7 °C Budapest
Bus stop in a village

Csodavárás kezdődött a magyar lakáspiacon: 22 százalékos áresést se tartanak kizártnak

2022. december 2. 11:02

Nagyon eltérően látják a lakáspiaci árak alakulását a fiatalok. Erősen csökkent azoknak a száma, akik szerint nem változnak a közeljövőben az árak, míg az ingatlanok drágulására számító fiatalok aránya 65 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 53 százalékról. Ezzel egy időben az árcsökkenést valószínűsítők aránya is emelkedett, a tavalyi 8 százalékról 14 százalékra. A drágulással számoló fiatalok fele 1-20 százalékos áremelkedést vár, az árcsökkenést jósolók szerint pedig 22 százalékkal kerülhetnek lejjebb az ingatlanárak.

Bár a zordabbá váló gazdasági környezet - például a magas infláció, az emelkedő kamatok, növekvő háztartási kiadások - a lakáspiacot és az ingatlandrágulást is visszafoghatja, a K&H harmadik negyedéves ifjúsági index szerint a megkérdezett 19-29 éves fiatalok nagy része, 65 százaléka áremelkedésre számít. Ez az arány több, mint egy évvel korábban, 2021-ben ugyanis 53 százalékuk számított lakásdrágulásra.

Drágulás kontra árcsökkenés

A friss felmérés szerint inkább a nők várnak áremelkedést, 71 százalékuk várja ezt, míg a férfiaknak csak az 59 százaléka adott ilyen prognózist. Az árak stagnálását a megkérdezettek 21 százaléka tartja valószínűnek, a nők 15 százaléka, a férfiaknak a 24 százaléka van ezen a véleményen. Érdekes ellentétre világít rá a felmérés: miközben az egy évvel korábbinál többen várnak áremelkedést a lakáspiacon, nőtt az árcsökkenés mellett állók aránya is, a tavalyi 8 százalékról 14 százalékra. Ők átlagosan 22 százalékos ingatlanáresésről beszéltek.

A legjobb lakáshitel ajánlatot keresed? Találd meg a Pénzcentrum kalkulátorával!

A lakásdrágulást valószínűsítő fiatalok körében jelentős eltérések láthatóak. Majdnem 20 százalékuk szerint mérsékelten, 1-10 százalékkal mehetnek feljebb az árak. Több mint 30 százalékuk úgy gondolja, erőteljesebb lesz a növekedés, 10-20 százalékkal lesznek drágábbak a lakások. Ennél még magasabb, 21 százalékot meghaladó növekedésre számít 18 százalékuk. Ugyanakkor minden harmadik áremelkedést valószínűsítő fiatal nem tudta számszerűsítve megítélni, milyen mértékű drágulás várható.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az árváltozásokra vonatkozó becslések közötti jelentősnek mondható eltérések részben a bizonytalan gazdasági környezettel magyarázhatóak: például azzal, hogy a fiatalok is nehezen tudják megtippelni, hogy az infláció mikor kerülhet leszálló ágba, ezzel párhuzamosan mikor kerülnek lejtőre a kamatok, ezen belül az ingatlanvásárlások szempontjából kulcsfontosságú lakáshitelek kamatai.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem