4 °C Budapest
View of Pest side from Gellert Hill in Budapest

Ma már a legtöbb magyar így vesz lakást: egy éve ez még elképzelhetetlennek tűnt

2022. december 19. 18:06

Az első negyedév kereslethangsúlyos ingatlanpiacán a legjobb ingatlanokra már sok esetben licitáltak a vásárlók, azonban az év során átalakult szegmensre ma már inkább az alku és néhol már a hirdetési ár csökkentése is jellemző. A tranzakciók mindössze ötöde zárult az eladó által meghirdetett áron. A vevők az adásvételek 75%-ban kapnak teret az alkura a Duna House adatai alapján.

Az elmúlt évek fokozatosan erősödő kereslete – az otthonteremtési támogatások teljes palettájának elérhetősége mellett – az idei év eseményeinek következtében fokozatosan csökkent, míg a keresletiből kínálati piac vált. Régiótól és ingatlantípustól függetlenül egyelőre elmaradt a sokak által várt kiugró árcsökkenés, ugyanakkor a lassuló intenzitásnak köszönhetően megállt az árak emelkedése és kezdetét vette a korrekció az ingatlanpiacon. Felértékelődtek az igazán jó ajánlatok az egyre bővülő kínálatban, amelyekért még a kedvezőtlenebb piaci körülmények között is megvívnak a vevők.

„A Duna House közvetítőinek segítségével 2022-ben értékesített otthonok 5%-a kelt el a hirdetésben szereplő árnál magasabban, míg az első negyedéves elemzés alapján ez az arány csupán 4,2% volt.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. 

Főként a befektetési céllal vásárlók versengenek, jellemzően a kiváló és jó állapotú ingatlanokért, amelyekért átlagosan 4%-ot kínálnak a hirdetési áron felül. A Duna House idei értékesítési adatai alapján a legnagyobb értékű licit 35 millió forinttal többet jelentett az eladónak, mint amennyiért eredetileg meghirdette otthonát. Arányait tekintve viszont az idei év rekordját egy +31,2%-os licit megvalósulása jelentette.

– folytatta a szakértő. A legfrissebb Barométer szerint idén novemberben irányárváltozást a házgyári lakások esetében csak a nyugati országrész panellakásainál (3%) mutattak a számok, az alku mértéke a fővárosi és kelet-magyarországi paneleknél 2%, nyugaton a vevők mozgástere egy százalékponttal nagyobb.

A budapesti belvárosban a tulajdonosok 4%-ot engedtek az alku során a használt téglaépítésűek árából, de a hirdetési áron továbbra is csak minimálisan (2%) változtattak. A budai téglalakásoknál 1%-os irányár-változás mellett az előző hónaphoz képest 2 százalékponttal, 3%-ra csökkent az alku mértéke, míg a pesti oldalon a végső árból 4% volt a mozgástér, a hirdetési időszak során az irányáron 3%-ot enyhítettek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Országos tekintetben Kelet-Magyarországon volt a legjelentősebb mind az alku, mind pedig az irányár változásának mértéke. A végső árból a keleti régió eladói 8%-ot engedtek, miközben már a hirdetés során 4%-kal csökkentették az irányárat. Nyugaton a hirdetésiár 3 százalékos változása mellett a tulajdonosok további 7%-ot hajlandóak még engedni az eladási árból az alku során.

Az ingatlanok energetikai korszerűsége és az alacsony fenntartási költségek fontossága az év második felében annyira felértékelődött, hogy a korszerűtlenebb otthonok tulajdonosainak a sikeres értékesítés érdekében mindinkább bele kell kalkulálniuk az elengedhetetlen átalakítások költségét a hirdetési árba, vagy kénytelenek rugalmasabbnak lenni az alkufolyamat során. A kereslet a modern, energiatakarékos és a rezsivédett ingatlanok felé tolódik, így ezen ingatlantípusok értékesítése egyszerűbbnek tűnhet a változás alatt álló ingatlanpiacon is, a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében azonban mind az eladók, mind a vevők számára ajánlott a szakértői segítség elfogadása.

– tette hozzá Benedikt Károly.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?