Sunny Danube Riverscape with Driftwood and Cloudy Blue Sky

Figyelmeztet a minisztérium: nem lehet engedély nélkül uszadékfát gyűjteni a téli fűtéshez

2022. augusztus 17. 08:32

A folyókban, tavakban a nagyobb uszadékfák „kitermeléséről” erdőgazdálkodási értelemben nem lehet szó, mert a fakitermelés az erdőtörvény által fenntartott fogalom, és erdőterülethez kötődik – írta az Agrárminisztérium a Magyarhirlap.hu megkeresésére. A holtfa tápanyag az erdő talajának, élővilágának, gazdaságilag pedig többnyire nem is hasznosítható. Az uszadékfa jogszerű és biztonságos gyűjtése csak az adott terület tulajdonosa, más jogszerű használója előzetes beleegyezésével és feltételeivel történhet.

Mivel a fakitermelés azt a tevékenységet jelenti, amikor az erdőtervben foglaltakkal összhangban, a fát tőtől, illetve a talajtól elválasztják, így az erdőtörvény szerint még az is a fakitermelés része, amikor a kivágott fát az erdőben mozgatják, felkészítik.

Az uszadékfa jellemzően erdőn kívül fordul elő. Különösen jellemző lehet folyók medrében, töltések, árvízvédelmi létesítmények közelében. Az uszadékfa jogszerű és biztonságos gyűjtése ezért csak az adott terület tulajdonosa, más jogszerű használója előzetes beleegyezésével és feltételeivel történhet – hívta fel a figyelmet az agrártárca.

Az erdőben található, különösen az ártéri erdőbe besodródott uszadékfa holtfának számít, amelyet erdőgazdálkodási és természetvédelmi okokból mind mennyiségében, mind fellelési helyén egyaránt számontartanak. Az erdőben – még ha uszadékfa formáját ölti is – a holtfa az erdőnek mint biológiai egységnek az alkotóeleme

– mutat rá a minsztériumi válasz. Az uszadékfa gyűjtése az erdőgazdálkodó előzetes hozzájárulásának megszerzésével, az általa erre kijelölt területen és időben, esetlegesen az általa meghatározott ellenérték fejében lehetséges, betartva a területre egyidejűleg éppen vonatkozó minden egyéb korlátozást is - írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?