Relaxed couple sitting on sofa in living room. Girlfriend and boyfriend are watching TV at home. They are spending leisure time together.

Folytatódik az albérlethorror: sosem volt még ilyen drága lakást bérelni Magyarországon

2022. április 27. 12:03

Márciusban tovább folytatódott a drágulás az albérletpiacon: az átlagos bérleti díj a fővárosban 2,9 százalékkal, országszerte pedig 2,3 százalékkal emelkedett egy hónap alatt a KSH-ingatlan.com adatai szerint. Ezzel egy év alatt egy átlagos albérlet ára 130 ezer forintról 170 ezer forintra emelkedett.

Tovább erősödött az országos albérletpiac márciusban, ennek eredményeként pedig visszatért a járvány előtti helyzet és az egekbe szöktek a bérleti díjak. Az áremelésben az is szerepet játszott, hogy márciusban óriási volt a kereslet a kiadó lakások iránt.

Az albérletek iránt érdeklődők száma tavaly márciushoz képest 5 százalékkal, a járvány előtti szinthez, 2019 márciusához viszonyítva pedig 14 százalékkal nőtt. A megyeszékhelyek közül pedig Veszprém lett a legdrágább, a maga 150 ezres átlagos bérleti díjával.

Drágulás, rekordokkal

Országosan 2,3, Budapesten 2,9 százalékkal nőttek a bérleti díjak februárhoz képest, éves összevetésben pedig 18,2 és 19 százalékos volt a drágulás. Budapesten a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb mértékű az emelkedés, itt 23 százalékkal nőttek a bérleti díjak. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta:

A márciusi drágulásban szerepet kapott, hogy márciusban még sosem érdeklődtek ennyien a kiadó lakások iránt az országos és a budapesti piacot nézve egyaránt. Az egy évvel korábbinál 5 százalékkal, a járvány előtti szinthez, 2019 márciusához képest pedig 14 százalékkal nőtt a kereslet. A kiugró érdeklődéshez hozzájárult az Ukrajnában zajló háború elől menekülők által támasztott extra kereslet, és a lakáshitel kamatok növekedése is.

A szakember közölte, hogy a hosszú távú albérletindex újabb csúcsot ért el, a 2015-ös szinthez képest közel 53 százalékkal voltak magasabban a bérleti díjak, amire eddig még nem volt példa.

Lakást vennél? Nézd meg a legjobb hitelajánlatokat a Pénzcentrum kalkulátorában!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Rekordszintű bérleti díjak Budapesten

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy áprilisban a kínálati piacon tovább nőttek az árak. Budapesten 170 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami rekordérték a fővárosban. A legdrágább városrész továbbra is az V. kerület 250 ezer forintos összeggel. További kerület - az I., a II. és a XII. - tartozik még a 200 ezres kategóriába. A legolcsóbban Budapesten belül a XXI. kerületben lehet lakást bérelni, ehhez havonta 125 ezer forintra van szükség.

A megyeszékhelyek kínálati piacát nézve kiderül, hogy április közepén Veszprémben, Győrben, Székesfehérváron, Tatabányán 130-150 ezer forintnál tartottak az átlagos bérleti díjak. Szegeden, Pécsen és Debrecenben pedig 115-120 ezer forintot szeretnének kapni a tulajdonosok egy-egy hónapra.
Balogh László szerint egyelőre korai megmondani, hogy mennyire lesz tartós a keresletnövekedés a kiadó lakások iránt.

Az ingatlan.com szakértője szerint az emelkedő lakáshitel kamatok miatt középtávon növekedhet azoknak a száma, akik az albérletpiacon oldják meg a lakhatásukat. A mostani kilátások alapján annyi biztos, hogy a felsőoktatásba tartó diákok keresletéhez köthető nyári csúcsidőszakban a korábbi éveknél magasabb árak várhatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem