30 °C Budapest
Grey sofa and cushions beside decorate with plant. Lighting from window.

Folytatódik a bútor-horror Magyarországon: lassan már luxus lesz az új kanapé, ebédlőasztal

2022. november 13. 13:04

Jócskán megdrágultak a bútorok Magyarországon egy év alatt: mint kiderült a konyhaszekrényért, étkezőasztalért például ma már több mint 25 százalékkal kell többet fizetni, mint tavaly ilyenkor. Az ülőgarnitúrát sem kímélte a drágulás a KSH adatai szerint. Viszont ami érdekes, hogy idén szeptemberről októberre mindhárom terméknek csökkent az ára.

Elképesztően megdrágultak a bútorok Magyarországon egyetlen év alatt: a KSH adatai szerint például annak, aki ma akar ülőgarnitúrát vásárolni, annak 16,7 százalékkal kell többet fizetnie érte, mint 2021 októberében. 2020 októbere óta pedig 33,3 százalékkal emelkedett meg a sarok ülőgarnitúra ára, ami a múlt hónapban kereken 296 ezer forintba került.

Ugyanakkor érdekes, hogy hiába a vágtató, októberre 21,1 százalékra gyorsuló infláció, szeptemberhez képest az ülőganitúra olcsóbb lett! No, nem olyan sokkal, mindösszesen 640 forinttal (ami 0,22 százaléknak felel meg), de a mai világban már annak is örülhetünk, ha valaminek az ára legalább stagnál...

Hasonló folyamat játszódott le egyik hónapról a másikra a konyhaszekrény alsórész elem esetében is (80–90 cm, 2 részes rozsdamentes mosogatóval szerelt): ennek az átlagos ára a statisztikai hivatal szerint 61 230 forint volt, kereken 50 forinttal kevesebb, mint egy hónappal korábban (0,08 százalékkal). Viszont 2021 októberéhez képest már majdnem 26 százalékkal kerül többe a konyhaszekrény. Sőt, két évvel ezelőtthöz képest már 40 százalék feletti a drágulás!

Szintén olcsóbb lett októberre szeptemberhez képest a konyhaasztal (szétnyitható 70–90x110–140 cm), ami októberben átlagosan 57 370 forintba került, majdnem 1000 forinttal kevesebbe, mint szeptemberben, ami 1,65 százalékos árcsökkenést jelent. Viszont tavalyhoz képest nagyjából nnyit drágult, mint a könyhaszekrény.

2020 októberéhez képest pedig egészen elképesztő, 57,6 százalékos az áremelkedése! 2018 januárja óta pedig gyakorlatilag duplázódott az ára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Súlyos áremelés az IKEA-ban

Bár a KSH adataiból az látszik, hogy augusztus óta a fenti bútorok 0,4 és 2,38 százalék között drágultak, legutóbbi, immár "szokásosnak" mondható IKEA-gyűjtésünk egészen más képet mutatott. A Pénzcentrum által követett 21 termék közül augusztus óta semminek sem csökkent az ára, sőt mindössze 9 kerül ugyanannyiba, mint pár hónappal ezelőtt.

A nyári összesítésünkben jellemzően az olcsóbb termékeknek nem változott az ára, azonban ez mára már nem mondható el. Hiszen a STRANDMON füles fotel (84900 forint), a PINNIG fogas cipőtároló paddal (44990 forint) és a HEMNES 8-fiókos szekrénye (129900 forint) közel sem sorolható az olcsóbb termékek közé, mégis ugyanannyiba kerültek november második hetében, mint augusztusban.

Azon termékek közül, amelyeknek az árán emelt a svéd bútorlánc mindössze kettő olyan van, ahol 10 százalék alatti volt a drágulás. 21-ből 9 termék ára 10 és 15 százalék között emelkedett, négynek viszont 20 felett. Ezek közül a legdurvább a BRIMNES ágykeret (tárolóval és fejtámlával), amely 45 százalékkal drágult 3 hónap alatt, de az EKTORP háromszemélyes kanapé ára is 39,9 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm