18 °C Budapest
village homes along a friendly green street with lush front yards and well kept lawns, little gardens, rose bushes and new red clay roofs. home ownership concept. European village.

Életveszélyes rovarok jelentek meg a magyar kertekben: egy vagyon kiirtani őket

2022. augusztus 28. 12:02

Az előző évekhez képest idén körülbelül háromszor több riasztás érkezik a szakemberekhez lódarazsak miatt.

Nyár vége felé egyre többen tapasztalhatjuk környezetünkben a lódarazsak sűrűsödését, a kolóniák létszáma az év ezen szakaszában éri el a maximumát. "Nyár végén, ősz elején bújnak elő a hímnek és ivaros nősténynek nevelt darazsak, amelyek a jövő évi generációkról gondoskodnak" – mondta a 24.hu-nak Vas Zoltán, biológus, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa, a hártyásszárnyúak gyűjteményének vezetője.

A „kártevőirtást és fertőtlenítést” hivatásként űző Barlangi Gergő tapasztalatai és kollégáitól származó információi szerint az előző évekhez képest idén körülbelül háromszor több riasztás érkezik a szakemberekhez. Mint mondta, a hűvös tavasz miatt a „szezon” néhány héttel eltolódott, de utána azonnal érezhető volt a növekmény.

Tudományosan megalapozott válasz ugyanakkor nincs a sűrűsödő „lódarázsproblémára”. Vas Zoltán nem látja valósnak az egyedszám esetleges emelkedését, a kolónia nyári költözése pedig kizárt: hiába szembesülnek a darazsak a szárazsággal nyár közepén, nem adják fel a hónapok óta építgetett fészküket és magatehetetlen utódaikat. A riasztások számának növekedésére tehát egyelőre nincs tényekkel alátámasztható magyarázat. Meglátása szerint talán a lakosság lett érzékenyebb a darazsak jelenlétére.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?