17 °C Budapest
One man, young man sitting on sofa at home, working on laptop, his pet dog is next to him on sofa.

Súlyos számokat közölt az IKEA: hihetetlen, milyen körülmények között él a legtöbb magyar

2023. március 16. 21:00

Mit várnak a lakókörnyezetüktől a magyarok? Hol érezzük magunkat a legnagyobb biztonságban? Ezekre a kérdésekre kereste az IKEA a legújabb globális felmérésében a választ, amiből kiderült, hogy a saját élettér az a hely, ahol a legtöbben úgy érzik, hogy alapszükségleteik teljesülnek. A lakhelyük után a legnagyobb valószínűséggel a munkahelyükön élik meg az emberek a valahová tartozás érzését, illetve érzik úgy, hogy sikereket érnek el, miközben örömöt a legtöbben a szabadban, a természetben lelnek.

A magyarok szeretnek bekuckózni az otthonukban, amire saját kis menedékként tekintenek: a legfontosabb számukra a biztonság (63%), a meghittség (57%) és a kényelem (51%), ugyanakkor ezeket az értékeket tartják legkevésbé jelentősnek a partnerükön vagy gyermekeiken kívül mással – például szülőkkel, barátokkal vagy további családtagokkal – együtt élők, és nem meglepő módon az egyedül élőknek legkevésbé lényeges az otthoni kikapcsolódás.

Úgy tűnik, globálisan is igaz a mondás: az én házam, az én váram! A legtöbben úgy érzik, alapszükségleteik teljesülnek az otthonukban. A magyarok pedig még a világátlaghoz képest is nagyobb valószínűséggel tudják megteremteni maguknak a kutatásban megfogalmazott értékeket a saját lakóterükben, ez alól csak az otthon felett rendelkezés és a kikapcsolódás képez kivételt. Ugyanakkor a magyarok esetében a világátlaghoz képest kevésbé valószínű, hogy a munkahelyükön sikeresnek érzik magukat (23%), viszont nagyobb eséllyel találnak örömöt a lakókörnyékükön (9%). A globális átlaghoz képest a magyarok valamivel nagyobb valószínűséggel tartják fontosnak (28%), hogy az otthonuk olyan hely legyen, ami ideális a velük együtt élőkkel való kapcsolatuk ápolására. A megkérdezettek 24%-a fontosnak tartja, hogy az ingatlanában fenntartható módon éljen, 26%-uk számára pedig elengedhetetlen, hogy kapcsolódni tudjon a természethez.

Érdekes adat, hogy miközben az életünkben egyre több teret kapnak az okoseszközök, a válaszadók úgy gondolták, hogy a virtuális környezet vagy az online közösségek egyetlen alapszükséglet kielégítésében sem játszanak semmilyen szerepet.

Az otthonunkhoz fűződő viszonyunkat nagyban befolyásolja, hogy a velünk együtt élőkkel milyenek a mindennapi interakcióink. Például a családi krízisek vagy a családtagok közötti konfliktusok miatt ambivalens érzések alakulhatnak ki bennünk, az otthonunk iránt érzett pozitív érzések negatív színezetet kaphatnak. Természetesen a negatív tapasztalatok motiváló hatással is lehetnek ránk, hogy visszaállítsuk a meghittséget a hajlékunkban. A szociális kapcsolataink jobbá tételén túl a környezetünk átalakítása, díszítése is sokat segíthet, hogy jelentésteli, pozitív kapcsolatot alakítsunk ki a lakhelyünkkel. Hiszen mindannyian harmóniára, boldogságra vágyunk – akár egyedül élünk, akár másokkal

– tette hozzá Farkas Vera pszichológus, a Mindset Pszichológia szakembere.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A béke szigete

Az elmúlt évek sok kihívást tartogattak, így különösen jó hír, hogy az otthonunk egy olyan hely, ahol egy kis békére és nyugalomra találhatunk. A magyarok 28%-a gondolja úgy, hogy a lakhelye a mentális jólétének is forrása, 64%-uk pedig azt mondja, hogy otthon igazán önmaga lehet. Nem meglepő, hogy nem is mindig akarjuk elhagyni a kis szigetünket: 22% füllentette már azt, hogy nem ér rá, hogy ne kelljen elmennie otthonról, ugyanakkor 13% rejtőzködött már a vele egy fedél alatt lakók elől, hogy egy kicsit egymaga lehessen.

Számít, kivel osztjuk meg

A nem partnerrel vagy gyermekkel együtt élők a többi szegmenshez képest kisebb valószínűséggel érzik úgy, hogy lakóhelyük minden igényüket kielégíti. Azok, akik házastárssal vagy élettárssal élnek, a legnagyobb valószínűséggel a meghittséget és az örömöt, míg az egyedül élők a legnagyobb valószínűséggel az életterük feletti korlátlan rendelkezés érzését élik át, amikor otthon vannak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem