16 °C Budapest
heap of firewood at a farm - photo

Óriási kérdések a téli fűtés körül: nagy baj lesz a tűzifával, ezzel nagyon vigyázni kellene

2022. augusztus 12. 10:32

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) levélben kéri Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy vonja vissza a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról szóló kormányrendeletet – írja a 24.hu.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) szerint rossz jogalkotói döntésnek a tűzifa biztosításáról szóló rendelet, emiatt pedig nyílt levélben kérik a miniszterelnököt, hogy vonja vissza azt. Az önkormányzatok öt érvet is felhoztak erre, többek között hogy a rendelet alapján kitermelt fa nem alkalmas annak nedvességtartalma miatt a 2022. október és 2023. április közötti fűtési szezonban felhasználásra, ugyanis a nedves fa elégtelenül és alacsony hőhatásfokkal ég.

Emellett a rendelet veszélyezteti a védett hazai erdőket és az állatvilágot, a fák vágáskorára, az erdők felújítására vonatkozó szabályok is hátráltatják hazánk védekezését a klímaváltozással szemben. A védett erdőkben a rendelettel szabályozott módon történő fakivágás, tarvágás szerintük nem megengedhető, mert ellentétes az Alkotmánybíróság 3224/2017. határozatában rögzített azon alapelvével, hogy a természetvédelem jogszabályokkal biztosított szintjét az állam nem csökkentheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?