11 °C Budapest
Upper part of the facade of the post office with a sign POSTA (eng. post office) in Balatonfoldvar, Hungary. Cloudy autumn sky at the background. High perspective view.

Ezért rohannak most a magyarok a postára: ma van rá utoljára lehetőségük

2021. április 29. 12:01

Április végétől megszűnik a Magyar Posta belföldi távirat és a Posta-Világfax szolgáltatása. A vállalat indoklása szerint az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a távirat iránti igény és számos európai ország megszüntette már ezt a szolgáltatást.

A Magyar Posta és a Miskolci Egyetem közös akcióval búcsúzik a távirat szolgáltatástól. A vállalat és az oktatási intézmény közösen csaknem 100 darab táviratot adott fel közjogi méltóságoknak, rektoroknak,kiemelt üzleti partnereknek, így tisztelegve a távirat hétköznapi kommunikációban betöltött szerepe előtt.

174 év. Ritka, hogy egy termék ekkora életutat járjon be. A maga korában forradalmi kommunikációs formának számító távirat helyét a 20. század végére már gyakorlatilag elfoglalta a telefon és az internet.  információtovábbítás funkcióját egyre inkább betöltötte a gyors az email, illetve a különböző csevegő szolgáltatások. A táviratfeladásjelentősen csökkent az elmúlt évekre, az igénybevétel minimálissá vált.

A Magyar Posta ezért a szolgáltatás kivezetése mellett döntött, 2021. április 29-én lehet utoljára táviratot feladni a postákon, 30-tól megszűnik a szolgáltatás. Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója azt mondta:

Bár számítottunk valamelyest rá, mégis meglepő volt, hogy a távirat kivezetésének híre mekkora nosztalgiahullámot indított magánszemélyek és szervezetek részéről egyaránt. A bejelentést követő hetekben megnőtt a táviratfeladások száma. Úgy vélem, ez a nosztalgia is jelképezi a postai szolgáltatások és a postások különleges szerepét a társadaloméletében. Az írásos kommunikáció hagyományos formáját fontosnak tartom, még ma is nagyobb az értéke egy táviratnak vagy egy kézzel írott levélnek, képeslapnak, mint elektronikus társaiknak. Az utolsó 100 távirat küldésével,úgy érzem, méltóképpen köszönünk el ettől az ikonikus szolgáltatástól.

A Magyar Posta adatai szerint április eleje óta hetente mintegy ötödével nőtt meg a távirat forgalom átlagosan országszerte az előző hónaphoz képest. A legnagyobb növekedés a fővárosban történt, ahol áprilisban 41 százalékkal több volt a felvett táviratok száma, míg az ugyanitt kézbesített táviratok száma 46 százalékkal emelkedett.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Magyar Posta a Miskolci Egyetemmel a távirat méltó búcsúztatására közösen mintegy 100 táviratot ad fel az utolsó napon a három legfőbb közjogi méltóságnak, fenntartó minisztériumoknak, társintézményeknek, egyetemeknek, főiskoláknak, és kiemelt üzleti partnereknek. Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora szerint:

ez egy fontos gesztus egy olyan intézménytől, amelynek selmeci jogelődje a világ első felsőfokú műszaki képzését indította el. Elsőnek lenni dicsőség, utolsónak néha megtiszteltetés. Ebből kiindulva találtuk ki ezt a közös akciót. Tisztelgés ez a fejlődés, de a hagyományok előtt is. Bízunk benne, minden címzettünk elteszi emlékbe, hogy majd egyszer, sok-sok év múlva, aki ezt a témát kutatja, egy aprócska lábjegyzetben megemlékezzen erről a kedves gesztusról.

A távirat szolgáltatás 2021. április 30-án megszűnik Magyarországon. STOP. Aki szeretne még utoljára táviratot feladni, április 29-én teheti meg a postákon. STOP.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?