-2 °C Budapest
Smiling male technician in blue suit installing photovoltaic blue solar modules with screw. Man electrician panel sun sustainable resources renewable energy source alternative innovation

Nem tágítanak a napelemesek: ezeket a javaslatokat tették, sok magyart érinthet

MTI
2022. október 18. 08:30

Szakmai javaslatokat tett a napelemes rendszerek által termelt villamos energia hálózati betáplálását felfüggesztő korlátozás lazítására a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség.

A szövetség közleményében azt hangsúlyozta, hogy a múlt heti kormányzati döntéssel a lakossági napelemes beruházások gyakorlatilag értelmetlenné válnak, eközben a napelemes rendszerek bővülésének akadályozása nem segíti, hogy csökkenjen Magyarország jelentős villamosenergia-importja.

Az MNNSZ felvette a kapcsolatot a szakminisztériummal, és kérvényezte, hogy azoknál a háztartási méretű, kis napelemes rendszereknél, ahol a hálózat és transzformátorkörzet műszakilag alkalmas a csatlakozásra, ott tegyenek kivételt, és ne tiltsák a visszatáplálást. Emellett javaslatot tettek arra, hogy azoknál a háztartási kiserőműveknél, ahol a visszatáplálás lehetőségét nem kéri az igénylő, gyorsított eljárás keretében engedélyezzék a napelemes rendszer telepítését.

Az október 13-i kormányinfón Gulyás Gergely jelentette be, hogy a villamosenergia-rendszer jelenleg nem tudja befogadni a megtermelt energiát, ezért a betáplálás lehetőségét felfüggeszti a kormány. Akik ezt követően telepítennek, azokra már új szabályozás fog vonatkozni, tehát a megtermelt energiát csak a saját háztartásában használhatja fel. Ez rengeteg magyar háztartás terveit érintheti. A napelemes szakma értetlenül áll a döntés előtt, közlésük szerint mivel a tervezett változások nem egyértelműek, napelemet használni tervező magánszemélyek tízezrei nem tudják, mi vár rájuk, ha napelemes rendszert terveznek. A napelemesek kálváriájáról és a további tudnivalókról múlt héten írtunk, ezt a cikket a lenti linken tudod újra elolvasni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18