-2 °C Budapest
Firefighter wearing a rolled fire hose

Karácsonykor sem aludt a magyar otthonok gyilkosa: rengeteg dolguk volt a tűzoltóknak

2022. december 27. 12:01

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság beszámolója szerint szenteste 129, karácsony első napján 133, míg december 26-án 106-szor volt szükség arra, hogy a tűzoltók beavatkozzanak. Összesen 70 lakástűz keletkezett országszerte.

Szenteste 129, karácsony első napján 133, karácsony második napján pedig 106 tűzoltói beavatkozásra volt szükség. A három nap alatt 99 esetben tűz miatt, 269 alkalommal pedig műszaki mentést igénylő balesetek miatt hívták a tűzoltókat. Összesen 70 lakástűz volt a három nap alatt. Egy ember lakástűzben, ketten pedig szén-monoxid-mérgezésben vesztették életüket hétfőn.

Karácsony második napján 154 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, 106 helyen volt szükség tűzoltói beavatkozásra. 36 esetben tűzhöz, 25 esetben lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, 70 alkalommal pedig műszaki mentést igénylő balesetekhez hívták őket.

Hétfőn reggel fél nyolc körül riasztották a tűzoltókat Kunmadarasra, a Frangepán Miklós utcába, ahol egy nyolcvan négyzetméteres lakóépület nappalija égett teljes terjedelmében, és egy helyen a födém is beszakadt. Oltás közben egy holttestet találtak a tűzoltók. A házból három gázpalackot kivittek, megelőzve ezzel, hogy felrobbanjanak. Délelőtt tizenegy körül felrobbant egy gázkazán egy XVIII. kerületi családi házban. Az épület támaszfalából egy tíz négyzetméteres darab kidőlt. Négy embert a tűzoltók mentettek ki az erkélyen keresztül. Tűz nem keletkezett, de az épület lakhatatlanná vált, ezért a három lakó elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodott.

Tizenegy után csatornába esett kutyához riasztották a tűzoltókat Gyöngyösön. A tűzoltók felnyitották a csatornafedelet és kiemelték az állatot, a kutya nem sérült meg. Szintén tizenegy körül bútorok égtek egy ötven négyzetméteres hétvégi házban Hódmezővásárhelyen. A tűzoltók eloltották a lángokat, de az épület lakhatatlanná vált, egy ember ismerősökhöz költözött. 

Délután fél kettőkor egy füstölő háromszintes, balatonfüredi családi házhoz hívták a tűzoltókat. A kéményben lévő lerakodás miatt a füst visszaáramlott a házba. A ház átmenetileg fűthetetlenné vált, hárman rokonokhoz költöztek. Fél kettő körül egy adventi koszorú okozott tüzet Budapesten egy XXI. kerületi lakásban. A lakók még a tűzoltók kiérkezése előtt eloltották a tüzet. Délután tizenhat órakor a salgótarjáni Karancs-kilátóból érkezett segélyhívás, mert egy turista térdsérülést szenvedett és nem tudott lejönni. A tűzoltók egyórányi kutatás után megtalálták, és lekísérték a sérültet, akit átadtak a mentőszolgálatnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Este tíz körül érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint két holttestet találtak a mentők Egyházasgergén, egy Fő úton lévő családi házban. A gyanú szerint szén-monoxid mérgezés történt, ezért a tűzoltók légzőkészülékben, szén-monoxid-mérővel hatoltak be a családi házba, ahol magas koncentrációban kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. A két ember mellett két kutya is elpusztult a házban. A tűzoltók kiérkezésekor a ház nyílászárói zárva voltak, a pincében pedig egy vegyes tüzelésű kazán üzemelt. A szén-monoxid feltehetően a kazán meghibásodása miatt keletkezett.

Ha a házban nyílt láng van, ott szén-monoxid keletkezhet, ezért nemcsak az állandó és automatikus szellőzésről, hanem egy szén-monoxid-érzékelőről is érdemes gondoskodni az ilyen épületekben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18