könnyű szerkezetes ház

Itt a matek: ennyivel olcsóbb ha így építed fel a házad, nem pedig téglából

2021. május 17. 08:15

Mielőtt valaki építkezésbe kezdene, el kell döntenie, hogy milyen technológiával és építőanyagokból időt állóbb felépíttetnie otthonát. A könnyűszerkezetes házakkal kapcsolatban nagyon sok tévhit kering a köztudatban, pedig nem feltétlenül rosszabb megoldás, mint más falazóanyagok. A leggyakrabban felmerülő kérdésekről és a felhasznált építőanyagok minősítéséről Kárpáti Józsefet, az ÉVOSZ-MAKÉSZ elnökét, valamint Majer János Zsolt építészmérnököt kérdezte a HelloVidék.

Kárpáti József, az ÉVOSZ-MAKÉSZ elnöke 20 évvel ezelőtt elkezdett foglalkozni könnyűszerkezetes házakkal. Korábban ezekkel a tévhitekkel találkozott még szakmai oldalról is: télen hamar kihűl, nyáron túlmelegszik, könnyen leég, víz hatására elázik, kopog az épület, miért nem építenek komoly házat, stb

Egyre többen érdeklődnek a készházak felől, kérdéseket tesznek fel, hogy milyen rétegrendeket és anyagokat használnak. Elég jól felkészültek, ami részben köszönhető az internetnek

- fogalmaz az elnök. Az épületeknek követelményeknek kell megfelelni és minősített, vagy szabványos építési termékekből kell építeni. Az így felépült jó minőségű házak bizonyítják, hogy nem igazak a rosszindulatú kifejezések. Akik ilyen házakban élnek, nincs ilyen problémájuk. Rájöttek arra, hogy a korábbi tévhiteknek nincs realitás alapja, sőt az energia hatékonysága, ár érték aránya, használhatósága, nagyon jó ezeknek az épületeknek!

A gyártócégek a komplett falakat gyártják le, kiviszik a helyszínre, ahol rákerül a tetőszerkezet a nyílászáróval együtt. Ez jelenti a szerkezetkész házat. A kulcsrakész kivitelezés, amikor mindent megcsinálnak a villanyszereléstől a burkolásig, beüzemeléssel együtt, ami alapján a Hatósági bizonyítványt megkaphatják és ez alapján jegyzik be tulajdonukat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az emberek a minősítéssel kapcsolatban nincsenek tisztában, hogy minek kell, vagy nem kell, hogy legyen minősítése. A kifejezéseket is keverik, mert folyamatosan kérdezik, hogy ÉMI-je van-e a cégnek vagy terméknek. Az ÉMI az építőanyagok minőségét ellenőrző Nonprofit Kft. Minden terméknek lehet európai, harmonizált vagy magyar szabványa, amire hivatkozhat a tervező, vagy ami alapján a gyártónak, kivitelezőnek, ki kell választani az anyagot és beépíteni az építménybe.

Ha folytatnád a cikk olvasását, hogy megtudd, mennyivel olcsóbbak a könnyűszerkezetes házakat, akkor kattints át a HelloVidékre!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?