14 °C Budapest
Tömegével költöznek el ezekből a kerületekből a pestiek: mi elől menekülnek ennyien?

Tömegével költöznek el ezekből a kerületekből a pestiek: mi elől menekülnek ennyien?

2022. június 17. 10:01

Sokáig volt jellemző hazánkban, hogy a kistelepülésekről, falvakról az emberek a városban igyekeztek letelepedni. Ezzel pedig elkezdtek elnéptelenedni ezek a területek. Az utóbbi években viszont változás ált be ebben a folyamatban: egyre népszerűbbé vált a nagyvárosok agglomerációja. Cikksorozatunk legújabb részében azt vizsgáltuk meg, hogy ez a tendencia mennyire igaz Budapest kerületeire.

Az elmúlt pár hétben cikksorozatunkban megvizsgáltuk azt, hogy milyen mértékben fogyott a lakossága a nagyobb városoknak, mely községek és települések néptelenedtek el az utóbbi években, illetve ezzel párhuzamosan hogyan növekedett a lakosság az agglomerációban. Most pedig azt vesszük górcső alá, hogy hogyan változott Budapest lakossága az elmúlt egy, illetve 10 évben kerületi lebontásban.

Magyarország állandó lakossága a Belügyminisztérium legújabb statisztikái szerint 2022. január 1-én 9 841 587 volt, ami körülbelül fél százalékkal kevesebb, mint 2021 azonos időszakában. Ebből hazánk nagyvárosaiban 5 169 097-en élnek, a községekben és a falvakban 3 027 793-an, míg Budapesten 1 644 146-an. Korábban megfigyelhető volt, hogy vidékről áramlanak fel az emberek a nagyvárosokba, mostanra azonban fordulat állt be a lakosság mozgását illetően: inkább az agglomerációt, a nagyobb városok és a főváros közelében lévő kisvárosokat választják a legtöbben.

Egyre kevesebben választják Budapestet

Míg az elmúlt évtizedben megszokhattuk, hogy Budapest lakossága folyamatosan növekszik és a falvak egyenesen az elnéptelenedés felé tartanak, addig ez 2022-re megfordulni látszik. Az elmúlt években Budapest lakossága lassan, de biztosan csökkenni kezdett, míg a környékbeli kisebb települések lakossága ugrásszerű növekedésnek indult. Ahogyan azt korábbi cikkünk bővebben kifejtettük a főváros térségének demográfiai átrendeződésének számos oka lehet. Részben azért választják sokan ezt, mert sokféle támogatásból lehet választani, de ebben a változásban fontos szerepe van a koronavírusnak is, hiszen a kijárási tilalom alatt a lakosság egy jelentős része udvar, kert nélküli ingatlanokban rekedt. Éppen ezért is lehetséges, hogy egyre népszerűbbé vált a kiköltözés.

Lakást venne? A Pénzcentrum segít megtalálni a legjobb konstrukciót!

Ezt látszik igazolni az is, hogy az elmúlt egy évben mindössze egy kerület volt, ahol nem csökkent, hanem nőtt a lakosság száma: a XXII. kerületben, ugyanis 217 fővel többen laknak most, mint 2021. január 1-én. Ez 0,4 százalékos növekedést mutat. Ha a lakosságcsökkenés arányait vesszük mérvadónak (ahogyan az első táblázatban is), tehát a százalékos csökkenést figyeljük meg, és nem azt, hogy konkrétan hány fővel élnek kevesebben jelenleg az adott városrészben, akkor láthatjuk, hogy az V. kerület lakossága csökkent a leginkább. Itt ugyanis jelenleg 2 százalékkal, egészen pontosan 514 fővel laknak kevesebben, mint egy évvel ezelőtt. Az V. kerület mellett szintén 2 százalékkal csökkent a lakossága továbbá a VI., a VII., a XXI. és a VIII. kerületnek is. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy a VI. kerületben 724 fővel, a VII-ben 992-vel, a XXI-ben 1423-mal, míg a VIII. kerületben 1406-tal laknak kevesebben, mint 2021. azonos időszakában. Ezzel szemben a legkevésbé a XXIII. és a XVI. kerületekben csökkent a lakosság. Mindkét esetben mindössze 0,1 százalékkal lettek kevesebben: előbbiben 15-tel, míg utóbbiban 99-cel laknak kevesebben, mint egy éve.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azt figyelembevéve, hogy konkrétan hány fővel laknak jelenleg kevesebben, mint 2021-ben már kicsit más kép rajzolódik ki. Ebben az esetben a XIV. kerületben csökkent a legnagyobb számban a lakosság, összesen 1729 fővel. A dobogó második helyén a IV. kerület áll, ahol egy év leforgása alatt 1475 fővel lettek kevesebben, míg a harmadik helyezett a már említett VIII. kerület, a maga 1423 fős csökkenésével. A dobogóról pedig mindössze 4 fővel csúszott le a XXI. kerület. A másik oldalról nézve a számokat viszont nem látunk nagy eltérést, mint a százalékos megközelítés esetében: itt szintén a XXIII. és a XVI. kerület áll, akiket szorosan követi a XIII. kerület, ahol 264 fővel csökkent a lakosság, azaz 0,2 százalékkal.

A népesség változása 10 év alatt

Ahogy az előbb, a 10 éves időintervallum esetén is először a százalékos csökkenést vizsgáltuk meg: ebben az esetben messze a VII. kerület vezet, itt 11,7 százalékkal, összesen 6529 fővel csökkent a lakosság száma. A második helyezett a maga 8,1 százalékos csökkenésével a XXI. kerület, amit szorosan követ a X. kerület 7,4 százalékkal. Viszont, ha a 2012-2022-es időintervallumot figyeljük meg, akkor szembetűnő, hogy több kerületnek is nőtt a lakossága 2012-höz képest. A XIII., XXII., XXIII. és a XVI. kerületben egyaránt többen élnek most, mint 10 évvel ezelőtt. Ezekben a kerületekben sorrendben 4,6, 3,9, 2,6 és 1 százalékkal nőtt a népesség.

Ha a konkrét számokra vagyunk kíváncsiak, akkor népességcsökkenés tekintetében nem történt változás a dobogón a fentiekhez képest: a legnagyobb csökkenés a VII. kerületben figyelhető meg, ahol 6529-en laknak kevesebben, mint 2012-ben. A dobogó második fokán szintén a XXI. kerület áll, ahol 6253-mal csökkent a lakosság száma. A harmadik helyen van mindössze egy kisebb csavar, hiszen a IV. kerületben 6038 emberrel élnek kevesebben, mint 10 éve, így a X. kerület az 5627 fős népességcsökkenésével a 4. helyre csúszott. A növekedés tekintetében szintén a X. kerület vezet, ahol 5106-tal élnek jelenleg többen, mint 2012-ben. Őt követi a XXII. kerület, ahol 2085 fővel nőtt a lakosság, míg a XVI. kerületben 738-cal és a XXIII. kerületben mindössze 560 fővel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem