15 °C Budapest
Mother with two children walking on vacation in Budapest, Hungary, Europe

Budapest lakossága kerületenként 2022: Hány főből áll Budapest lakossága?

2022. március 14. 15:03

Fővárosunk és a Budapest köré épült agglomeráció országunk legsűrűbben lakott területe, amelynek lakossága évről évre változik: nem csak nagy átmenő forgalom jellemzi, hanem a kerületek népessége is folyamatosan bővül, vagy éppen csökken. Hány fő Budapest lakossága kerületenként? Mennyi Budapest lakossága összesen?

Cikkünkben megválaszoljuk a kérdést: hány főből áll Budapest lakossága? Amellett, hogy eláruljuk, Budapest lakossága hány fő, azt is leírjuk, hogy az előző évekhez képest csökkent-e Budapest lakossága a covid óta! Gondoltad volna, mennyi Budapest lakossága?

Budapest lakossága: egyre népszerűbb vidékre költözni

Míg az elmúlt évtizedek során figyelemmel kísérhettük, hogy Budapest lakossága folyamatosan növekszik, a vidéki városoké csökken, a falvak pedig egyenesen az elnéptelenedés irányába tartanak, addig ez a tendencia 2022-re megváltozni látszik. A népesség mindig alkalmazkodik az aktuális társadalmi és politikai helyzethez, így nem csak Budapest lakossága, hanem az egész ország lakossága is egyre nyitottabbá válik az agglomerációbeli, vagy a kifejezetten vidéki élet iránt.

Évről évre fiatalok ezreit csalogatják a fővárosba az egyetemek és a munkahelyek bőséges választéka, éppen ezért korábban megfigyelhető volt, hogy Budapest lakossága rengeteg fiatallal bővült – azonban emellett az időskorúak száma is rekord magas a fővárosban. Az elmúlt években Budapest lakossága csökkenni látszik, a környékbeli kisebb települések lakossága azonban ugrásszerű növekedésnek indult.

Budapest térségének a demográfiai átrendeződésének számos oka van: az egyik ezek közül az, hogy a kormány családpolitikája kifejezetten támogatja a vidéki életet és a vidéki gyermekvállalást. Mindemellett azt is megfigyelhettük, hogy a fővárosi lakásárak sosem látott magasságokba szökkentek. Másik meghatározó ok, hogy a koronavírus válság során behozott megszorítások rendkívül kellemetlenül érintették a lakáslakókat: Budapest lakossága jelentős részben udvar, kert nélküli ingatlanokban kellett, hogy eltöltse a karantén hónapjait – éppen ezért, a bizonytalan helyzetben érthető, hogy Budapest lakossága számra népszerűbbé vált a kiköltözés vidékre.

Budapest lakossága 2022: mennyi Budapest lakossága?

A legutolsó népszámlálás 2011-ben történt, azonban a KSH és a Belügyminisztérium folyamatosan monitorozza országunk és fővárosunk demográfiai adatait. A becsült értékek a következőképpen néznek ki:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Magyarország állandó lakossága 2022. január 1-jén 9.841.587 fő volt, 0,5 %-kal kevesebb, mint 2021-ben – a KSH becsült értékei szerint a lakónépesség száma akár ennél kevesebb is lehet, ők 9,69 millió főt becsülnek;
  • Budapest lakossága 2022-ben: 1.644.146 fő;
  • A magyar városokban 5.169.097-en, községekben, falvakban 3.027.793-an élnek - az elmúlt 1-5 évben rengeteg kistelepülésen figyelhető meg az állandó lakosság ugrásszerű növekedése.

Hogyan változott Budapest lakossága az elmúlt évek során?

Budapest lakosságának a változása (forrás: KSH Helységnévtár)
Budapest lakosságának a változása (forrás: KSH Helységnévtár)

Budapest lakossága kerületenként

Budapest 1994 óta 23 önálló önkormányzattal bíró kerületből áll, amelyek egymással szoros együttműködést mutatnak. Budapest kerületei évről évre változnak népesség tekintetében, a 2021-es adataink szerint a következőképpen oszlik meg a városban a lakosság:

Budapest lakossága kerületenként, 2021 (forrás: KSH)
Budapest lakossága kerületenként, 2021 (forrás: KSH)

A legutóbbi, 2011-es népszámlálás szerint Budapest lakossága a következőképpen nézett ki:

Budapest lakossága a népszámlálás szerint (forrás: KSH Helységnévtár)
Budapest lakossága a népszámlálás szerint (forrás: KSH Helységnévtár)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm