2 °C Budapest
Young caucasian girl is angry because she is lost in the crowd.

Még 10 napja maradt rengeteg magyarnak erre: le ne maradj, súlyos bírság lehet a vége, ha elmulasztod

2022. október 6. 14:34

Továbbra is zajlik a hazai népszámlálás internetes kitöltési szakasza. Az első öt napban 853 ezer címről 1,9 millió személyi kérdőívet küldtek be. A népszámlálás online önkitöltési szakasza október 16-án zárul, addig azonban a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül mindenki önállóan is megválaszolhatja a kérdéseket.

Még tíz napig lehet önállóan, a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül kitölteni a népszámlálási kérdőívet. Az idei összeírás első, online szakasza október 16-án zárul, akik addig nem élnek ezzel a lehetőséggel, azokat október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel, és akkor már csak az ő segítségükkel lehet megválaszolni a kérdéseket.

Csütörtök reggelig 853 ezer címről 1,9 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe. A népszámlálásban mintegy 5 millió cím érintett, vagyis csupán öt nap alatt a címek 17 százalékáról beérkeztek a válaszok. Csaknem az összes magyarországi településről küldtek már kérdőívet, az érintett települések aránya eléri a 99,5 százalékot. A legelső kitöltött kérdőívet Budakesziről küldték be, míg a legnagyobb arányban Győrladamér településről érkeztek kérdőívek (a kitöltési arány meghaladja a 29 százalékot). 

A megyék közül Győr-Moson-Sopronban a legmagasabb a kitöltési arány (17,9 százalék), a második Fejér megye (17,3 szálalék), míg a harmadik helyen Vas megye (16,7 százalék) áll. A városok esetében arányaiban Dunaújvárosból érkezett be eddig a legtöbb kitöltött kérdőív (a kitöltési arány 19,7 százalék), a második Székesfehérvár (19,3 százalék), a harmadik Érd (18,9 százalék). Budapesten a kitöltési arány jelenleg 15,6 százalék. A fővárosi kerületek közül a XVII. (20,1 százalék), a IV. (19,8 százalék), és a XV. kerület (19,2 százalék) áll az első három helyen – mondta el online sajtótájékoztatóján Dr. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

A népszámlálási kérdőív online kitöltéséhez szükség van arra az egyedi belépési kódra, amely a szeptember végén, postán megküldött felkérőlevélben szerepel. Aki esetleg elakad a népszámlálási kérdőív önálló kitöltése során, vagy kérdése merül fel, a nepszamlalas2022.hu oldalon részletes információkat és válaszokat talál a gyakran ismételt kérdésekre, ezenkívül hívhatja az e célra létrehozott ingyenes, információs telefonszámot: +36–80–080–143.

A népszámlálás ügyfélszolgálatára eddig a legtöbb kérdés, megkeresés a kérdőív online kitöltéséhez szükséges belépési kóddal kapcsolatban érkezett. Sokan telefonáltak azért, mert nem találják a felkérőlevelet, de olyan is előfordul, hogy azért kérnek másik kódot, mert több lakás – például osztatlan közös telken lakók esetében – egy levelet/kódot kaptak. Új belépési kódot a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon lehet igényelni, ügyfélkapus azonosítást követően. Az igénylés során az elektronikus űrlapon meg kell adni az igénylő e-mail címét, amelyre a kód meg fog érkezni, valamint azt a címet, amelyre a kérdőívet kívánja kitölteni. Aki rendelkezik ügyfélkapuval, tud igényelni belépési kódot olyan rokona számára is, akinek nincs ilyen lehetősége

– hívta fel a figyelmet Kovács Marcell, a KSH népszámlálási projektvezetője.

Több megkeresés érkezett az üresen álló lakásokkal kapcsolatban is. A KSH minden, tartós lakhatásra alkalmas lakás címére küldött felkérőlevelet belépési kóddal. Az üresen álló lakások esetében csak a lakáskérdőívet kell kitölteni, ami a tulajdonos feladata. Amennyiben valakinek nincs lehetősége elutazni az üresen álló lakásához a felkérőlevélért, új belépési kódot igényelhet a lakáskérdőív online kitöltéséhez a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon, a fent leírt módon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az online kitöltés a leggyorsabb és legkényelmesebb módja az egyébként törvény szerint kötelező adatszolgáltatásnak. A kérdőív online kitöltése egy 2-3 fős család esetében mindössze fél órát vesz igénybe számítógépen vagy bármely, internetkapcsolattal rendelkező mobileszközön.

Azok, akik nem rendelkeznek internethozzáféréssel, a közkönyvtárak számítógépeit térítésmentesen használhatják a kérdőív kitöltéséhez. Ha azonban nem töltjük ki online a kérdőívet, akkor személyesen keres fel minket a népszámlálási biztos.

Mindenki, aki online kitölti a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehet részt. Ehhez nem kell mást tenni, mint a kérdőív beküldését követően regisztrálni a nyereményjátékra. A KSH az online kitöltés időszaka alatt naponta öt darab, százezer forint értékű, általános felhasználású vásárlási utalványt sorsol ki a kérdőívet kitöltő és a nyereményjátékra regisztráló háztartások között. A nyereményjáték részletes szabályzata elérhető a nepszamlalas2022.hu/nyeremenyjatek címen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm