9 °C Budapest
One man, young man sitting on sofa at home, working on laptop, his pet dog is next to him on sofa.

Súlyos számokat közölt az IKEA: hihetetlen, milyen körülmények között él a legtöbb magyar

2023. március 16. 21:00

Mit várnak a lakókörnyezetüktől a magyarok? Hol érezzük magunkat a legnagyobb biztonságban? Ezekre a kérdésekre kereste az IKEA a legújabb globális felmérésében a választ, amiből kiderült, hogy a saját élettér az a hely, ahol a legtöbben úgy érzik, hogy alapszükségleteik teljesülnek. A lakhelyük után a legnagyobb valószínűséggel a munkahelyükön élik meg az emberek a valahová tartozás érzését, illetve érzik úgy, hogy sikereket érnek el, miközben örömöt a legtöbben a szabadban, a természetben lelnek.

A magyarok szeretnek bekuckózni az otthonukban, amire saját kis menedékként tekintenek: a legfontosabb számukra a biztonság (63%), a meghittség (57%) és a kényelem (51%), ugyanakkor ezeket az értékeket tartják legkevésbé jelentősnek a partnerükön vagy gyermekeiken kívül mással – például szülőkkel, barátokkal vagy további családtagokkal – együtt élők, és nem meglepő módon az egyedül élőknek legkevésbé lényeges az otthoni kikapcsolódás.

Úgy tűnik, globálisan is igaz a mondás: az én házam, az én váram! A legtöbben úgy érzik, alapszükségleteik teljesülnek az otthonukban. A magyarok pedig még a világátlaghoz képest is nagyobb valószínűséggel tudják megteremteni maguknak a kutatásban megfogalmazott értékeket a saját lakóterükben, ez alól csak az otthon felett rendelkezés és a kikapcsolódás képez kivételt. Ugyanakkor a magyarok esetében a világátlaghoz képest kevésbé valószínű, hogy a munkahelyükön sikeresnek érzik magukat (23%), viszont nagyobb eséllyel találnak örömöt a lakókörnyékükön (9%). A globális átlaghoz képest a magyarok valamivel nagyobb valószínűséggel tartják fontosnak (28%), hogy az otthonuk olyan hely legyen, ami ideális a velük együtt élőkkel való kapcsolatuk ápolására. A megkérdezettek 24%-a fontosnak tartja, hogy az ingatlanában fenntartható módon éljen, 26%-uk számára pedig elengedhetetlen, hogy kapcsolódni tudjon a természethez.

Érdekes adat, hogy miközben az életünkben egyre több teret kapnak az okoseszközök, a válaszadók úgy gondolták, hogy a virtuális környezet vagy az online közösségek egyetlen alapszükséglet kielégítésében sem játszanak semmilyen szerepet.

Az otthonunkhoz fűződő viszonyunkat nagyban befolyásolja, hogy a velünk együtt élőkkel milyenek a mindennapi interakcióink. Például a családi krízisek vagy a családtagok közötti konfliktusok miatt ambivalens érzések alakulhatnak ki bennünk, az otthonunk iránt érzett pozitív érzések negatív színezetet kaphatnak. Természetesen a negatív tapasztalatok motiváló hatással is lehetnek ránk, hogy visszaállítsuk a meghittséget a hajlékunkban. A szociális kapcsolataink jobbá tételén túl a környezetünk átalakítása, díszítése is sokat segíthet, hogy jelentésteli, pozitív kapcsolatot alakítsunk ki a lakhelyünkkel. Hiszen mindannyian harmóniára, boldogságra vágyunk – akár egyedül élünk, akár másokkal

– tette hozzá Farkas Vera pszichológus, a Mindset Pszichológia szakembere.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A béke szigete

Az elmúlt évek sok kihívást tartogattak, így különösen jó hír, hogy az otthonunk egy olyan hely, ahol egy kis békére és nyugalomra találhatunk. A magyarok 28%-a gondolja úgy, hogy a lakhelye a mentális jólétének is forrása, 64%-uk pedig azt mondja, hogy otthon igazán önmaga lehet. Nem meglepő, hogy nem is mindig akarjuk elhagyni a kis szigetünket: 22% füllentette már azt, hogy nem ér rá, hogy ne kelljen elmennie otthonról, ugyanakkor 13% rejtőzködött már a vele egy fedél alatt lakók elől, hogy egy kicsit egymaga lehessen.

Számít, kivel osztjuk meg

A nem partnerrel vagy gyermekkel együtt élők a többi szegmenshez képest kisebb valószínűséggel érzik úgy, hogy lakóhelyük minden igényüket kielégíti. Azok, akik házastárssal vagy élettárssal élnek, a legnagyobb valószínűséggel a meghittséget és az örömöt, míg az egyedül élők a legnagyobb valószínűséggel az életterük feletti korlátlan rendelkezés érzését élik át, amikor otthon vannak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?