21 °C Budapest
Cette photographie présente une climatisation réversible en cours dusage dans une habitation privé.

Újfajta fűtési megoldás felé fordulnak a magyarok: tényleg sokat lehet vele spórolni?

2022. augusztus 24. 12:31

Nyáron rengetegen keresnek fel klímaépítő szakértőt: sokan karbantartást kérnek, míg mások új berendezést vásároltak ingatlanukba. Ami viszont érdekes, hogy ebben az évben - a hőség ellenére - megugrott a hűtés helyett inkább fűtésre optimalizált klímák iránti érdeklődés is.

Egy országos reprezentatív felmérésből kiderült, hogy a forró nyári időszak komoly hatással van a magyarokra: a válaszadók 67%-a tartja magát kimerültebbnek, 43%-uk pedig ingerlékenyebbnek mondja magát, mint általában és 28%-uk még stresszesebb is ilyenkor.

Idén viszont nem csak a forró hőmérséklet elleni védekezés motiválta a klímavásárlókat. Nemrég ugyanis egy eddig nem tapasztalt jelenségre lettek figyelmesek az iparági szakértők: az emberek ki szeretnék küszöbölni a „gázfüggőségüket”, már nem csak a klímák hűtési funkcióiról érdeklődnek, nő a kereslet a kifejezetten fűtésre optimalizált berendezések és nagyobb méretű, energiatakarékos hőszivattyúk iránt is.

Hazánkban még mindig a gázfűtés a legelterjedtebb módszer, de egyre többen keresik az ezt kikerülő megoldásokat

 – fogalmaz Váradi György lakossági klímaszakértő, a Fisher Klíma vezetője. A hagyományos készülékek 0, legfeljebb -5 Celsius fokos külső hőmérsékletig alkalmasak fűtésre, ebből adódik, hogy ezekkel a berendezésekkel csak az átmeneti, őszi-tavaszi időszakokban lehet megbízhatóan és rendkívül energiatakarékosan fűteni.

A kifejezetten fűtésre tervezett oldalfali berendezések akár -20 °C alatt is használhatók, a teljes ingatlant ellátó hőszivattyúk pedig még -28 °C környékén is kedvező üzemeltetési költséggel tudnak működni. Tehát még ilyen körülmények között is képesek 1 kW elektromos energiából több mint egy kW fűtési energiát előállítani. A hazánkban gyakori +7-9 °C környékén ez akár 1 kW áramból 4-5 kW fűtési energiát is jelenthet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Milyen klímát érdemes választani, ha fűteni is akarunk a berendezéssel?

Ha nem csak az átmeneti időszakban, de télen is szeretnénk fűtésre használni a klímaberendezésünket, akkor -5 °C-nál alacsonyabb külső hőmérsékletre is fel kell készülni. Ilyen körülményekre inverteres klímaberendezést kell választanunk. Ezek a készülékek a bevitt elektromos áram akár 4-6-szorosát is képesek leadni fűtési energiában.

A szakember szerint három szint létezik, melyekből válogathatnak az emberek, igényeiktől függően:

  • Alapvetően hűtésre tervezett, de fűteni is képes berendezések (+5 °C-ig fűtésre is ajánlott);
  • Teljes szezonban fűtésre alkalmas berendezések, akár -22 °C-ig, közepes fűtési hatásfokkal;
  • Fűtésre optimalizált, kifejezetten hidegben is magas hatásfokú berendezések.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem