8 °C Budapest
Grey sofa and cushions beside decorate with plant. Lighting from window.

Folytatódik a bútor-horror Magyarországon: lassan már luxus lesz az új kanapé, ebédlőasztal

2022. november 13. 13:04

Jócskán megdrágultak a bútorok Magyarországon egy év alatt: mint kiderült a konyhaszekrényért, étkezőasztalért például ma már több mint 25 százalékkal kell többet fizetni, mint tavaly ilyenkor. Az ülőgarnitúrát sem kímélte a drágulás a KSH adatai szerint. Viszont ami érdekes, hogy idén szeptemberről októberre mindhárom terméknek csökkent az ára.

Elképesztően megdrágultak a bútorok Magyarországon egyetlen év alatt: a KSH adatai szerint például annak, aki ma akar ülőgarnitúrát vásárolni, annak 16,7 százalékkal kell többet fizetnie érte, mint 2021 októberében. 2020 októbere óta pedig 33,3 százalékkal emelkedett meg a sarok ülőgarnitúra ára, ami a múlt hónapban kereken 296 ezer forintba került.

Ugyanakkor érdekes, hogy hiába a vágtató, októberre 21,1 százalékra gyorsuló infláció, szeptemberhez képest az ülőganitúra olcsóbb lett! No, nem olyan sokkal, mindösszesen 640 forinttal (ami 0,22 százaléknak felel meg), de a mai világban már annak is örülhetünk, ha valaminek az ára legalább stagnál...

Hasonló folyamat játszódott le egyik hónapról a másikra a konyhaszekrény alsórész elem esetében is (80–90 cm, 2 részes rozsdamentes mosogatóval szerelt): ennek az átlagos ára a statisztikai hivatal szerint 61 230 forint volt, kereken 50 forinttal kevesebb, mint egy hónappal korábban (0,08 százalékkal). Viszont 2021 októberéhez képest már majdnem 26 százalékkal kerül többe a konyhaszekrény. Sőt, két évvel ezelőtthöz képest már 40 százalék feletti a drágulás!

Szintén olcsóbb lett októberre szeptemberhez képest a konyhaasztal (szétnyitható 70–90x110–140 cm), ami októberben átlagosan 57 370 forintba került, majdnem 1000 forinttal kevesebbe, mint szeptemberben, ami 1,65 százalékos árcsökkenést jelent. Viszont tavalyhoz képest nagyjából nnyit drágult, mint a könyhaszekrény.

2020 októberéhez képest pedig egészen elképesztő, 57,6 százalékos az áremelkedése! 2018 januárja óta pedig gyakorlatilag duplázódott az ára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Súlyos áremelés az IKEA-ban

Bár a KSH adataiból az látszik, hogy augusztus óta a fenti bútorok 0,4 és 2,38 százalék között drágultak, legutóbbi, immár "szokásosnak" mondható IKEA-gyűjtésünk egészen más képet mutatott. A Pénzcentrum által követett 21 termék közül augusztus óta semminek sem csökkent az ára, sőt mindössze 9 kerül ugyanannyiba, mint pár hónappal ezelőtt.

A nyári összesítésünkben jellemzően az olcsóbb termékeknek nem változott az ára, azonban ez mára már nem mondható el. Hiszen a STRANDMON füles fotel (84900 forint), a PINNIG fogas cipőtároló paddal (44990 forint) és a HEMNES 8-fiókos szekrénye (129900 forint) közel sem sorolható az olcsóbb termékek közé, mégis ugyanannyiba kerültek november második hetében, mint augusztusban.

Azon termékek közül, amelyeknek az árán emelt a svéd bútorlánc mindössze kettő olyan van, ahol 10 százalék alatti volt a drágulás. 21-ből 9 termék ára 10 és 15 százalék között emelkedett, négynek viszont 20 felett. Ezek közül a legdurvább a BRIMNES ágykeret (tárolóval és fejtámlával), amely 45 százalékkal drágult 3 hónap alatt, de az EKTORP háromszemélyes kanapé ára is 39,9 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm