14 °C Budapest
Room home improvement with a new wooden floor and walls prepared for painting

Csúnyán megjárhatja most, aki így újítja fel a lakását: sokan nem kötik meg előre a szerződést

MTI
2022. július 5. 14:26

A dömpingszerű megrendelési hullám elkerülése és az ingatlanok műszaki állapotának javítása érdekében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) azt javasolja a kormánynak, hogy az év végéig érvényes lakásfelújítási állami támogatási lehetőséget határozatlan időre hosszabbítsák meg - közölte az ÉVOSZ kedden. Ezen felül azt is szükségesnek tartják, hogy az új építéseknél az 5 százalékos áfa értéket határidők nélkül lehessen érvényesíteni.

Javaslatait a szakszövetség azért fogalmazta meg a kormányzat számára, hogy a 2021-2022. évi nem várt mértékű építőanyagár-emelkedés és az infláció ellenére 2022 és 2025 között a lakásépítés és a lakásfelújítás egyenrangú legyen és lendületük ne törjön meg.

A lakásépítés és lakásfelújítás területén tapasztalható hullámzást az állami támogatások és az áfa-politika ciklikusságai alapvetően gerjesztik. Mindez pedig számos esetben mind megrendelőknek, mind pedig kivitelezőknek feszültségeket, piaci zavarokat okoz. A kiszámíthatóság érdekében mielőbbi kormányzati döntést célszerű hozni. Erre azért is szükség van, mert a kivitelezők tapasztalatai szerint idén minden negyedik lakásépítés finanszírozásánál megjelenik valamilyen állami támogatás, és minden ötödik lakás felújításánál támogatást vesz igénybe a lakosság.

Találd meg a legjobb lakáshitelajánlatot felújításhoz a Pénzcentrum kalkulátorával!

Ezek a támogatások a vállalkozók közötti versenyegyenlőséget is javítják, mivel szerződésekhez, tételes műszaki tartalmakhoz, legális pénzmozgásokhoz kötöttek a kedvezmények. A támogatások határidők nélküli fennmaradása versenyképességi kérdés is - jegyezte meg a szakszövetség. Közölték, a lakásépítés Magyarországon 2022-től elsődlegesen finanszírozhatósági kérdéssé vált:

tíz esetből nyolc alkalommal banki hitelek felvételével tudják a megrendelők megépíttetni otthonukat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ÉVOSZ úgy látja, hogy az 5 százalék fölötti hitelkamatszint befagyasztja a lakossági megtakarítások lakásépítési célú felhasználását. Ezért azt javasolják, hogy vezessék be a lakáscélú hitelek 5 százalékos kamatsapkáját. A szakszövetség szerint ezt "kiválóan" szolgálná a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthonteremtési Programjának aktualizálása és fenntartása.

Az ÉVOSZ a lakossági megrendelőknek nyomatékosan javasolta az elvégzendő feladatokra vonatkozó írásos szerződés megkötését a vállalkozókkal. A szerződésben célszerű tételesen rögzíteni az elvégzendő feladatokat, az árakat, a műszaki-pénzügyi ütemeket, a fizetési- és jóteljesítési garanciákat. Ezt azért tartják fontosnak, mert

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm