eseményt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem