View of Pest side from Gellert Hill in Budapest

Ma már a legtöbb magyar így vesz lakást: egy éve ez még elképzelhetetlennek tűnt

2022. december 19. 18:06

Az első negyedév kereslethangsúlyos ingatlanpiacán a legjobb ingatlanokra már sok esetben licitáltak a vásárlók, azonban az év során átalakult szegmensre ma már inkább az alku és néhol már a hirdetési ár csökkentése is jellemző. A tranzakciók mindössze ötöde zárult az eladó által meghirdetett áron. A vevők az adásvételek 75%-ban kapnak teret az alkura a Duna House adatai alapján.

Az elmúlt évek fokozatosan erősödő kereslete – az otthonteremtési támogatások teljes palettájának elérhetősége mellett – az idei év eseményeinek következtében fokozatosan csökkent, míg a keresletiből kínálati piac vált. Régiótól és ingatlantípustól függetlenül egyelőre elmaradt a sokak által várt kiugró árcsökkenés, ugyanakkor a lassuló intenzitásnak köszönhetően megállt az árak emelkedése és kezdetét vette a korrekció az ingatlanpiacon. Felértékelődtek az igazán jó ajánlatok az egyre bővülő kínálatban, amelyekért még a kedvezőtlenebb piaci körülmények között is megvívnak a vevők.

„A Duna House közvetítőinek segítségével 2022-ben értékesített otthonok 5%-a kelt el a hirdetésben szereplő árnál magasabban, míg az első negyedéves elemzés alapján ez az arány csupán 4,2% volt.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. 

Főként a befektetési céllal vásárlók versengenek, jellemzően a kiváló és jó állapotú ingatlanokért, amelyekért átlagosan 4%-ot kínálnak a hirdetési áron felül. A Duna House idei értékesítési adatai alapján a legnagyobb értékű licit 35 millió forinttal többet jelentett az eladónak, mint amennyiért eredetileg meghirdette otthonát. Arányait tekintve viszont az idei év rekordját egy +31,2%-os licit megvalósulása jelentette.

– folytatta a szakértő. A legfrissebb Barométer szerint idén novemberben irányárváltozást a házgyári lakások esetében csak a nyugati országrész panellakásainál (3%) mutattak a számok, az alku mértéke a fővárosi és kelet-magyarországi paneleknél 2%, nyugaton a vevők mozgástere egy százalékponttal nagyobb.

A budapesti belvárosban a tulajdonosok 4%-ot engedtek az alku során a használt téglaépítésűek árából, de a hirdetési áron továbbra is csak minimálisan (2%) változtattak. A budai téglalakásoknál 1%-os irányár-változás mellett az előző hónaphoz képest 2 százalékponttal, 3%-ra csökkent az alku mértéke, míg a pesti oldalon a végső árból 4% volt a mozgástér, a hirdetési időszak során az irányáron 3%-ot enyhítettek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Országos tekintetben Kelet-Magyarországon volt a legjelentősebb mind az alku, mind pedig az irányár változásának mértéke. A végső árból a keleti régió eladói 8%-ot engedtek, miközben már a hirdetés során 4%-kal csökkentették az irányárat. Nyugaton a hirdetésiár 3 százalékos változása mellett a tulajdonosok további 7%-ot hajlandóak még engedni az eladási árból az alku során.

Az ingatlanok energetikai korszerűsége és az alacsony fenntartási költségek fontossága az év második felében annyira felértékelődött, hogy a korszerűtlenebb otthonok tulajdonosainak a sikeres értékesítés érdekében mindinkább bele kell kalkulálniuk az elengedhetetlen átalakítások költségét a hirdetési árba, vagy kénytelenek rugalmasabbnak lenni az alkufolyamat során. A kereslet a modern, energiatakarékos és a rezsivédett ingatlanok felé tolódik, így ezen ingatlantípusok értékesítése egyszerűbbnek tűnhet a változás alatt álló ingatlanpiacon is, a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében azonban mind az eladók, mind a vevők számára ajánlott a szakértői segítség elfogadása.

– tette hozzá Benedikt Károly.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm