24 °C Budapest
Mother with two children walking on vacation in Budapest, Hungary, Europe

Budapest lakossága kerületenként 2022: Hány főből áll Budapest lakossága?

2022. március 14. 15:03

Fővárosunk és a Budapest köré épült agglomeráció országunk legsűrűbben lakott területe, amelynek lakossága évről évre változik: nem csak nagy átmenő forgalom jellemzi, hanem a kerületek népessége is folyamatosan bővül, vagy éppen csökken. Hány fő Budapest lakossága kerületenként? Mennyi Budapest lakossága összesen?

Cikkünkben megválaszoljuk a kérdést: hány főből áll Budapest lakossága? Amellett, hogy eláruljuk, Budapest lakossága hány fő, azt is leírjuk, hogy az előző évekhez képest csökkent-e Budapest lakossága a covid óta! Gondoltad volna, mennyi Budapest lakossága?

Budapest lakossága: egyre népszerűbb vidékre költözni

Míg az elmúlt évtizedek során figyelemmel kísérhettük, hogy Budapest lakossága folyamatosan növekszik, a vidéki városoké csökken, a falvak pedig egyenesen az elnéptelenedés irányába tartanak, addig ez a tendencia 2022-re megváltozni látszik. A népesség mindig alkalmazkodik az aktuális társadalmi és politikai helyzethez, így nem csak Budapest lakossága, hanem az egész ország lakossága is egyre nyitottabbá válik az agglomerációbeli, vagy a kifejezetten vidéki élet iránt.

Évről évre fiatalok ezreit csalogatják a fővárosba az egyetemek és a munkahelyek bőséges választéka, éppen ezért korábban megfigyelhető volt, hogy Budapest lakossága rengeteg fiatallal bővült – azonban emellett az időskorúak száma is rekord magas a fővárosban. Az elmúlt években Budapest lakossága csökkenni látszik, a környékbeli kisebb települések lakossága azonban ugrásszerű növekedésnek indult.

Budapest térségének a demográfiai átrendeződésének számos oka van: az egyik ezek közül az, hogy a kormány családpolitikája kifejezetten támogatja a vidéki életet és a vidéki gyermekvállalást. Mindemellett azt is megfigyelhettük, hogy a fővárosi lakásárak sosem látott magasságokba szökkentek. Másik meghatározó ok, hogy a koronavírus válság során behozott megszorítások rendkívül kellemetlenül érintették a lakáslakókat: Budapest lakossága jelentős részben udvar, kert nélküli ingatlanokban kellett, hogy eltöltse a karantén hónapjait – éppen ezért, a bizonytalan helyzetben érthető, hogy Budapest lakossága számra népszerűbbé vált a kiköltözés vidékre.

Budapest lakossága 2022: mennyi Budapest lakossága?

A legutolsó népszámlálás 2011-ben történt, azonban a KSH és a Belügyminisztérium folyamatosan monitorozza országunk és fővárosunk demográfiai adatait. A becsült értékek a következőképpen néznek ki:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • Magyarország állandó lakossága 2022. január 1-jén 9.841.587 fő volt, 0,5 %-kal kevesebb, mint 2021-ben – a KSH becsült értékei szerint a lakónépesség száma akár ennél kevesebb is lehet, ők 9,69 millió főt becsülnek;
  • Budapest lakossága 2022-ben: 1.644.146 fő;
  • A magyar városokban 5.169.097-en, községekben, falvakban 3.027.793-an élnek - az elmúlt 1-5 évben rengeteg kistelepülésen figyelhető meg az állandó lakosság ugrásszerű növekedése.

Hogyan változott Budapest lakossága az elmúlt évek során?

Budapest lakosságának a változása (forrás: KSH Helységnévtár)
Budapest lakosságának a változása (forrás: KSH Helységnévtár)

Budapest lakossága kerületenként

Budapest 1994 óta 23 önálló önkormányzattal bíró kerületből áll, amelyek egymással szoros együttműködést mutatnak. Budapest kerületei évről évre változnak népesség tekintetében, a 2021-es adataink szerint a következőképpen oszlik meg a városban a lakosság:

Budapest lakossága kerületenként, 2021 (forrás: KSH)
Budapest lakossága kerületenként, 2021 (forrás: KSH)

A legutóbbi, 2011-es népszámlálás szerint Budapest lakossága a következőképpen nézett ki:

Budapest lakossága a népszámlálás szerint (forrás: KSH Helységnévtár)
Budapest lakossága a népszámlálás szerint (forrás: KSH Helységnévtár)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?