8 °C Budapest
The Cathedral and the baroque style Episcopal Palace in Szombathely, Hungary

Tényleg annyira jól élnek a magyar családok az osztrák határ mentén? Itt a válasz

2022. március 17. 08:15

Vas megye ásványkincsekben meglehetősen szegény, természetföldrajzát tekintve azonban az ország egyik legváltozatosabb területe, felerészt síkság, nyugati része hegyes, délnyugati része dombos terület. Jellemzően aprófalvas, települései 59%-ának 500-nál is kevesebb lakosa van. De mennyire élnek jól az emberek? Ennek járt utána a HelloVidék.

Rengeteg külföldi cég telepedett meg itt, emiatt is van, hogy Vas az egy főre jutó GDP-ben a megyék között jellemzően az élmezőnyben szerepel. A gazdasági húzóerő az ipar. Főbb ágazatok: gépipar, textilipar, bortermelés, élelmiszeripar, vegyipar és faipar. Ezek alapvetően mind exportgazdaságot folytatnak. Négy ipari park is létesült a megyében: a szombathelyi Claudius, a répcelaki, a szentgotthárdi, és a sárvári ipari park.

A KSH legfrissebb adatai szerint a 4 főnél többet foglalkoztató ipari vállalkozások telephelyein a kibocsátás volumene 2010 és 2019 között Vas megyében emelkedett, a járvány 2020. év eleji kitörése azonban a kedvező irányú folyamatot megtörte.

2021 első kilenc hónapjában megyék közül csak itt csökkent (2,6%-kal) az ipari termelés volumene. Országosan ugyanekkor 13%-kal bővült a teljesítmény. A megyei termelési érték 1,1 ezer milliárd forint volt.

A 49 főnél többet foglalkoztató, megyei székhelyű ipari vállalkozások 2021-es év termelési értéke (folyó áron 780 milliárd forint) összehasonlító áron 3,2%-kal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában. A csökkenést elsősorban a termelés 48%-át adó járműipar kibocsátásának nagyarányú (16%-os) visszaesése okozta, amit néhány kisebb súlyú terület, például a villamos berendezés gyártása, kohászat, fémfeldolgozás teljesítményének fokozódása sem tudott ellensúlyozni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete a megyében 391 ezer, az adókedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 260 ezer forint volt. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset 396 ezer, a nettó átlagkereset 264 ezer forintra emelkedett.

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?