City living in Budapest, Hungary taken in winter 2006

Ezekben a kerületekben már 2 millió felett van a négyzetméterár: mégis, hol a határ?

2022. január 20. 16:13

Az egy évvel korábbi adatokhoz képest majdnem kétszer több új lakás kivitelezése kezdődött el 2021 utolsó negyedévében a fővárosban, derült ki egy friss elemzésből, amely az éves áremelkedési szintre is kitért. Tavaly 14,5 százalékkal nőttek az árak, a legdrágább városrészben már 2,2 millió forintos átlagárat kérnek a fejlesztők négyzetméterenként.

Soóki - Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője a projektfelmérésről szólva kiemelte, hogy az utolsó negyedévben Budapesten összesen 390 beruházás volt folyamatban, melyekben 29,6 ezer lakás épült. Mint mondta, a projektek száma 10,6 százalékkal, a lakások száma pedig 6,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint a 2020-as év hasonló időszakában, ami nyilvánvalóan a pandémia okozta sokkal, a beruházók és kivitelezők kivárásával magyarázható. A lakásállomány 30 százaléka, 8 850 lakás csak tervezett volt decemberben, ami 16 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a felmérés időpontjában a lakásállomány ötödét (20,6 százalékot), összesen 6 107 szabad lakást kínáltak megvételre a fejlesztők, és ez az arány már 0,6 százalékkal magasabb volt az egy évvel ezelőtti értéknél.

Tavaly decemberre azonban visszabillent az építőipari vállalkozókedv, az új projektek és a lakások száma is jelentősen nőtt az utolsó negyedévben: 46 új projekt és 2450 lakás jelent meg az online felületeken. Egy évvel korábban, 2020 decemberében még csak 25 projektben 1 075 lakás volt ez a szám, ismertette a szakember az adatokat.

A lakásszám mellett nőtt a meghirdetett projektek kínálati ára is: az átlag 1.228 ezer Ft/m² volt, ami 14,5 százalékos növekedést jelent a 2020-as negyedik negyedévhez képest. A kerületek között azonban hagyományosan jelentős a szórás, az átlagos kínálati ár 776 ezertől egészen 2 millió 200 ezer forintig terjedt négyzetméterenként. A projektek között még drámaibb a különbség:

a legalacsonyabb projekt átlagára 614 ezer, a legdrágábbé pedig 3,68 millió forint. Előbbi a XIV., utóbbi a XII. kerületben fordult elő.

A legdrágább kerületek továbbra is a legfelkapottabb városrészekben találhatóak, vezet a XII. kerület 2,2 millió forintos átlagértékkel, amit az V. kerület 2 millió, a II. kerület pedig 1,95 millió forintos négyzetméterárral követ. A legkedvezőbb árfekvésű lakások a külső városrészekben épülnek, a XXIII. kerületben 776 ezertől, a XX. kerületben 800 ezertől, a XIX. kerületben 825 ezer forinttól érhetők el négyzetméterenként. A belvárosi és észak-budai kerületek a legdrágábbak, míg a dél-pestiek a legolcsóbbak.

Az árak jövőbeni alakulásáról szólva Soóki-Tóth Gábor elmondta, hogy az inflációs bizonytalanságnak és a Zöld Otthon Programnak köszönhetően az újlakások piacán is nagyobb számban jelenhetnek meg a befektetők, ami az árak további növekedését eredményezheti.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legtöbb projekt továbbra is a XIII. kerületben a régi ipari területek helyén épül.

A kerületen belül, de a fővárosban is Angyalföld évek óta listavezető, ámbátor a jelenlegi 58 projekt az elmúlt évek legalacsonyabb értéke. Az épülő lakások számában is első a kerület, itt azonban nem történt változás 2020 decemberéhez képest, a 8800 lakás megegyezik az egy évvel ezelőtti számmal. A budai oldalon a XI. kerület emelkedik ki 45 projekttel és 7000 lakással. Mindkét mutatóban a második legmagasabb érték a kerületek sorában, azonban a két érték 2017 eleje óta nem volt ilyen alacsony a kerületben.

Budapest déli részén, a XX., XXI., XXII., XXIII. kerületekben épül a legkevesebb projektben a legkevesebb lakás. Jellemzően száz darabnál kevesebb lakás 4-6 projektben oszlik meg kerületenként, kivéve a XXIII. kerületet, ahol 6 projektben majdnem 450 lakás kivitelezése folyik. A felsorolt pesti kerületekben a legalacsonyabb a négyzetméterár is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm