27 °C Budapest
Modern apartment house flat building real estate concept. Outdoor residential home facilities.

Itt a fordulat a lakáspiacon: 8 éve nem voltak ilyen jó pozícióban a vevők

2023. május 25. 17:00

Az erősödő kínálati piacon kezdenek helyzetbe kerülni a vevők, az eladók lényegében egy éve trendszerűen egyre nagyobb árengedményre hajlandóak az ingatlan értékesítésekor.

Nyolc éve nem lehetett olyan sokat alkudni az ingatlanok értékéből, mint az idén. Egy használt lakásnál több mint 12 százalékot is elengedhet az eladó. A vevők egyértelműen jobb pozícióba kerültek a piacon, ezt pedig érdemes lehet kihasználni.

Az idei év első negyedében a téglalakásoknál átlagosan 7,8, a panellakásoknál 8,1, míg a használt házaknál 12,3 százalékot engedtek az eladók a meghirdetett árból az eladási folyamat végéig. 
Ezek az értékek a panellakásoknál 1,4, a házaknál 0,6 százalékkal voltak magasabbak az előző negyedévi adatoknál, míg a téglalakások árengedménye tizedpontosan azonos az előző negyedévével. 

Az alku mértékének növekedése minden ingatlantípus esetében nagyjából az előző év második negyedévétől trendszerűen nő, ami azt mutatja, hogy a piacon jobb helyzetbe kerültek a vásárlók

– hangsúlyozta az Otthon Centrum elemzési vezetője, Soóki-Tóth Gábor.

A panellakásoknál a teljes alku mértéke 8,1 százalék volt az idei első negyedévben. A legkisebb alkura a belvárosi kerületekben nyílt lehetőség, hiszen a hirdetési árak az adásvételig mindössze 6,6 százalékkal csökkentek. Ezzel szemben a főváros más térségeiben többet lehetett alkudni, például Budán 8,1 százalékot, a külső pesti kerületekben 9,2 százalékot. A megyei jogú városokban 7, míg a kisebb városokban már 10 százalék a teljes árengedmény mértéke.

A panellakásoknál az elérhető árengedmény utoljára 2020 harmadik negyedévében volt ilyen magas, mint most

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

– foglalta össze a piaci folyamatokat a szakértő, aki elmondta: ugyan az előző negyedévhez képest csak 1,4 százalékkal lehetett többet alkudni, a tavalyi évben végig emelkedett az alku mértéke, és az egy évvel ezelőtti, 4,1 százalékos teljes alku napjainkra megduplázódott. Az árengedmény legkisebb mértékben a megyei jogú városokban változott, 0,6 százalékkal, ezzel szemben a fővárosban 1,8 százalékkal nőtt az árengedmény mértéke az előző negyedévhez képest. Ugyanakkor a kisebb városokban, agglomerációs településeken 3 százalékkal emelkedett az árengedmény az előző negyedévhez viszonyítva.

A fővárosi 7,9 százalék átlagos értéknek felel meg, viszont a képet némiképp árnyalja, hogy a budai oldalon kicsivel kevesebbet, a pesti oldalon kicsivel többet lehetett alkudni. A megyei jogú városokban mért 8,3 százalék, igaz, nem sokkal, de átlag feletti értéknek számít, szemben a kisebb városokban mért, 9,7 százalékos árengedménnyel, melynek köszönhetően már érezhetően a vevők kerültek helyzetbe.

A használt házak piacán 12,3 százalék a teljes alku mértéke. Ilyen magas árengedményre legutóbb 2015 első felében volt példa. Az alku mértéke a házaknál 4 százalékponttal nőtt az egy évvel korábbi értékhez képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Portfolio  |  2023. június 5. 09:12